Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

2011. október 1.

TOTHBORI szerint az ősz…

Az ősz hajnalán ismét elérkezett egy olyan este, mely nagyszabású, tökéletesen koreografált és minden ízében ínycsiklandó bemutatót ígért a meghívottaknak és érdeklődőknek: sokadszorra is Tothbori.

Egy őszi-téli kollekciót felsorakoztató bemutatóra az ember először lélekben hangolódik magára az évszakra, havas tájak, hóemberek és meleg ruhák gondolatával, hogy ezután már könnyedén bele tudja magát képzelni a vastag anyagok, hosszú kesztyűk és hatalmas kabátok áradatába. Jelen esetben apró nehézséget okozott, hogy sem a cidrivel, de még a tipikus hűvöskés őszi időjárással sem találkoztunk a Millenáris parkba vezető úton, ám az érkezés utáni eszményi édességek látványa és íze igazi melegséggel járta át testünket és lelkünket. Az eddig megszokott óriási helyszínt egy még nagyobb váltotta fel, ezzel is bizonyítva, hogy rengetegen kíváncsiak Tóth Bori munkájára és legújabb ötleteire.

Kutyák és költemények

A bemutatót akár több turnusra is oszthatnánk a felsorakoztatott színek, stílusok és életérzések alapján, mégsem lenne helytálló, ha elszakítanánk egymástól a felvonuló ruhakölteményeket, ugyanis együtt és egyszerre alkották meg az est ívét és egész fonalát. Az egész egy kutyával kezdődött, aki egy decens modell mellett kapott helyet a kifutón. Az állatokra jellemző kíváncsisággal vonult végig a kivilágított emelvényen és egyáltalán nem törődve az összesereglett közönséggel, az alkalmi színpad végén játszi könnyedséggel fordított hátat a fotósoknak. Mindeközben persze nem feledkezhetünk meg arról, hogy ezzel megindult egy ritmikus és dinamikus áramlat, melyben a ruhák kaptak főszerepet. Mégpedig azok a ruhák, melyek mustárságában és feketében pompáztak, szőrméből vagy épp szőrmével készültek és gazdag választékot adtak különböző elegáns, játékos és nőies megjelenésre. A tervezőnő az egész kollekciót tekintve ügyelt a részletekre és kiemelte, bőséggel kidolgozta őket, úgy, hogy a ruhákon, felsőkön és kabátokon megjelenő masni minták, a különböző hajtások és berakások pőre nőiességet árasztottak.

TOTHBORITOTHBORITOTHBORI 

A részletekben rejlik a lényeg

A kiegészítő szintén részletkérdés, mégis mindig ez adja az egész outfit alapját, ahogy most is: kezdetben óriási napszemüvegek és kalapok, majd a turbánok, melyek még hivalkodóbb jelleget kaptak a szőrme vagy éppen a strasszok által. Persze nem feledkezhetünk meg a színben harmonizáló övekről, kesztyűkről vagy a korábban már említett szőrme nyakmelegítőkről, és az arany ékszerekről sem. A ruhák sorával szépen lassan átléptünk a konok nőiségből egy picit vagányabb, izzó téli estébe. Az ocelot minták, fodrok, hangsúlyos váll- és mellrészek rég letűnt idők kozmopolita nagyvárosát és csillogását juttatták eszünkbe, melyhez a türkiz szín és rafinált szoknyák tökéletesen elengedhetetlenek voltak.

TOTHBORITOTHBORITOTHBORI 

Csodán innen…

A retro utazás itt még nem érhetett véget. Az irrizáló anyagok és régies szabások ugyan néhány évtizeddel előrébb repítettek, de még így is bőven a múlt századot idézték és igézték. Ám nem jutott időnk a nosztalgiára, hiszen hirtelen ismét nagyot ugrottunk és egy pasztell világban találtuk magunkat, fényes anyagú kabátokkal, kerek vonalakkal és laza egyszerűséggel. Ezek után már csak idő kérdése volt, hogy újabb színnel gazdagodjon a látkép a rózsaszínek és padlizsánok által, valamint egy nem új, de igen jó ismerőst köszönthessünk: a feketét, töménytelen mennyiségben.

TOTHBORITOTHBORITOTHBORI 

Csodán túl…

Valahol útközben viszont elvesztettük a csodálat fonalát a ruhákkal kapcsolatban. Minél inkább közeledtünk a bemutató végéhez, annál inkább zavarodtunk össze Tóth Bori elképzeléseivel kapcsolatban. Egymás után váltották egymást az egyszerűbbnél egyszerűbb, néha már unalmas darabok, és a több néha kevesebb elvét teljesen mellőző, olykor már giccses outfitek. Kicsit úgy tűnt, mintha a tervező egyetlen egy szuszra, vagy kollekcióra szeretett volna mindent kiadni magából, mely az előző művekből kimaradt, melyet még megálmodott vagy csak elképzelhetőnek tartott. Ugyanakkor az anyagok változása is szembetűnő volt: mind egyre vékonyabb, lágyabb és lengébb matériákban jelentek meg a modellek, melyek az őszi évszakban ugyan teljességgel hordhatók, ám a hideg téli napokon egyáltalán nem embernek valók. A tervezőnő mellett szól, hogy az eddigi kollekcióin a mostani jócskán túlmutat, letisztultabb, átgondoltabb és sokkal kifejezőbb.

TOTHBORITOTHBORITOTHBORI

Epilógus

Tóth Bori mindig valami nagyszabásút, valami óriásit alkot, és itt nem feltétlenül a helyszín egyedi méreteire gondolunk, hanem a támogatók és kritikusok összetételének állandó változására, bemutatóról bemutatóra. Mindenképp tehetség, aki így és ennyire képes megosztani a közönséget, ám az állandóság, mint stabilitás talán jobban kifizetődő a szakmában és kicsiny hazánkban.

Székely Krisztina

Fotók: Holecz Endre


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
«3456789»

Gellért, a divat strandja!

A döntőbe 17 tervező és 4 tervezőpáros jutott. »»

Csinos, csibész La Masni

Bemutatta 2012-es kollekcióját a La Masni!»»

My Very First Collection

Julia Horvath divatbemutatója a Fashion Caféban.»»

Don't forget to be AWESOME

Ízelítő a Modart világából.»»

By Me Vadász Kollekció - 2012...

A vadászatért is rajongó Sissy császárné kosztümjei ihlették Hrivnák Tündét.»»

Időtálló elegancia Frank Adél...

Fiatalos lendület és ősi technikák a 2012-es tavaszi-nyári kollekcióban!»»