Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

 2013. október 2.

Magyar Formatervezési és Design Management Díjak: átadva

A Műcsarnokban adták át a 2013-as Magyar Formatervezési és Design Management Díjakat 2013. szeptember 30-án.

Az idén ötödik alkalommal meghirdetett Design Management Díjat dr. Bendzsel Miklóstól, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnökétől vette át a Cserpes Sajtműhely Kft. vezetője. Az idei pályamunkák közül további hárman kaptak oklevelet: a Budapesti Közlekedési Központ, a Magyar Állami Operaház, valamint a Loffice.

A hazai design szakma legrangosabb elismeréseként számon tartott Magyar Formatervezési Díjakat 34-edik alkalommal adták át: idén Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, és dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnökétől vehették át a díjazottak a kitüntetéseket.

A Magyar Formatervezési Díj termék kategóriájában idén két díjazottat hirdettek. A DSI Inhalo egy, a napjaink egészségtudatos világában igazi kincsnek számító sóinhalátor, mellyel kapcsolatban a zsűri tagjai azt fogalmazták meg, hogy a termék bizonyítja, „a formatervezés nem »szimpla formaalkotás«, hanem egy nagyon komplex folyamat”.

Szintén termék kategóriában vehetett át díjat Földi Petra esőkabát kollekciójáért, melynek darabjait az igazi tiszta, funkcionális designgondolkodás és magas minőségű anyaghasználat, a professzionális technikai kidolgozottság jellemzi.

Terv kategóriában Benedek Zsanett és Lakos Dániel Faces névre keresztelt, a számítógéppel hálószerűen modellezett térbeli formák alapelemeire, azaz a háromszögletű lapocskákra építő logikai játéka kapott díjat. Vizuális kommunikáció kategóriában pedig a mindenki által jól ismert A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét feldolgozó interaktív könyv.

Diák kategóriában a megrakott tábortűz hangulatát idéző LightMe világítóeszköz-család vehetett át díjat: erőssége – a bírálóbizottság véleménye szerint – a design teljességében rejlik, mely magában foglalja a szükséges elemek tervezését, a márkaépítésre tett javaslatot, valamint a gazdaságos csomagolást is. A DORA kerékpáros bukósisak, Filczer Balázs Dániel munkája ugyancsak a diák kategóriában bizonyított. Az ifjú designer munkája a napjainkban egyre terjedő kerékpározást teszi biztonságosabbá: egyszerűen használható, a legmesszebbmenőkig funkcionális, ugyanakkor esztétikailag is magas színvonalú megoldást kínál.

 A korábbi évekhez hasonlóan 2013-ban is több szervezet ajánlott fel különdíjakat a Magyar Formatervezési Díj pályázathoz kapcsolódva. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság egyik különdíját Farkas Anna grafikus vehette át a tárgytervezésbe tett kirándulása, a varázslatos Starry Light by Anagraphic lámpa vizuális kommunikációjáért. Az Államtitkárság másik, diák kategóriában meghirdetett különdíját két grafikai arculat megosztva kapta. A JAT projektért, vagyis a József Attila Terv projekt dokumentációs anyagáért Balázs Klára vehetett át díjat, míg az eredetileg grafikus diplomamunkaként készült, a magyar szuvenír-kínálatba izgalmas színt hozó Kis Hungarikumhatározókért Szabó Zsófia.

A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. különdíjának odaítélésében kiemelten fontos szempont volt, hogy akár azonnal gyártásba kerülhető munkára hívja fel a figyelmet. A legfrissebb nemzetközi trendekbe jól illeszkedő Shin ökobútor család alkotója, Gyimóthy György minden részletében, alkotói és gyártói oldalról is átgondolt, magas színvonalú terve méltán kapta az elismerést.

A Magyar Formatervezési Tanács különdíját korábban a Budapesti Műszaki Egyetemen tanuló fiatal tervezőknek, Varga Péter Istvánnak és Paunoch Renátának ítélte oda a bírálóbizottság a Zigza betonpad rendszerért. Egyetlen alapelem forgatásával, tükrözésével, rakosgatásával összefüggő, egyedi pad-csoport alakítható ki.

A Magyar Formatervezési Díjakkal és a Design Management Díjjal jutalmazott munkák, valamint a kiemelt pályamunkákat bemutató kiállítás a Műcsarnokban (1146 Budapest, Dózsa György út 37.) megtekinthető  2013. október 1. és 20. között.


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
«2345678»

These shoes are made for walk...

Cipő design kiállítás vagy design cipő kiállítás?»»

Játék a szivárvánnyal

Eckhard Zylla kiállítása - Münchenből jelentjük »»

Nyiss a művésze(te)kre!

Művészek és műtermeik testközelben - Münchenből jelentjük!»»

A meztelen férfi – prog...

Március 22-én nyit a Lumuban a Meztelen férfi»»

Eső előtt, eső után

Bukta Imre Másik Magyarország című kiállítása a Műcsarnokban»»

Feküdj Donald Trump ágyába!

A kényelmet egész éjszakán át érezheti az a szerencsés, aki befekszik Trump ágyába»»