Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

 

A soványság kultusza

Az 1960-as évek zűrzavaros világában valódi ikon született: egy angyalarcú, kölykösen vékony kislány, aki egyik napról a másikra a világ első szupermodellje lett. Villámgyorsan jutott a csúcsra Lesley Hornby, aki nemsokára már Twiggy néven fogadta a rajongók ünneplését. Megjelenésével egy egész korszakot képviselt, hiszen sovány alkatával, fiúsra vágott hajával és feltűnően nagy szempilláival megjelenítette azt a lányt, akit a hatvanas évek forradalmának tinédzserei példaképüknek tekintettek.

 

 Angyalarc

Twiggy Londonban született 1949. szeptember 19-én, vagyis ma már 58 éves, azonban még mindig nagyon csinos. Karrierje 16 évesen kezdődött, amikor a The Daily Express neki ítélte a „66-os év arca”- díjat. Ekkor a következőket írta róla az újság: „Tipikus londoni kölyök, ezer arccal… és még csak 16 éves!” Twiggy élete első fotósorozatával nyerte el ezt a címet, ami rögtön útnak indította a világhírnév felé. A történet mesébe illő: Körülbelül hét órán keresztül vágták és festették a fiatal lány haját a Leonard szalonban, ami után a teljesen megújult Twiggy elbuszozott a fotós Barry Lateganhoz, aki szerint káprázatosan szép és rendkívül fotogén volt. Gyönyörű modell arccal rendelkezett, amelynek arányai tökéletes voltak. A szempilláit alul festette ki, amilyet akkoriban még senki sem csinált. A képek elkészülése után bemutatták és kiakasztották azokat a Leonard hajszalonba, ez akkoriban szokás volt. Röviddel ezután ott járt egy újságíró a The Daily Express-től és nagyon megtetszettek neki a képek. Ő írta meg azt a bizonyos cikket Twiggyről, amelyben a 66-os év új arcának kiáltotta ki. Ezzel a történettel a Twiggy kultusz útnak indult.

Sikerek

És meg sem állt a csúcsig: 17 évesen már az egész világon ismert modell volt. Népszerűségét mutatja az is, hogy egyik gyönyörű fotóját egy időkapszulába téve még az űrbe is fellőtték. Az évtized végére nem volt olyan ház, ahol ne beszéltek volna jellegzetes alakjáról és arcáról, amely egy korszakot szimbolizált. Tündökölt a Vogue, a Tatler és számos más újság címlapján, sőt, saját amerikai kiadványának az elején is, amely a Her Mod, Mod Teen World nevet viselte. Modellkarrierje folyamán számos neves fotós fényképezőgépe előtt pózolt, akik közül a leghíresebbek Barry Lategan, Melvin Sokolsky, Richard Avendon és Bert Stern, aki még filmet is akart készíteni Twiggy 1967-es rendkívüli sikeréről az Egyesült Államokban.  Nagyon érdekes azonban, hogy ekkora siker után Twiggy hivatalosan már 1970-ben visszavonult a modellszakmából, amikor beválogatták a The Boy Friend című film szereplői közé. Ezzel kezdetét vette filmes és színpadi színész karrierje,- mindössze 20 évesen - amely során több díjat, köztük két Golden Globe-t is kapott. Énekesnőként is debütált, több szólóalbuma jelent meg, ezeken számos stílust ötvöz. 1988-ban Leigh Lawson felesége lett, akivel együtt játszott a Madame Sousatzka című filmben. A ’90-es években mint televíziós műsorvezető tevékenykedett és számos műsor futott a neve alatt, mint például a Take Time With Twiggy és hasonlók. Önéletrajzi könyve is megjelent és Amerikában rögtön bestseller lett. 

Kortalan szépség

A filmezés mellett azonban számtalanszor felkérték különböző divatbemutatókon való részvételre, vagy fotózásokra. Egyik leghíresebb munkája egy ma már klasszikusnak számító közös fotó David Bowie-val, ami Bowie Pin Ups című albumának borítója lett. Napjainkban Twiggy még mindig aktív: megalkotta saját ruhakollekcióját Viyella néven, majd fehérnemű kollekcióját is és 2005 óta részt vesz a Marks&Spencer minden képzeletet felülmúlóan sikeres reklámkampányában is.

A soványságkultusz ellen

A hatvanas években még szó sem volt arról a fajta soványságkultuszról, amely a mai modellvilágra jellemző. Twiggy alkatilag volt ilyen vékony, ráadásul nagyon fiatalként kezdte a szakmát. Saját bevallása szerint sem fogyókúrázott, csak nem evett mértéktelenül és odafigyelt arra, hogy mikor mit tett a tányérjára. Ma ő is tiltakozik az ellen a trend ellen, ami egyre jobban terjed a fiatal lányok körében. Mert hiába volt valaha a soványság szimbóluma, sosem fogyókúrázott volna esztelenül azért, hogy divatikonná válhasson

 Dörnyei Marianna

Fotók: bbc.co.uk
smith.edu

 

 

                                                              


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
12345»

Rihanna top 10 - nem dalok, h...

Nézzük meg a születésnapos énekesnő legjobb divatpillanatait!»»

Hamupipőke és Szőke herceg eg...

A szerb születésű, 19 éves androgün modell, Andrej Pejic az egész világot levette a lábáról. »»

Topmodellek: múlt és jelen - ...

Ikonok, akik az első részből kimaradtak.»»

Topmodellek: múlt és jelen - ...

Vajon hogy néztek ki karrierjük kezdetén és mi történt velük azóta?»»

Akkor és most

Kíváncsi vagy a szupermodellek evolúciójára?»»

Johnny Depp, a csodabogár

Vérbeli lázadó, krakéler fenegyerek. Provokatívan egyedi, mégis ellenállhatatlanul szuggesztív.»»