Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

2011. május 10.

Gombold újra, hiszen divat a magyar!

Még hónapokkal ezelőtt történt, hogy kormányzati kezdeményezésre, Divat a magyar néven öltözéktervezői pályázatot írtak ki, melynek lényege, hogy a magyar népviselet elemeit a XXI. század emberére szabják, utcán is könnyedén hordható formában, valamint, hogy ne csak kövessük, teremtsük is a divatot.

Összesen 400 pályamű érkezett a felhívásra, melyből az első rosta után 70 jutott tovább. Ezeket a szigorú szakmai zsűri még tovább boncolta, hogy végül a legjobbnak kikiáltott 35 kollekciót a nagyérdemű elé tárják egy könnyed vasárnap esti divatbemutató során.

Kezdetben

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Design Terminál és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közösen kiírt pályázata tulajdonképpen trend teremtő státusszal is bír, hiszen az igen tekintélyes múlttal rendelkező magyar népművészetet és népviseletet méltatlan mód elhanyagolták az utóbbi években a sorra bemutatott tervezők. Ennek kapcsán is örültünk a kezdeményezésnek, mely kétségkívül igen komoly előkészületeket igényelt és melyet óriási plakátokon hirdettek Budapest szerte, már hetekkel az esemény megrendezése előtt.

A hűvösre sikeredett délutánon kitartóan várták a kapuk nyitását a divatra éhes szemek, ám csalódniuk kellett: a múzeum befogadóképessége sajnos szigorú határokkal bírt, ezért az egybegyűltek nagy része kint rekedt, és óriási kivetítőn élvezhette csak a showt. Mindössze néhány ember volt az, aki szerencsésnek vallhatta magát, és a minikollekciókat élőben láthatta, a levegőtlen, fülledt teremben.

Szépművészeti Múzeum, Reneszánsz terem

A divatnagykövet

A neves zsűrin kívül (Kopek Gábor, Novák Péter, Papp-Váry Borbála, Zoób Kati és Tolvai Renáta) talán Mihalik Enikő volt az, akit a legjobban várt mindenki, és aki talán méltán nevezhető az est sztárvendégének. Ennek megfelelően Enikő a minikollekciók levonulta után komoly szerepet kapott: Magyarország divatnagykövetévé választották, kiemelkedő szakmai eredményeiért, valamint országunk nemzetközi hírnevének előmozdításáért tett erőfeszítéséért. A díj talán azt jelenti, hogy a jövőben még több és nagyobb hangsúlyt kap majd a magyar divat Enikő életében, talán azt, hogy az eddigieknél még jobban és többet hangoztatja majd országunk törekvéseit a divat terén, de őszintén szólva, sajnos nem tudjuk, hogy ez a díj valójában mit is jelent. Ahogy azt sem, hogy Magyarország divatnagykövetének vajon mi lehet a dolga.

Mihalik Enikő, a divatnagykövet

A hangsúly a kollekcióké

A kifutón felvonultatott kollekciók általában 3-5 darabból álltak és kivétel nélkül magukon viseltek valamiféle népi motívumot. Olcsó frázisoktól és közhelyektől volt hangos a színpad, melyek között általánossá vált a piros és fekete szín kombinálása, a párta és kendő használata, természetesen modern kori feldolgozásban, az elmaradhatatlan virág- és betyár minták, illetve a szűr. Újat nyilván egyetlen tervező sem tud alakítani a népi hagyományokból, ám a klisé szerű feldolgozás sem feltétlen a célravezető út.

Kormos Anna Zsófia, Gálvölgyi Anett Evelin, Baranyi Ádám, Miovácz Márton ZsoltCsegöldi ErikaKocsis Anna

Emellett igazán érdekes és eredeti megoldásokkal is találkoztunk, ahogy a pólóra nyomtatott lego pásztorok, Pusztai Judit keze munkáját, vagy az ötletes táska megoldások Berecz Vandát dicsérik.

Pusztai JuditBerecz Vanda

Mán Renáta munkáit is nagyra értékeltük, aki mintha csipkéből alkotott volna kabátot, a népi motívumokat maximálisan kihasználva, vagy a Béta csoport munkáit, akik a táskákra helyezték a hangsúlyt, melyek könnyedén beilleszthetők a hétköznapi viseletünkbe is.

Mén RenátaBéta Csoport - Rainer-Micsinyei Zsófia, Varga Cecília

Tóth Melinda és Lajos Attila ötletét is meg kell említenünk. Ők egészen egyszerűen egy berakott ingmellett hosszítottak meg egészen a bokáig, ezáltal alkotva belőle ruhát. Gallatz Rita bár viszonylag egyszerű, mégis látványos ötlettel rukkolt elő kapcsolatok névre hallgató kollekciójával, fekete háttérre, hófehér motívumokat álmodott, elnagyolt, ám szemet gyönyörködtető formában. Természetesen nem maradhat ki Anh Tuan sem a felsorolásból, aki a tőle már jól megszokott módon, egyedi táskákat tervezett az eseményre. Az egyszerű, fekete táskákon éppen csak egy-egy hagyományőrzést szolgáló, ám viszonylag méretes minta látszik és éppen ebben rejlik a titka is, a kevesebb több alapigazságra emlékezvén.

Tóth Melinda, Lajos AttilaGallatz RitaAnh Tuan

And the winner is…

A versenynek győzteseket is kell prezentálnia, szám szerint hármat: a harmadik helyen végzett Náfrádi Márta, aki a Herendi porcelán mellé ötven ezer forintos pénzjutalmat is kapott. Második helyre Surányi Szilárdot sorolta a zsűri, kinek robot mozgású modelljei és bő alsószoknyás ruhái igen nagy sikert arattak. A helyezése mellé százezer forint jutalmazás illette. Első helyen pedig az a Gyöngyösi Renáta végzett, akinek munkáit már a MOME Maraton alkalmával megtekinthettünk, és melyek már akkor is lenyűgöztek minket. Az eltúlzott vállmegoldások és bőséges alsószoknyák kombinálása, szegecsekkel kivert népi motívumokkal százötven ezer forintot és fél éves gyakorlatot értek Zoób Kati műhelyébe, valamint egy belépőt a London Fashion Weekre.

Ám a szavazás ezzel még nem zárult le! Egy egész hétig várják a közönségszavazatokat a Gombold újra! Divat a magyar hivatalos Facebook oldalán, talán ezzel is kárpótolva némileg a nagyérdeműt, amiért kiszorultak a nemes esemény élő megtekintéséből.

Surányi Szilárd

Végszó

Mindent összevetve, őszintén örülünk a kezdeményezésnek, hiszen a Divat a magyar szlogent megfordítva, szívből szeretnénk, ha a Magyar a divat! jelszót olvashatnánk hamarosan óriásplakátokon. Mindezt úgy, hogy a klisék és közhelyek egyenes arányban csökkennek majd a kreativitás és eredetiség növekedésével. Ugyanakkor abban is reménykedünk, hogy a szervezők legközelebb átgombolják a hatalmas hírverést, ennek megfelelő helyszínt találnak az eseménynek, és egy Szépművészeti Múzeumnál nagyobb térben rendezik meg a következő, hagyományokra épülő és hagyományokat létrehozó eseményt.

A tervezők

Gratulálunk a nyerteseknek és minden résztvevőnek!

Székely Krisztina

Fotók: Holecz Endre


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
1234567»

Fashion Week Budapest

Mindig is úgy gondoltam, hogy a Toni&Guy FashionWeek a magyar divatélet legrangosabb eseménye kis hazánkban. Az...»»

MQ Vienna Fashion Week

Pár héttel ezelőtt levelet kaptunk a bécsi thai nagykövettől… Bécsi Divathetek négy thai származású divetterv...»»

FF 2014 AW Fashion Show, Lond...

Itthon kevés brand jár el úgy, mint az igazán nagyok. Nem is gondolnátok, hogy egy olyan márka, mint az F&F, mek...»»

Toni&Guy Fashion Week Budapes...

A Toni&Guy FWB második részében az ANDA, a Nanushka és a USE Unused kollekcióját mutatjuk be!»»

Toni&Guy Fashion Week Budapes...

Toni&Guy Fashion Week Budapest már harmadik alkalommal! Természetesen Mi is ott voltunk!»»

A magyar delegáció - Elle Fas...

A Nubu, Kata Szegedi és Dori Tomcsanyi mutatta be nekünk SS kollekcióját!»»