Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

2012. augusztus 18.

Kreativitás és változatosság az Ikeával

Hamarosan megjelenik a legújabb, 2013-as Ikea katalógus, mely ezúttal több és szebb lesz, mint bármelyik eddigi. Nemcsak azért, mert a technikai fejlődéseknek is behódoltak, így okostelefonnal is könnyedén elérhetőek lesznek az interaktív tartalmak, hanem mert kiemelt figyelmet fordítanak a textíliákkal létrehozható, ötletes megoldásokra, melyekkel teljes átváltozást, felfrissülést érhetünk el otthonainkban.

Az eddigiekben sem volt nehéz ihletet meríteni az Ikea-katalógusokból, ám az idén ez még könnyebb lesz. A mindennapok életvitelét figyelembe véve változtattak a katalógus eddigi felépítésén a szobabelsők, a termékoldalak, a stílusoldalak és sok más tekintetében is. Így például, többé nem szobánként határozzák meg az otthoni élet fejezeteit: a hálószoba többé nem hálószoba, helyette új meghatározást találtak ki, az „alvást”. Az indok egyszerű: életünket a tevékenységeink határozzák meg, és nem a falak, amik között élünk.

Színesen és kényelmesen a textíliákkal

Egy-egy ruha láttán jól tudjuk, hogy mennyire fontos szerepe van a különféle textíliáknak, mintáknak, anyagoknak. Nincs ez másként a lakberendezésben sem, hiszen textíliák nélkül az élet rideg és kényelmetlen volna. Éppen ezért, a következő szezonban az áruházakban és a katalógusban több figyelmet szentelnek a textíliáknak és egyedülálló szerepüknek, mellyel puhává, kényelmessé, meghitté és egyedivé teszik az életünket. Az új paplanok, takarók, függönyök vagy akár szőnyegek és lámpaernyők mind segítenek abban, hogy egyszerűen és ötletesen vigyünk színt az otthonunkba. Képzelj más huzatot vagy párnát a kanapédra, vagy más függönyt az ablakra ahelyett, hogy kifestenéd a szobát. Egyszerűen hangzik, nem?

 

De senki se essen pánikba, nincs szükség varró tanfolyamra, művészeti előképzettségre, vagy bármiféle lakberendezési hajlamra. „Elég pár színes anyag, olló, ragasztó, tű és cérna, és máris szabadon engedheted a fantáziádat! Mindenki maga is színesebbé teheti a lámpaernyőjét, új huzatot készíthet a kanapéra, vagy feldíszítheti a fiókjait – az új katalógus ezekkel, és még sok már ötlettel nyújt inspirációt!” – mondja Laza Péter, a hazai Ikea lakberendezője.

Interaktivitás 2013

A technikai fejlődésnek hála, okostelefonjainkkal szinte bármire képesek vagyunk, ezt az Ikea is felismerte, és ennek megfelelően állította össze és fejlesztette tovább legújabb katalógusát. Ha okostelefonoddal beszkenneled az egyes oldalakat, még több lehetőség tárul a szemed elé – például filmek és 3D-s látványképek.

Trend 2013

Az Ikea áruházakban már hosszú ideje mindenki megtalálja a magához illő mintát vagy textíliát. Inspirációnak és a jövő évi trend előrejelzése céljából, lássuk, mit kínálnak 2013-ra a svéd bútoróriásnál.

Szerethető levelek

A Gurine méteráruból könnyedén készíthetsz függönyt, falvédőt vagy abroszt, esetleg díszpárnát. Hogy tényleg könnyű legyen az anyaggal tervezni és kivitelezni, egyenes és tükrözött motívumokat, továbbá szaggatott vonalakat terveztek bele, melyek mentén bátran vághatsz az ollóval. Lisa és Sissi, a két tervező, az ötletet irodájuk kertjéből merítette. „Beszkenneltük a leveleket és megrajzoltuk a körvonalukat, kézzel körülrajzoltunk és kivágtunk formákat, majd azokkal addig kísérleteztünk, míg a különböző motívumokat létre nem hoztuk. Valóságosak lettek végül, melyeket a természet ihletett ugyan, de nem egy konkrét levél alapján készültek”.

 

Óda egy kifestőkönyvhöz

Kaktuszok, pálmafák, repülőgépek, hegyek, kertek, sőt még tevék is vannak a Tidny fekete-fehér textil tájképen. Olyan, mint egy kifestő gyerekeknek és felnőtteknek, amelyben mindenki szabadjára engedheti fantáziáját. „Amikor a Tidny méterárut terveztük, az emberek kreativitását akartuk inspirálni. Egy képzeletbeli táj megrajzolásával kezdtük. Kizárólag fekete kontúrokat használtunk. Úgy gondoltuk, hogy ki-ki a maga ízlése szerint kiszínezheti textilfestékkel a vonalakkal megrajzolt ábrákat, úgy, hogy passzoljon a szobája színeihez, és tetszés szerint kiemelhet mindenki egy neki tetsző témát a mintából. De természetesen használható úgy is, ahogy van, feketén-fehéren” – mondta a két tervező.

 

Afrikából, szeretettel

A Lappljung sorozat szőnyegeit, díszpárnáit, függönyeit, paplanhuzatait és egyéb textíliáit a megszokott Ikea stílusban, a világ kézműves hagyományait követő mintázattal tervezték. Afrikai mintákat kerestek a tervezők, melyeket a már meglévő néhány termékhez lehet illeszteni. „Egy fametszetről készült nyomat különösen felkeltett a figyelmünket rendszertelenségével és lendületével. A mintát beszkenneltük, és a számítógépen kísérleteztünk a méretek, az arányok, a színek és a kombinációk variálásával” – tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

 

Tehát elő a nagyi varrókészletével, ragadjunk ollót vagy akár textilfestéket és alakítsuk kedvünkre a lakást! A kreativitást, a fantáziát, de akár az extrémitást is elő lehet halászni agyunkból és kezeinkből, hogy egy régi, de mégis új életteret hozzunk létre.

Székely Krisztina

Fotók: Flow PR


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
«6789101112»

Ezt (v)edd meg, magyar!

Életkép a 21. századi Budapestről, melyről azt hittük, hogy a felvilágosodás magasabb fokait képviseli.»»

Endrédi Design

Antik hatás, retro feeling.»»

Sexy SKYY Vodka

Úgy tűnik, a mai világban semmi sem maradhat ingerszegény, így az italozás sem.»»

Organikus válasz Tom Dixonra

Az Mlamp bemutatta az Mlamp Exkluzív 3. kollekciót.»»

Tököt trendin!

Ötletek Halloween-tökök díszítésére.»»

Fogyókúrás lakás

Így fog kinézni a világ legvékonyabb lakása!»»