Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

2013. június 13.

Puskás Marcell: VoguEvil, avagy a hét fő divatbűn

VoguEvil, avagy a hét fő divatbűn címmel nyílt kiállítás május 15-én a Szimpla Kávézóban. Puskás Marcell alkotásai a divat, a tervezőgrafika és a képzőművészet műfajának határait feszegetik. Tehetségéről pusztán az is árulkodik, hogy már ilyen fiatalon önálló kiállítással büszkélkedhet.

A művész így nyilatkozott kiállításáról: "Isten megteremtette Évát a maga tökéletességében. Mindene megvolt amire csak vágyhatott. Kedvére szaladgálhatott Daria Strokous képében a versailles-i kastélyban. Bármennyit ehetett, mindig 34-es méret maradt. Ám egy nap Évát elcsábította a gonosz, ámde gyönyörű bőrű kígyó. Mi sem kellett több Éva azonnal ruhát készített belőle. Ebben a pillanatban az emberiség bűnbe esett és elkövette a hét fő divatbűnt. Mik is voltak ezek? Nos egyszerű a válasz, minden nap találkozunk velük az utcán. Ilyen például a műanyag fülbevaló, a testszínű legging, a muffinderék, a túl sok parfüm használata, össze nem illő ruhák viselése, a szilikonpántos melltartó és a tetovált szemöldök. Képeimben ezeket igyekeztem bemutatni. Ám mi is a bibliai történet vége? Bűnben marad az emberiség? Dehogy! Megérkezett a megváltó női testben, de a gyarló emberek keresztre feszítették őt. A vogue fényes keresztjére."

VoguEvilVoguEvil 

A fiatal tehetség párhuzamosan két szakon, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola tervezőgrafika és gazdálkodás és menedzsment szakán folytatja tanulmányait. Már gyermekkora óta foglalkoztatta a rajzolás, majd később az animáció iránt kezdett érdeklődni. Az igazi fordulat a gimnázium utolsó évében következett be, amikor egy ismerőse arra kérte, hogy tervezzen neki ruhát a Szalagavatóra. Ekkor kezdett el a divattervezés iránt érdeklődni, és bár a divattervezői szakirányról azóta letett, alkotásait azóta divatillusztrációkként lehet leginkább meghatározni. Mindezt autodidakta módon, soha nem járt rajzórákra, sem egyetemi felkészítőkre.

VoguEvilVoguEvil

Puskás Marcell színpompás illusztrációi vegyes technikával, filccel és akvarellel készültek. Fontos megjegyezni azonban, hogy, bár divatillusztrációkról beszélünk, a művek mondanivalója nem a divat, a trendek népszerűsítése, hanem épp ennek ellenkezője: karikatúraszerűen eltorzított női alakjai a reklámok által sugallt hazug női ideált kritizálják. Illusztráción a női test háttérbe szorul: csontsovány alakja csak vázként szolgál, melyre aztán bármilyen magassarkút, a legfrissebb  trendeket követő ruhát, sminket, vaskos szempillákat és díszes hajkoronát ráaggathatunk. Akárcsak a gyermekkorunkból ismerős sablonszerű papírbabák, melyeknek ruháit mi magunk színezhettük és váltogathattuk, ahogyan csak kedvünk tartotta.

VoguEvilVoguEvil

Marcell különleges képi világában ugyanúgy helyet kaphat egy parfümös üveget viselő női alak, mint a fülbevalókkal teliaggatott, zsiráfnyakú sziámi ikerpár, vagy akár a Vogue keresztjére (magassarkúkkal) kifeszített vézna, szempillái súlya alatt szinte összerogyó modell. Nos, mindenkinek a maga keresztje...

VoguEvilVoguEvil

Marcell fanyar humorral átitatott, fogyasztói társadalmat kigúnyoló alkotásai azért is érdekesek számunka, mivel aktuális problémákra hívják fel figyelmünket. Aki kedvet kapott a kiállítás megtekintéséhez, június 12-éig megteheti azt a Szimpla Kávézóban a Kertész utca 48. szám alatt.

Pásztohy Júlia

Képek: Puskás Marcell


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
«2345678»

These shoes are made for walk...

Cipő design kiállítás vagy design cipő kiállítás?»»

Játék a szivárvánnyal

Eckhard Zylla kiállítása - Münchenből jelentjük »»

Nyiss a művésze(te)kre!

Művészek és műtermeik testközelben - Münchenből jelentjük!»»

A meztelen férfi – prog...

Március 22-én nyit a Lumuban a Meztelen férfi»»

Eső előtt, eső után

Bukta Imre Másik Magyarország című kiállítása a Műcsarnokban»»

Feküdj Donald Trump ágyába!

A kényelmet egész éjszakán át érezheti az a szerencsés, aki befekszik Trump ágyába»»