Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

2009. március 23.

Stílusforradalom Gaultier-módra

Jean-Paul Gaultier figyelemfelkeltő egyéniség. Nemigen lehet nem tudomást venni róla. Még kevésbé munkásságáról, amelynek csaknem két évtizede alatt a legprominensebb divatfejedelmek rangsorába nyert polgárjogot. Túláradó extravaganciája, kifinomult, ugyanakkor helyenként már-már bicskanyitogatóan – de legalábbis hajmeresztően - formabontó stílusa sajátosan egyedi formanyelvet eredményezett.

 

Különc habitus

Az 1952-ben világra jött - talán már születésétől non-konformista - francia származású divattervező, aki hivatalosan sosem tanult textiltervezést, kezdetektől lábbal tiporta a konvenciókat. Bizarr kreációival a divat porondjára való fellépésétől fogva meghökkentette a szakmai közönséget. Ezt megelőzően azonban Ő sem kerülhette meg a pályakezdők rendszerint nem teljességgel akadálymentes útját a szakmai elismerésért. A kiugrás gyújtópontja életének az az állomása volt, mikor a hetvenes évek elején Pierre Cardin kisegítőjeként tanulta a divatszakma mesterfogásait - amely kitűnő ugródeszkának bizonyult későbbi karrierje szempontjából, csakhamar ugyanis felkérték a nagy múltú francia Patou divatház tervezőjének. Ez pedig már az áttörés előszobája volt, amely első saját kollekciójának bemutatásával, 1976-ban csúcsosodott ki.

 

Több mint divat

A szakmai határkövet jelentő első önálló kollekció aztán rendre generálta a többit. Ettől kezdődően neve elválaszthatatlanul egybeforrt a devianciával, s rövidesen hagyományromboló alkotásairól vált hírhedté. Hogy exhibicionizmusból, fricskából, avagy pusztán ízlésficamból-e, jobbára nem is lényeges, valamiféle indíttatásból azonban szoknyákat – nem skótokat! -, tervezett férfiak számára, mindemellett tetoválásokat imitáló harisnyákat, valamint fűzőből készült felsőket vonultatott fel a kifutón, hogy csak néhány jellegzetest említsünk szokatlan stíluselemeiből. Kétértelmű ruhái hovatovább az uniszex viseletek felé közelítettek. Kifejezésmódjának preferenciái között az eklektikus formateremtés és az avantgard stílusjegyek a legszembetűnőbbek. Szürreális ruhakölteményeivel Jean-Paul Gaultier nem annyira a trendek főáramát követte, mint inkább saját belső világát konvertálta „textilformájúvá”. Mindazonáltal a francia divat klasszikus darabajait is előszeretettel gondolta- és tervezte újra, így például a trencskó, illetve szmoking-variációk gyakorta helyet kaptak markáns vonalvezetésű kollekcióiban. Emellett a ’80-as években a kor meghatározó motívumait is beépítette ruhaterveibe, így például 1985-ben a Barbie, 1987-ben pedig a francia dzsigoló jelenséget tematizálta.

 

Út a zenithez

A ’80-as évek végén, 1988-ban bemutatta első Junior kollekcióját, s tíz évvel később, 1998-ban Junior Gaultier néven egy terjesztői hálózatot is elindított - amelynek helyébe később a JPG lépett -, 2004-től pedig a Hermés divatház vezető tervezője lett. Mindemellett a ’90-es évek elején a szépségápolás világában is megvetette a lábát, elsősorban – ugyancsak bizarr kivitelű – parfümjeivel hódítva. S ami haute couture ruháin is tükröződik, a jelmeztervezéssel is kísérletezett, olyan elsővonalbeli filmekhez adva nevét, mint a Luc Besson rendezte Ötödik elem, vagy a Peter Greenaway által jegyzett A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című opuszok. Ugyanakkor még ennél is nagyobb hatású volt Madonnának egy 1990-es koncertjére tervezett – nem kevéssé sokkoló – összeállítása, amely végérvényesen konzerválta világhírét.

Kvintesszencia

Kreativitását, pikírt humorát, s örök clown természetét legérzékletesebben talán 2004-es megnyilatkozása példázza, mikor is Párizsban egy különleges kiállítást rendezett Pain-Couture, azaz „Kenyérszabászat” címmel, ahol – mint elnevezése is előrevetíti – valamennyi kiállított ruhadarab alapanyaga a kenyér volt…

 Erdős Ágnes

telegraph.co.uk
 cm1.theinsider.com
itscaims.com

 
 
 
 
 
 
 

1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
1234»

Jason Wu

9 évesen tervező iskolába járt. 17 évesen az Integrity Toys nevű cég kreatív igazgatója lett.»»

John Galliano

Nem épp a jól vasalt, disztingvált divattervezők klánjához tartozik. »»

Jeanne Lanvin

Jeanne Lanvin volt a '20-as és a '30-as évek egyik legbefolyásosabb designere.»»

Alber Elbaz

Ő az egyszerűen nagyszerű ruhák és a szeszélyes extrák bajnoka.»»

Roberto Cavalli

Tömény kacérság, burjánzó életöröm, maximális csábítás. Ez jellemzi Roberto Cavalli ruháit.»»

CELINE

Az örök szofisztikált és nőies stílus képviselője»»