Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum
2009. október 8.

Marie Claire Fashion Days

A Fashion Days egy új kezdeményezés, amely nem csak a hazai tervezők legfrissebb kollekcióit hozta el nekünk október 3-án, hanem egy kis mozizás  és workshop is belefért a szombat délutánba.

ArcanaHanságiHavancsák Teréz

 Szakmai nap

Október 2-án és 3-án a VAM Design Centerben került sor a Marie Claire Fashion Days-re, ami többek közt új generációs hazai tervezőink legfrissebb kollekcióit hozta el nekünk. A Marie Claire magazin által szervezett divatesemények a legmagasabb színvonalat képviselik itthon, így mindig örvendetes, ha ők invitálnak bennünket. (Mint divatoldal, számos divatbemutatót tudhatunk már magunk mögött, mégis az egyik legemlékezetesebb és legprofibb a tavaly megrendezett Kortárs kifutó nevű rendezvény, ahol a hazai divattervezők legfrissebbjei mutatták be munkáikat a Marie Claire magazin szervezésében.) Október 2-án a szakmai napra került sor, ahol hazai hírességek pózoltak USE és Konsánszky Dóra ruhákban, míg szombaton a halandó divatrajongók előtt is megnyílt a VAM kapuja. És itt kell elmondanunk, hogy látogatók szép számmal voltak, aminek nagyon örültünk, hiszen itthon ritka az olyan divatrendezvény, ami tömegeket mozgat, és közben nem süllyed le a népbutítás szintjére.

Dora MojzesSzegedi KataAnh Tuan

A program

A korán érkezőknek déltől vetítették Audrey Tautou főszereplésével a Coco Chanel című filmet. Ezt a programot ugyan mellőztük, helyette a kiállításon, valamint a Mono rögtönzött butikjában barangoltunk és töltöttük az időt, majd szerencsésen helyet vadászva vártuk a divatbemutatókat. Eközben lehetőségünk nyílt a Loréal fodrászainak székébe ülni, ám mivel féltettük az előtte frissen vasalt hajunkat, ezért inkább a kifutó előtt ültünk sorban a kezdésig. Kétségtelen, hogy a magyar tervezők, azaz a New generation, valamint az általuk kiválasztott Future generation bemutatói keltették a legnagyobb várakozást, ami a széksorok mögött ácsorgók számából is látszott. A remek szervezésnek köszönhetően a kétoldalt elhelyezett kivetítő lehetővé tette azt, hogy szinte mindenhonnan jól lehessen látni a bemutatott ruhákat és a modellek arcát. A Future generation nyitott, akik közül Havancsák Teréz ruhái nyerték el leginkább a tetszésünk, mellettük Mojzes Dóra, valamint az Arcana és Hansági Krisztina ruháit mutatták be a modellek, ám a már divatberkekben sokat emlegetett Szegedi Kata-Benus Dani páros darabjaira is nagyon kiváncsiak voltunk élőben. Nem csalódtunk, jó helyen vannak és sokat ígérnek, ahogy a többi fiatal tervező is.

ArtistaJe suis belleKonsanszky

New Generation

Majd a New Generation ruhái következtek, akiket nem is kell bemutatni, hiszen a Marie Claire hasábjairól már szinte mindenki ismerheti őket. Anh Tuan kivételesen nemcsak táskáival, hanem gyönyörűen kidolgozott ruháival is elbűvölt bennünket. Majd az Artista következett, akiknek őszi-téli kollekciója sok meglepetéssel szolgált, jóval kifinomultabbnak találtuk ezeket a friss darabokat, kollekciójuk igazi meglepetés volt. A bemutatók megszakítás nélkül következtek egymás után, így hatalmas dózist kaphattunk egyszerre, felszisszenni sem volt időnk. A Je suis belle kiemelkedett erőteljes színhasználatával. Szokatlan technikáik érdekes megoldásokat eredményeztek, ruháik hozták a tőlük már ismert absztrakt és túlgondolt formákat. Inspirációik mindig erőteljesen megjelennek a ruhákon, szokatlan anyaghasználatuk felsimerhetővé teszik darabjaikat. (A pénteki napon egyébként Ónodi Eszter viselte azt a kék ruhát, ami  szerintünk a kollekció egyik legszebb darabja.) Őket Konsánszky Dóra követte, akinek elképesztően elegáns és kifinomult szettjei szintén meglepetésként szolgáltak, egyszerűen lenyűgözőek voltak. Nanushka ismét hozta a tőle megszokottat, külön ki kell emelnünk a neoprén szoknyákat és a térd fölötti csizmákat, melyek egyedül nála jelentek meg, pedig szerintem nincs olyan lány, aki ne hordaná szívesen ezeket az elvetemült cipőket az idei szezonban. Végül a Use Unused zárt, akik szintén hűek voltak magukhoz és a legminőségibb anyagokat használták. Általában ők azok, akik számomra megtestesítik a nagyvárosi nő ruhatárát, csak sajnos nem Budapesten, hanem inkább New York utcáin.

NanushkaNanushkaUse Unused

Krea Workshop

A bemutatókat a Krea Művészeti Iskola workshop-ja követte, ahol egy divatfotózás kulisszatitkaiba nyerhettünk betekintést. Aki még nem járt ilyesmin, az valóban átélhette ezeknek a munkáknak a vontatottságát és nehézségeit, hiszen egy órában kaptuk azt, amire általában egy napot szánnak az elszánt divatmunkások. Viszlay Márkra már amúgy is kiváncsiak voltunk, így végre élőben láthattuk, ahogy azt a sürgés-forgást is, ami egy divatanyag elkészültét előzi meg.

Pause CafeFred SabatierDidier Parakian

French Collection

Ezt követően a Pause Café, valamint Fred Sabatier ruháit mutatták be a vidám és mosolygós modellek, akik jól ellensúlyozták a ruhák esetlenségét. A kontraszt tökéletes volt, hiszen egy újabb Krea workshop után végre sor került a Heaven-French Collection bemutatójára, ahol végre kifutón is láthattunk valódi Balenciaga, Chloé és Yves Saint Laurent ruhákat. Teljesen le voltunk nyűgözve, hiszen ritkán kerül sor ilyen volumenű ruhák bemutatójára hazánkban. Csupán csak azt sajnáltuk, hogy a tervezők itt nem hajoltak meg a bemutatók után. Nekünk ez volt a zárás, ám a program nem ért véget, hiszen újra kezdődött minden, a Coco Chanel filmet ismét hazai büszkeségeink bemutatója követte, majd zárásként a Kunk zenélt, akik ezen a délutánon különösen jól ráéreztek a bemutatók hangulatára. Még több ilyen rendezvényt szeretnénk, ahol valóban közel kerül hozzánk a high fashion és kézzel foghatóvá válik a divatbemutatók vágyott világa.

BalenciagaChloéYves Saint Laurent

Dörnyei Marianna

Fotók: Holecz Endre


CsibeBaby 2009-12-31
Most már bátran írhatom: 2009. legjobb divateseménye volt a MCFD. Remélem 2010-ben is lesz, mert szükség van rá.
Dörnyei Marianna 2009-11-23
Kedves Fruzsina, köszönjük az észrevételt és valóban igazad volt, a Mrs.Herskin nem volt ott a bemutatón, így javítottuk a cikket.
Beregi Fruzsina 2009-10-18
csak annyit szólnék hozzá, hogy mrs. herkins ott sem volt, ezért nem is értem, hogy hogy tetszhetett a cikk írójának...
lili 2009-10-09
Lehet, hogy átvehetné ez a cég a Fashionweek szervezését.
Mse 2009-10-08
Mi is ott voltunk a barátnőimmel és nagyon színvonalas volt a rendezvény, nem úgy, mint pl. a budapest fashion week szokott lenni. Végre rendes kifutó, szép modellek és gyönyörű ruhák! Gratula minden divattervezőnek!!!

1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
«78910111213»

Romani Design - Szíveddel Lás...

A divat egy harcmező.»»

By Me Spicy

Magyar motívumvilág divatos dresszeken!»»

Marie Claire Fashion Days 201...

Ha eddig nem tudtad, hogy milyen a magyar stílus, akkor most megmondjuk: FEKETE!»»

Egymillió kabát Ille-Ollától!

„Mutasd, hogy áll?!” - Interaktív divatbemutató!»»

Manier Munkamánia

Divat business womantől a traktoristakislányig»»

Divatra hangolva

Zene és trend találkozása az Allee divatbemutatón!»»