Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

2015. március 12.

Ruhák, festmények és fuvolaszó

Art, fashion és performance egyben - olyan divatbemutatón jártunk a Társalgó galériában, ahol a ruhatervezést a festészettel, és a fuvolazenével kötötték össze. Először féltünk, mi fog kisülni az egészből, de aztán megnyugodtunk, és ámultunk: csodaszép ruhaköltemény, amelyen egészen új értelmet nyertek a földön szimpla pacáknak tűnő izgalmas minták!

Cselényi Eszter 2010-ben alapította a Celeni márkát.  Az az elképzelés indította el útján, hogy a közeljövőben Magyarországon is legalább akkora népszerűséget érhetnek el a fiatal dizájnerek munkái, mint a nagy világmárkák termékei. A Celeni a visszafogott, klasszikus eleganciát képviseli, amely a 21. században is lehetőséget nyújt a hölgyeknek, hogy megélhessék a saját nőiességüket. Mindezt szem előtt tartva a divattervező egyedi, a mindennapokban hordható ruhakölteményeket és kiegészítőket hoz létre, melyekkel különösen nagy figyelmet fordít a feminin vonalak és formák hangsúlyozására. Cselényi Eszter határozott irányelveihez újító szellemiség is társul. A divatvilágban egyre uralkodóbb tendencia, hogy a tervezők által megálmodott kollekciókra a kortárs képzőművészet is rátegye a kézjegyét. Többek között ez a trend késztette Cselényi Esztert arra, hogy egy fiatal, dinamikus festőművésszel fogjon közös munkába.

PAF 2004-ben szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Művészeti fejlődése azóta is töretlen, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának doktorandusza. PAF festészetét tudatosan felépített, mégis a véletlenszerűség érzetét keltő, spontán gesztusrendszerek határozzák meg. Maga a gesztus, amely a fiatal művész piktúrájának legfőbb eleme, úgy értelmezhető, mint lelki tartalmak, emóciók anyagi, absztrakt manifesztációja. A gesztusok kavalkádjának mérhetetlen erejéhez hozzájárul a színkezelés. A művész jellemzően elsődleges színekkel operál, a kolorit harsány, sok esetben már-már agresszívnak mondható. Tovább fokozza PAF műveinek egyedi jellegét a különleges faktúra, azaz képeinek felépítése, felülete, amely különböző anyagok változatos használatának köszönhető. A gesztusokból felépülő rendszerek több tucatnyi festékréteg egymásra rakódásának nyomán keletkeznek. Titokzatos belső terek jönnek létre, a rétegződő gesztusok elfedik, kitakarják, felülírják egymást, feszült harcot vívnak a képtérben, a festmény legmélyétől egészen az izgalmas felületig.

A két művész együttműködése 2014-ben kezdődött. Első közönség előtti szereplésükre 2014 augusztusában került sor, amelyre lehetőséget a pécsi Nádor Galériában megrendezett PAF kiállítás nyújtott. PAF művészete és Celeni ruhakölteményei egy látványos, provokatív performance keretében találkoztak. A festőművész élőben festette meg a modell által bemutatott ruhát, mintegy fejet hajtva a francia festő, Yves Klein munkássága előtt. A performance célja az volt, hogy megmutassa a képzőművészet és a divat lehetséges kapcsolódási pontjait, oly módon, hogy egyedi, de bárki számára hordható műalkotások jöjjenek létre.

A nagy sikerű bemutatkozás tovább fokozta a két művész elszántságát, hogy egymást ösztönözve és vállalva egy teljes kollekciót hozzanak létre. Ennek alapjául a divattervező gyermekkori élményei szolgáltak: a Duna menti táj, a homoksziget, valamint a nagypapája üvegházában és kertjében bimbózó gyönyörű növények. E víziók, emlékképek mentén került egyre közelebb Cselényi Eszterhez PAF művészete, akinek szintén belső világa, érzései, képzetei szolgálnak festményei alapanyagául.     A közös szellemiségnek köszönhető, hogy a két művész munkáját mindvégig áthatotta a lelkesedés és a kölcsönös tisztelet. A 2015-ös tavaszi-nyári kollekció festett darabjai - mind a ruhák, mind a kiegészítők - PAF műtermében keltek életre. A mintakollekció összes festett eleme egyedi, mellőzi a számítógépes technikát, ezáltal az ékszerekből és táskákból sem készült két egyforma darab.

Az elkészült kollekció a patinás Art.Salon:Társalgó Galéria termeiben kerül bemutatásra. Az esemény ötvözi a divatbemutatót és a képzőművészeti kiállítást. PAF által megfestett, újszerű dekorációs elemek szolgálnak a ruhák és kiegészítők bemutatására. Láncokkal kombinált festett fogasok, táblaképek, próbababák, mint hordozók hangsúlyozzák a Celeni termékek egyedi jellegét. Ily módon a divat és a festészet a 20. századi és a mai művészetben is óriási jelentőséggel bíró formában, az installációban egyesülnek a kiállítótérben. Ezzel a megjelenési móddal kizárólag az Art.Salon:Társalgó Galériában találkozhatnak a divat- és műkedvelő érdeklődők. Az installatív elemek mellett PAF festészeti alkotásainak megtekintésére is alkalom nyílik. Természetesen ezt a bemutatót is egy látványos performance teszi igazán pikánssá és felejthetetlenné. PAF ismét feltárja a közönség előtt műtermének titkait, és élőben festi meg a kollekció legújabb darabját, amelyet majd Balsai Móni színművésznő visel és mutat be. A rendezvény sokszínűségét tovább fokozza, hogy részt vesz Raj Rachel tortatervező is, aki a Celeni által ihletett édességekkel csábítja a közönség érzékeit, valamint Csabay Zsuzsanna Virág fuvolaművész, akinek játékát szintén a kollekció inspirálta.1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
1234567»

Elérkezett az ékszerforradalo...

Luxus dizájnkarkötő, applikáción kiválasztható és változtatható mintával, a L!BER8 Technology hazai startup csapattól!»»

Minimálban otthon vagyunk

Lakástrend: a funkció az elsődleges, utána jön a személyes jelleg»»

Stílusos menü, stílusos edény...

Mert a stílus a konyhában is érvényesülhet!»»

Karácsonyi kívánságlista - gy...

Pitypangmagok, nyomda és projektor - az ujjunkon!»»

Kicsi a webshop, de erős...

Lunett Design - új lakberendezési mennyország a neten!»»

Kiállítás és ruhakollekció - ...

Kiállítássorozat részeként mutatta be egy kora téli estén a Fibula a a téli kollekciójukat»»