Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

New York divatboszorkánya

Az 53 éves Anna Sui egyik fő inspirációs forrásának a zenét tartja, talán ezért van az, hogy divatbemutatói legalább annyira szólnak a zenéről vagy a színházról, mint a divatról. A The White Stripes az egyik kedvenc bandája, és a mai napig sokszor jár le klubokba, hogy ott töltődjön fel érzésekkel. Másik kedves elfoglaltsága a vásárlás. És mi lehet az, amit mindennél jobban imád? Persze, hogy a divat! Ráadásul kislánykora óta.

Flight of FancyKozmopolita

Anna Sui szülei kínai származásúak. Édesapja, Paul mérnökként végzett a Sorbonne-on, édesanyja, Grace pedig festőnek tanult. A fiatal pár Párizsban ismerte meg egymást és végül Detroitban alapítottak családot. A kis Anna csupán négy éves volt, amikor eldöntötte, hogy divattervező lesz. Ekkoriban azzal töltötte az idejét, hogy a divatmagazinokból kivágta a számára izgalmas képeket, aztán ezeket a lapokat dossziékba gyűjtötte, és genius files-ként emlegette őket. Mindebben az a különleges, hogy néha még ma is merít belőlük ihletet. 

Design a minden

Anna szülei látták, hogy lányukban megbújik a tehetség, így nem ellenezték, hogy a detroiti középiskola elvégzése után (1972), New York-ba költözzön és két évig a Parsons School of Design nevű iskolába járjon. A döntés nem volt rossz, hiszen ebben az intézményben ismerkedett meg napjaink egyik legjobb fotósával, Steven Meisellel is, aki mellett eleinte stylistként dolgozott és együtt olyan kiadványok számára készítettek divatanyagot, mint például a LEI olasz magazin. Persze Suit ennél sokkal jobban érdekelte a divattervezés, így először junior sportruhákat forgalmazó cégeknek tervezett, később pedig bemutatkozott az 1980-as Boutique Show-n egy hatdarabos kollekcióval. A fogadtatás meglehetősen jó volt, hiszen a Macy's nyomban rendelt a ruhákból, méghozzá az összesből, sőt, még az egyik hirdetésén is felhasználta. A tervezőhölgy nyolv év múlva alapította meAnna Sui - 2009 Springg az Anna Sui márkát.

Coco után szabadon

Az 1991-es évet egész biztosan nem felejti el a divattervező, ugyanis ezen év áprilisában debütált a kifutón első teljes kollekciójával, amely több "head-to-toe" megjelenésű ruhát tartalmazott, és amely kollekciót mintaképe, Coco Chanel ihlette. Egy év múlva nyitotta meg első saját üzletét New Yorkban, méghozzá a híres-neves Soho kerületben (Greene Street 113.). Ez a szalon híven tükrözi Sui szerteágazó stílusát: a fal lila, a padló piros színű, a bútorok és rock&roll a poszterek pedig bolhapiacról valóak.

Új tehetség

A szakmai elismerés is csak 1993-ig váratott magára, amikor is ő kapta meg a CFDA Perry Ellis Új Divattehetség-díját. Egyre többen ismerték meg a nevét, sok hírességgel kötött barátságot, például két év múlva a California Dreaming nevű divatshowjára a Smashing Pumkins gitárosát kérte fel főszereplőnek. Annak érdekében, hogy kielégítse a megnövekedett vásárlói igényeket, 1997-ben Tokióban és Oszakában is üzletet nyitott. Ezen túl valami másban is ki szerette volna próbálni magát, így ugyanebben az évben cipőket is bemutatott. A velencei Ballin cég által gyártott cipőkollekció harmincféle cipőt tartalmazott, különböző anyagokból: bársony, selyem, lakk, kígyóbőr. 1999-ben már Nyugat-Hollywoodban is rendelkezett egy szalonnal, az ezredfordulón pedig nyitott még egyet Oszakában.

Nem csak ruhák

A ruhatervezés mellett, 1999-től kezdve parfüm- és kozmetikai cikkek készítésébe fogott. Első illatát saját nevével fémjelezte. Második parfümje, a 2000-es őszi Sui Dreams nevű, pedig olyannyira kapós volt, hogy világszerte forgalmazták. A Sui Love a harmadik illata, amely 2001-től kapható.
2003-ban dobta piacra a Dolly Girlt, amelyet egy év múlva újra kiadott limitált szériában. 2005-ben jelentkezett az ötödik illatával, amelynek a Secret Wish nevet adta, és amelyet a Victoria's Secrettel közösen terjeszt. Szintén ebben az évben mobiltelefonokat tervezett a Samsungnak, egy év múlva pedig Boho Barbie babákat alkotott a Mattel száAnna Suimára. 

She is living her dream.”

Jellemző rá, hogy határtalan energiával mixeli össze a különböző stílusokat (a romantikus kalóztól a hippiig, mindenféle stílus megtalálható nála), mindezt teszi úgy, hogy közben végletekig kreatív és merész marad, ráadásul vállalja, hogy a különféle minimalista trendek ellenére ő mindig alaposan feldíszíti a kreációit. Igen sokoldalú és szerteszét burjánzó ötleteinek csak néhány dolog szabhat határt. Színes stílusát sok híresség szereti, akik szívesen is hordják a tervezéseit. Kliensei közé tartozik Cher, Christina Ricci, Courtney Love (ő tette nevezetessé Anna Sui babydoll ruháit), Naomi Campbell (általában ő a girl one a divatbemutatóin), Sofia Coppola és Patricia Arquette. Mára már harminckét szalonnal rendelkezik öt országban, és körülbelül harminc ország háromszáz üzletében árusítják a ruháit. Elismert tervező lett belőle, ráadásul világszerte. Teljesült az álma. „She is living her dream.” - áll a biográfiájának végén, amelyet játékos weboldalán olvashatunk.


Kató Iringó

Fotók: style.com,
joannapenabickley.typepad.com,
theage.com.au

1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
1234»

Jason Wu

9 évesen tervező iskolába járt. 17 évesen az Integrity Toys nevű cég kreatív igazgatója lett.»»

John Galliano

Nem épp a jól vasalt, disztingvált divattervezők klánjához tartozik. »»

Jeanne Lanvin

Jeanne Lanvin volt a '20-as és a '30-as évek egyik legbefolyásosabb designere.»»

Alber Elbaz

Ő az egyszerűen nagyszerű ruhák és a szeszélyes extrák bajnoka.»»

Roberto Cavalli

Tömény kacérság, burjánzó életöröm, maximális csábítás. Ez jellemzi Roberto Cavalli ruháit.»»

CELINE

Az örök szofisztikált és nőies stílus képviselője»»