Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

2011. december 14.

Ezt (v)edd meg, magyar!

Vaspál MelindaI HATE FASHION! - Életkép a 21. századi Budapestről, melyről azt hittük, hogy a felvilágosodás magasabb fokait képviseli.

Folyamatosan hallottuk azt néhány évvel ezelőtt, hogy de kár, hogy nincs már magyar divatszakma, de jó lenne ha a századelei divatkultúra új erőkre kapna és újra szárnyalni kezdene. De jó lenne ha nemcsak Párizsról, Milánóról és Londonról lehetne beszélni, hanem esetleg Budapestről is.

Erre aztán mindenki, aki kompetensnek érezte magát, zászlajára tűzte a magyar divatélet újjáélesztését, és mára történtek is apróbb előrelépések. A divathetünk még igencsak a gyerekcipőben jár, de legalább vannak már tervezőink, sőt, egyre inkább bővül a kínálat.

És itt indul a kérdések hada. Vajon kinek terveznek a magyar divattervezők, akikre oly büszkék vagyunk? Nem, nem nekünk! Külföldre, mert az anyaország sajnos nem jelent piacot a magyar divat számára. Bizonyára nem eléggé felvilágosult még a társadalom.

És vajon felteszi-e valaki azt a kérdést a nagy divatolásban, hogy a divatkultúrára való nyitottságot és trendekre való érzékenységet hol tanulja a magyar ember? Biztosan a média és a szakmai újságok hasábjaira terelnétek a szót, de még annak előtte jön is a következő kérdés: mi van azzal, amiről a magyar média nem tudósít? A válasz sajnos elszomorító lesz: nem létezik! Legalábbis a magyar ember számára nem. És ha nem hallott még róla, akkor az nem is lehet jó, arra már nem is kíváncsi, inkább gyorsan eltaszítja magától. A minőséget a név, és kizárólag az általa ismert név jelenti a mai magyar valóságban.

Ha azt mondom Efva Attling vagy Oscar Magnuson vajon mi jut elsőre eszetekbe? Bizonyára semmi, mert nem tudósítanak róluk, így aztán az ő munkáik nem is nagyon érdeklik a magyart.

Efva AttlingUma Thurman és Efva Attling

Mindkettő rendkívül ismert tervező, Efva tervezett a Levi’s-nek és a H&M-nek, ékszereiért pedig Uma Thurman és Madonna is rajong. Oscar Magnuson szemüvegdesigner, aki évekig Tom Fordnak dolgozott igen nagy sikerrel, és saját márkája is hódít a nagyvilágban. De minket persze ez teljesen hidegen hagy, és leminősítjük, mert fogalmunk sincs arról, hogy mit tettek le az asztalra és mit kínálnak nekünk.

Efva Attling design

Ha azt hinnétek, hogy mindez merő személyeskedés és nem is ilyen a magyar társadalom, csak a cikk szerzője találta ki, akkor el kell mondanom, hogy az én szemem sír a legjobban a leírtak miatt, de sajnos az elmúlt hetek tapasztalatait vetettem papírra. A két tervező munkája Magyarországon van, de elutasításra talál, mert a nevük nem cseng kellően ismerősen.

Oscar Magnuson

Oscar Magnuson design

Csak ezek után ne siránkozzunk, és ne mondjuk azt, hogy mi mindenről lemaradunk, és azt se, hogy csak pár év késéssel érkezik meg a divat. Megérkeznek a trendek időben, csak akkor még elutasítjuk őket!

Vaspál Melinda

Fotók: thefashionspot.com,

svenskdam.se


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
1234567»

Ruhák, festmények és fuvolasz...

Celeni 2015ss Collection featuring PAF Showcase»»

Elérkezett az ékszerforradalo...

Luxus dizájnkarkötő, applikáción kiválasztható és változtatható mintával, a L!BER8 Technology hazai startup csapattól!»»

Minimálban otthon vagyunk

Lakástrend: a funkció az elsődleges, utána jön a személyes jelleg»»

Stílusos menü, stílusos edény...

Mert a stílus a konyhában is érvényesülhet!»»

Karácsonyi kívánságlista - gy...

Pitypangmagok, nyomda és projektor - az ujjunkon!»»

Kicsi a webshop, de erős...

Lunett Design - új lakberendezési mennyország a neten!»»