Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

2011. október 21.

Marie Claire Fashion Days 2011

Ha eddig nem tudtad, hogy milyen a magyar stílus, akkor most megmondjuk: FEKETE!

A Marie Claire Fashion Days évek óta a magyar divatvilág egyik legrangosabb eseménye, sőt talán azt is bevallhatjuk, hogy sokan tekintünk rá úgy, mint egy igazi Fashion Weekre. Az esemény idén is egy szakmai esttel indult, melynek a Vam Design Center adott otthont.

A tavalyi Millenárishoz képest mindenképp előrelépésnek tekinthető az új helyszín, hiszen a bejutással járó torlódás után legalább tágas és jól belátható terem várta a divatra éhes közönséget. A kifutót végre hagyták a maga nemes egyszerűségében klasszikus catwalkként kiemelkedni, ami igen nagy kincsnek számít manapság országunkban. A bonyolult koreográfia helyett a modellek is a külföldi divabemutatókhoz híven egymás után vonultak végig, lehetővé téve az új szezon kreációinak részletes szemrevételezését.

A kifutó közepén elhelyezett élő fa dekorációk igazi őszi hangulatot teremtettek, így aztán egyáltalán nem volt nehéz ráhangolódni a trendekre.

Dora Abodi

A MCFD 2011-et Abodi Dóra őszi-téli kollekciója nyitotta, mely Atlantis utópisztikus világa után a Kárpátok őszies hangulatát idézte meg. Szőrme és bunda melegíti didergő testünket, de a tervezőnőtől jól megszokott különleges kabátok ezúttal elmaradtak. Az idei szezonra meghirdetett „bőrt-bőrrel” stílusjegy itt is előtérbe került ruhák és szoknyák rockos megelevenedésében. A kötött és csipke textúrák újként jelentkeznek a tervezőnő kollekciójában, és lágyítóan hatnak az eddig rendkívül karakán vonalakra. Kérdés, hogy ez egy egyedi alkalom volt, vagy átalakulásnak lehetünk tanúi a jövőben?

Dora AbodiDora Abodi

Anh Tuan

A vietnámi tervező le sem tagadhatná gyökereit és inspirációját, hiszen a keleties hatás mindvégig visszatérő elem. Anh Tuan letisztult vonalvezetése a japán minimalizmusra enged következtetni, ám a keleties motívumok és élénk színek mindenképp többért kiáltanak. (Arról nem is beszélve, hogy például a sárkányminta itthon nem azt jelenti, mint az anyatérségben.) Több bátorság, több vállalás kell ide, amitől az emberből akaratlanul előtör az „azt a mindenét!” kiáltás. Ott van az legbelül, csak engedni kell felszínre törni.

Anh TuanAnh Tuan

Je suis belle

A tervezők márkaneve ezúttal szinte pejoratívan hat, hiszen az individuum önnön szépérzete padlóra kerül az idei őszi-téli kollekció láttán. Lehet, hogy a Csongor és Tünde mesevilága inspirálta a tervezőket, de a közönség leginkább a francia gyári munkás hétköznapi munkaruhájára asszociált, melyről még épp hiányoztak az olajfoltok.

Je suis belleJe suis belle

Konsánszky Dóra

A kollekció bizonyítéka annak, hogy a tervezőnő megpróbálta átfogni az idei őszi trendeket, de aki sokat markol, jellemzően keveset fog. Konsánszky hozott maxi kabátot, bőr és lakkhatást, hanyag kapucni megoldást, egy kis szőrmét és töménytelen cipzárt. A formavilág sajnos nem volt túlzottan elragadó, és a stílusjegyek is keveredtek. Láttunk már sokkal jobbat is tőle, így aztán reméljük, hogy legközelebb kellemesebb meglepetés ér.

KonsanszkyKonsanszky

Mojzes Dóra

Mojzes hozta a maga jól megszokott dark angel formáját, és kollekcióiban egyre inkább észrevehető, hogy a tervezőnő a lázadó rockerből igazi fekete hattyúvá fejlődött. Vonalvezetése sokkal kifinomultabb, anyagválasztása már nem lázadó, inkább megfontolt, és a túlzások helyett mostanra a formákkal kíván hódítani.

Dora MojzesDora Mojzes

Nanushka

Az egyik legfelkapottabb magyar tervezőnő kimerülni látszik, hiszen az őszi kollekciójában visszatérő leggingsek nem csupán unalmasak, de a kombinált szettekben sem tartalmaznak új ötleteket. A kollekció semmilyen újdonságot nem hoz, sőt mi több kissé szétesettnek tűnik, hiszen a hippi és urbán stílus keveredése nem igazán került kidolgozásra. 

NanushkaNanushka

NUBU

Az egyszerű vonalvezetést királykék kombinációkkal és különlegesen ható zsebmegoldásokkal próbálta oldani a tervezőhármas. A kollekció jól felépített minden egyes darabjában, a zseb és derékmegoldások minden részlete jól kitalált, ám ennek ellenére sem tud nagyot csattani. Kicsit több merészség meghozhatja a gyümölcsét.

NUBUNUBU

Szegedi Kata

Benus Dani cipői mindig remekül mutattak Kata szettjeivel, és ez ezúttal sem volt másképpen. A tervező végre hozott egy kis színt a rengeteg fekete után, üdébb és vidámabb hangulatot teremtve ezáltal, de együtteseiből hiánycikk maradt a frissesség, az úgymond ropogós hatás. A kollekció szép volt, de annyira sok ilyet láttunk már, hogy ez így már sajnos csak unalmas klisé.

Kata SzegediKata Szegedi

Use Unused

A Use egy teljesen új világot teremtett az est végén, a fiatalos-rockos hatást megtörte és eleganciára váltotta. A fekete szettek helyett inkább a föld színeire voksoltak idén ősszel, megalkotva egy olyan franciás sikket, mely akaratlanul is a Chloé-ra emlékeztet. A kollekció ezúttal végre egyben volt, egymásra épülő stílusjegyek jól kigondoltan vonultak fel. A szettek sugalltak egyfajta prémium kategória hangulatot, így aztán az est lezárása oldotta a keserédes szájízt.

Use UnusedUse Unused

Végezetül

A MCFD 2011 nem csupán remek divatesemény, de egyben megmutatta azt, hogy milyen is a magyar stílus. Ha eddig azt hittük volna, hogy nincs ilyen, esetleg nem definiálható, akkor most rá kell döbbennünk, hogy egy szóban össze is lehet foglalni magunkat, és ez az egy szó a FEKETE.

A tervezők szinte egytől-egyig a feketére építettek, melyet bármennyire is kedvelünk, száműznünk kell egy időre, annyira nagy dózist nyújtott az este. A tervezők tehetségesek, de ez sajnos nem ezen az estén derült ki. Hiányzott az újdonság, a merészség, a fiatalos „meghódítom a világot” életérzés. Amit kaptunk cserébe: egyhangúság, melankóliába döngölő zene kíséretében, agyonrágott „csontok”, megújulni képtelen visszatérő elemek.

Kedves magyar tervezők! Engedjétek ki az oroszlánt a ketrecből, mert nem bírjuk már tovább a várakozást.

Vaspál Melinda

Fotók: Holecz Endre


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
1234567»

Fashion Week Budapest

Mindig is úgy gondoltam, hogy a Toni&Guy FashionWeek a magyar divatélet legrangosabb eseménye kis hazánkban. Az...»»

MQ Vienna Fashion Week

Pár héttel ezelőtt levelet kaptunk a bécsi thai nagykövettől… Bécsi Divathetek négy thai származású divetterv...»»

FF 2014 AW Fashion Show, Lond...

Itthon kevés brand jár el úgy, mint az igazán nagyok. Nem is gondolnátok, hogy egy olyan márka, mint az F&F, mek...»»

Toni&Guy Fashion Week Budapes...

A Toni&Guy FWB második részében az ANDA, a Nanushka és a USE Unused kollekcióját mutatjuk be!»»

Toni&Guy Fashion Week Budapes...

Toni&Guy Fashion Week Budapest már harmadik alkalommal! Természetesen Mi is ott voltunk!»»

A magyar delegáció - Elle Fas...

A Nubu, Kata Szegedi és Dori Tomcsanyi mutatta be nekünk SS kollekcióját!»»