2010. július 4.
Igazi kincs: méregdrága sushi
Vajon milyen íze lehet a világ legdrágább sushijának? Ízlelőbimbóid vajon észlelik, ha egy igazán fenséges és drága étel kerül a szádba? Angelito Araneta Jr. sushija láttán garantáltan felcsillan a szemed.
Az extravagáns ételek elkészítésére specializálódott Angelito Araneta Jr-tól már megszokhattuk, hogy mindig valami drága és szemkápráztató dolgon töri a fejét. A filippínó séf alig egy éve alkotta meg a 2500 dolláros, Carat nevű tortáját, melyet arany lemezekkel vont be és a tetejét gyémánttal díszítette.
Idei remekműve pedig elnyerte a világ legdrágább sushija címet, ugyanis az ehető arannyal bevont sushik mindegyikét 0,2 karátos afrikai gyémánt ékesíti. A különleges 91.800 peso (1,315 font) értékű alkotást egy manilai étteremben mutatták be a múlt hónapban.
Araneta Jr., a szokatlan ételköltemények művésze azt mondta, ezeket az ételalkotásokat olyan tehetős gurmand embereknek szánja, akik szívük hölgyét szeretnék meglepni valamilyen igazán becses csemegével vagy egy különleges alkalmat szeretnének megünnepelni.
A sushi főtt, ecetes rizs, amit leggyakrabban hallal vagy más tengeri eredetű élelmiszerrel együtt tálalnak. Több formában készítik: a száraz, préselt algalapokba (nori) tekert változata a makizusi, a kis, sült tofubatyuba csomagolt az inarizusi, a tálba tett sushi-rizsre szórt feltétekből álló sushi pedig a csirasi-sushi. A nemcsak Japánban, hanem külföldön is népszerű fogás köztudottan nagyon egészséges étel: finom, könnyű és alacsony kalóriatartalmú. Eredetileg a nyers húst rizsbe csomagolva tárolták (így tovább friss maradt), s csak később kezdték el együtt fogyasztani a kettőt.
Szabados Melinda
Forrás, fotó: daylife.com,
telegraph.co.uk