Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum
Történelem a város szívében

2009. június 14.   Szlopóczki Janka

A Szex and the City mítosz

Adott négy nő: két szőke, egy barna és egy vörös. Mind a négyen sikeresek, szépek és a városban élnek. Carrie, Samantha, Charlotte és Miranda a Szex és New York főszereplői. A legenda részesei, mely egy városban született meg, de körbejárta, meghódította az egész világot. A Szex és New York, több mint egy jó film, néhány szép ruha és bájos hölgy. A nőiesség és a divat egyik igazi követe, mely ott van több millió nő mindennapjaiban.

 

Ágyő Ámor!

Az egész egy könyvvel kezdődött. Egy könyvel, melynek bár felépített története nincs, viszont annál hangulatosabb. Candace Bushnell Szex és New York címet viselő könyve hangulatképekről szól. A hely Manhattan, résztvevők pedig a felső tízezer tagjai, producerek, ügyvédek, írók, műértők. Mind híresek, szépek és gazdagok. Mégis valami hiányzik az életükből: az igazi és őszinte szerelem! Kapcsolataik felszínesek, sokszor hazugságra épülnek. Nem ritka a megcsalt feleség, a kisemmizett és magára hagyott szerető, a megalázott modell. A szórakozóhelyeken melegek és leszbikusok falják egymást, vagy egyszerre többen szeretkeznek. Ebbe a világba csöppen Carrie az ifjú újságírónő, aki mindig rossz helyen és rosszkor keresi a szerelmet. Hamar ráébred, hogy Ámortól Manhattanban nem várhat többet, mint néhány szenvedélyes kalandot. A világ, melyet az angol írónő bemutat önmagában felkavaró. A manhattani élet az ő szemüvegén keresztül pusztán felszínes érzelmekre épül, ahol nincs helye Ámornak. Viszont annál nagyobb szerep hárul a pénzre, a sikeres és saját lábán álló nőkre, akik megszerzik, amit akarnak. Ha épp egy szenvedélyes éjszakára vágynak, akkor lecsapnak egy férfira, akit másnap lazán kitesznek a házból. A nők semmivel sem másak, mint a férfiak. A vágyak uralják a létet. Nem létezik többé olyan, hogy tabu. Mindenről nyíltan és leplezetlenül ír. A könyv egyik fejezetében például Carrie ellátogat egy olyan helyre, ahol mindenki nyilvánosan szeretkezhet. Nagy ágyak vannak kitéve, és ruha nélkül rohangálnak férfiak és nők. Naturalisztikus, mégis valós. Manhattan és a felső tízezer világa távol áll a tündérálomtól. Pénzzel sok minden megvehető, csak a boldogság nem!

Szex és szenvedés New Yorkban

A sikeres és mégis boldogtalan felső tízezer és a szingli nők alapgondolata felkeltette a filmesek érdeklődését és Darren Star forgatókönyvíró sorozatot kreált belőle. A hat évadot megélt vígjátéksorozatban pedig volt bőven mit bemutatni. A négy szingli nő vívódásait, szerelmeit és szenvedéseit. Az egész olyan jól sikerült, hogy a Szex és New York című sorozatot hamarosan a szinglik himnuszaként emlegették. A rosszindulatúak szerint az egész nem szól másról csak négy szingli nő feminista megnyilvánulásairól, szexéhes kirohanásairól, a ruhákról. Tipikus női filmé vált, melytől kilométerekre távol tartották magukat a férfiak. De ezen túl valójában miről is van szó? Négy karakteres manhattani nőről, akik mind vágynak a gyengédségre, a szeretetre és a megszokásra. Az egész sorozat arról szól, hogy mi minden tesznek a boldogság eléréséért. Ha kell idő előtt férjhez mennek, zsidóvá keresztelkednek, újra és újra megbocsátanak vagy megpróbálják a maguk köré épített falat végleg lerombolni. Természetesen kétségtelen, hogy mindez nem megy egyszerűen. Nehezen adják fel önálló, saját életüket, nem megy könnyen az alkalmazkodás, de mégis igyekeznek. A biztosítékot a nyílt női szexualitás vágta ki a kritikusoknál. Korábban nem volt arra példa, hogy egy filmen vagy akár sorozaton belül a nőket, mint a szexualitás tudatában lévő, önálló személyként ábrázolják, akik nem riadnak vissza ennek megbeszélésétől sem. Legyen szó a nemi szerv méretéről, a vibrátor használatáról vagy az egyéjszakás kalandokról. A Szex és New York ezzel forradalmat teremtett. A négy szereplő közül talán csak Samatha a kakukktojás, a szó teljes értelmében vélt igazi szingli, aki nem akar férjhez menni, sőt még barátra sem vágyik. Gazdag, sikeres és vonzó. Nincs szüksége másra csak szenvedélyre és élvezetre. Személye talán nem mindig rokonszenves, de mégis rámutat korunk sajátosságára: a nők férfiassá váltak, talán azért, mert ők azzá akartak válni, vagy talán, mert az élet rákényszeríttette őket. Szinglik léteznek, de ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek azzá kell válnia. A film magában hordott veszélye talán az volt, hogy a női függetlenséget néha sokkal csábítóan mutatta be, mint amilyen valójában. Hisz ki ne szeretne bemutatókra járni, drága ruhákat vásárolni, az óriásplakátra kerülni vagy designos partikon részt venni. Elfeledve azt, hogy nem olyan jó érzés reggel egyedül ébredni. A Szex és New York mindent összefoglalva az útkeresésről szól, melynek végén mindenki megtalálja a boldogságot és önmagát:

„Rengeteg út van és rengeteg zsákutca. Rengeteg lehetőség és rengeteg rossz döntés. Megyünk az úton, ami adatott, és néha megesik, hogy az ember lánya egyszerűen eltéved, mert rossz sarkon fordul be. Nem érdemes azon rágódni, mi lett volna ha... Meg kell keresni a helyes utat, és tovább kell menni. Mindannyian a saját utunkat járjuk. És mi a cél? Hogy megvalósítsuk önmagunkat.”( Sex and the City vígjátéksorozat 1998- 2004.)

A Szex és New York a szingli életmód és a divat sajátos nagykövete. A Manolo Blahnik cipők fogalommá váltak, akárcsak a Louis Vuitton táskák. Carrie egy pletykarovat újságírójaként nemcsak a szerelmi ügyekért és a férfiakért rajong, hanem a márkás ruhákért is. Hitelkártyája állandóan mínuszban, anyagi helyzete pedig a csőd szélén áll, viszont a gardróbja zsúfolva van különlegessebnél különlegesebb darabokkal. Igazi nő- mondanánk erre, de Carrie egy igazi divatrajongó, aki nem ismer határt, ha Manoloról van szó. És hogy mi a közös a szingli életmód és a divat között? Válaszoljon maga a sorozat:

„Tény, hogy néha nehéz egy szingli nő cipőjében járni. Ezért is van néha szükségünk különleges cipőkre, hogy egy kicsit megkönnyítsük a lépteinket.”   ( Sex and the City vígjátéksorozat 1998- 2004.)

A film forog tovább

A Szex és New York című sorozat több millió nő szomorúságára 94 epizód és 6 év után 2004. február 22-én befejeződött. A történet azonban ezzel nem ért végett. A sorozat nőket mozgatott meg a világ minden táján, kialakult egy szingli kultusz, mely létét sokban a filmnek köszönhette. Mindenki érezte nem lehet ennek így vége és 2008-ban leforgatták a Szex és New York mozifilmet. A szereplők ugyanazok, a személyiségek nem változtak, mégis a harmincas szingli nők képe tovaszállt. A negyvenes évéit taposó négy nő megállapodott, révbe ért. Charlotte férjével él boldogan, akárcsak Miranda, Carrie kezét épp most kéri meg Big és Samantha leküzdve a rákot fiatalabb, modell barátjával van Hollywoodban. A kép idilli, mígnem kiderül, hogy Mirandát megcsalták, Carriet faképnél hagyják a pap előtt és Samatha lassan megfullad a hűségességben. A dolgok megváltoztak, és ezt mi sem igazolj jobban, mint Carrie szőke haja, mely időközben barna lesz. A film feloldani igyekszik a szingliség mítoszát, bebizonyítva azt, hogy igenis mindenkinek társra van szükség. Még akkor is, ha egy párkapcsolatban sem megy minden tökéletesen. Teszi mindezt neves ruhák és mesteri reklámfogások mellett. Divatszakértői szempontból például külön említést érdemel a menyasszonyi ruhák próbája, ahol egymás mellett sorakoznak a legnagyobbak, Dior, Lacroix és Vivienne Westwood. Sarah Jessica Parker a filmben 81 alkalommal öltözik át. A szám magáért beszél. Minden jó, ha a vége jó. A film végén minden úgy lesz, ahogy lennie kell. Carrie végül feleségül meg Bighez, Miranda újra visszamegy férjéhez, Charlotte saját gyereket szül és Samatha újra független manhattani nő lesz. Nem is várhat egy igazi Sex és New York rajongó mást. Már csak egy kérdés maradt: most tényleg itt a vége?

Legenda születik

A kérdésre a válasz: NEM. A Szex és New York meghódította a világot és igazi mítosszá vált. Nem lesz vége soha, mert Carrie sok száz fiatal lány példaképe és számos divatrajongó nézi naponta újra és újra a már szinte kívülről ismert epizódokat, ha másért nem, akkor a szép ruhákért és a lenyűgöző táskákért. A Szex és New York a hétköznapok részévé vált. Az interneten különböző interaktív kapcsolat jött létre a nézők és a sorozat, illetve a film között. Az érdeklődök tesztet tölthetnek ki arról, hogy ki melyik lány karakteréhez hasonlít a leginkább vagy épp a legjobb idézetet olvashatják. A sorozatot összefoglaló könyv Amy Sohn tolla alól 2005-ben került kiadásra, ahol a legpikánsabb titkokra is fény derült. Sarah például a következőt meséli:

„ A forgatókönyvírók csupán egyetlen jelenetet vettek kölcsön az én életemből, mégpedig, amikor egyszer a bikinvonalamat gyantáztattam, amit kicsit túlzásba vittek. Ennyi. Közöltem velük, hogy meg kell írniuk a sztorit, mert engem kiraboltak. Nem tudtam hova tenni a dolgot. Fáztam és meztelennek éreztem magam, annyira kiborított az ügy.”( Amy Sohn: Szex és New York (Hat éved története és titkai), Magyar Könyvklub 2005.)

A sorozat után megjelent könyvek közül persze nem ez az egyetlen. Kim Cattrall két könyve is kapható a hazai piacon. Az egyik a tinédzsereknek szól, míg a másik a szexuális szabadság témáját dolgozza fel. Ez utóbbiban, melynek címe Szexuális intelligencia Samantha karakteréhez hűen számos férfi nemiszervet ábrázoló és erotikus töltésű kép található. A képeken túl a megfogalmazás is nyílt és célratörő:

„Kedvemre való, amit a pénisz megjelenít: az érzéki, szexuális, nyomuló erőt. Most csodálkozol, mert neked nincs, mi? És igen, tényleg, ez az örök talány. Hej, ha nekem péniszem volna…. A mindenségit, mit is tennék? Ha egyetlen napra volna péniszem, legelőször is szexelnék, aztán a hóba pisilnék!- Natasha” ( Kim Cattrall: Szexuális intelligencia, , Képzőművészeti Kiadó 2005., 14.p.)

És hogy a divat se maradjon ki:

„Az öltözködés és a legelső pillanattól a leselkedés ösztönét célozta meg az elrejtés és a kitárulkozás csáberejével.” (Kim Cattrall: Szexuális intelligencia, , Képzőművészeti Kiadó 2005., 54.p.)

És hogy mi lesz még? Valószínűleg egy újabb film, és még kitudja mennyi. Épp a napokban írta alá Chris Noth a második mozifilm szerződését. Ezek után mindenki kíváncsisággal várja, hogy vajon mit tartogat a második rész…. Talán Carrie most gyereket vár? – hangzottak el máris az első találgatások. Ki tudja. Egy biztos a Szex és New York mítosz töretlenül megy tovább.