Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

 A színek zenét fakasztanak a csöndből


A modernkor embere hamar felismerte a színek fontosságát és hatalmát. Ama tény senki számára sem új keletű, miszerint bizonyos színek jól állnak nekünk, míg mások egyáltalán nem. Erről a jelenségről
Pirityi Éva színszakértő és öltözködési tanácsadóval beszélgettünk.

- A négy évszaknak megfelelően négy évszaktípus van: tavasz, nyár, ősz és tél. Honnan ered ez a felosztás?


Pirityi ÉvaPirityi Éva:
Johannes Itten, a Bauhaus tanára a '30-as években rájött arra, hogy a tanítványai bizonyos színeket előszeretettel használnak. Felfedezte, hogy összefüggés van a tanítványok által használt színek és a saját színeik között. A finom, pasztellszíneket használó festők valószínűleg világos hajúak és bőrűek, míg akiknek nagyon élénk színűek a képeik, azok valószínűleg sötét hajúak és szeműek. Gondoljunk csak Van Goghra, aki sok meleg barnát és okkert használt, ezek pedig a meleg ősz típusra jellemző színek, és tudjuk, hogy ő maga is vörös hajú volt. Tehát saját színeink meghatározzák azt, hogy mit szeretünk.

- Hogyan tudja megállapítani, hogy ki melyik évszaktípusba tartozik?

- Színes kendők segítségével. Letakarom az illetőt egy fehér lepedővel. Ennek két funkciója van: egyrészt elfedem vele az illető ruháját, hogy ne zavarjon a színe, másrészt a lepedőbe dugom be a színes kendőket. A tesztelés során az alany nézi az arcát a tükörben, hiszen fontos, hogy ő is lássa, hogy melyik szín áll jól neki és melyik nem. Lényeges, hogy nem a kendőket kell nézni, hanem az arcot. Hamar szembetűnővé válik, hogy jó és rossz szín hatására megváltozik az arc. Például egy rossz szín azt is eredményezheti, hogy teljesen besárgul a bőr, míg egy jó szín hatására a szem alatti karikák kevésbé látszanak. A tesztelés során tehát megállapítjuk, hogy milyen színek állnak jól ruhában, hajfestésben és sminkben.

- Mennyi időt vesz igénybe ez a folyamat?

- Legalább 20 perc szükséges, hogy teljes bizonyossággal állapítsam meg az illető típusát. Vannak könnyű esetek, akikről első pillantásra tudom, de általában két órán keresztül foglalkozom egy emberrel.

- Melyek a hideg és a meleg színek?
Színkör
- A színkör jól mutatja ezeket. A legmelegebb szín a narancsos vörös és a vele szemben levő kék, a türkizkék a leghidegebb. Egy színen belül van hideg és meleg árnyalat is. Minden színnek a piros felé eső árnyalata a melegebb árnyalat, pl.: a sárga hideg árnyalata a citromsárga, míg az összes narancsos sárga meleg szín. A nők számára nagyon fontos piros szín meleg árnyalata a narancsos piros, hideg árnyalata pedig a kékes piros, a meggypirostól egészen a lilákig. A lila árnyalatok pedig egészében véve hideg színek, ezért a meleg színtípusoknak nem állnak jól, csak esetleg kis kiegészítőkben vagy különböző mintákban.

- A hideg és meleg elkülönítésen kívül sötét és világos típust is megkülönböztetünk.

- Igen, például az ősz és a tél sötét típus. Ez általában a hajra is igaz, de a szemre már nem, mert sok barna hajú és zöld szemű ember van. A tavasz és a nyár pedig a világos típus. Ezért van az, hogy nyáron sokkal élénkebb árnyalatokat lehet hordani, mint télen.

- Vannak átmenetek az évszaktípusok között?Színszakértő

- Igen, a típusokon belül vannak altípusok. Keveredhetnek egymással, tehát minden típus elmehet a másik három típus felé. Pl.: ha a tavasz típus elmegy a tél felé, akkor már egy élénk lila is befér a színei közé, tehát azt is hordhatja. A télből az őszbe menő típus sötét, ezért bátran hordhat sötét színeket, mert ezek elegánssá teszik, akár nőről, férfiról van szó. De a világos vagy a nagyon élénk színeket inkább csak sportoláshoz hordja a tél-ősz típus. A télből a nyárba menő típusnak semmilyen meleg szín nem áll jól, hiszen a tél és a nyár is hideg típus. Az ősz-nyár típus nem hordhat élénk színeket, csak nagyon visszafogott, szürkés árnyalatokat, így sokkal nehezebb dolguk van az öltözködésben. Ez a típus nem annyira szerencsés, ellentétben a télből-tavaszba és a tavaszból-télbe típussal, amelyeknél nem csak az egyik, hanem még a másik típus élénk színei is jól állnak. A nyár-tavasz típus az alapévszakjainak színeit kövesse, de kerülje az élénk pirost.

- Vannak olyan színek, amelyek ütik egymást?

- Mivel nemcsak egyszínű kendőket, hanem mintásokat is teszek az alanyok arcához, ezért megállapítottam, hogy van egy olyan világos barna és türkizkék színű kendőm, ami senkinek se áll jól. A tavasz típust lefárasztja a barna szín, az ősznek pedig nem annyira jó az élénk türkiz, a télnek és a nyárnak pedig egyszerűen nem áll jól. Egy másik kendőm fáradt lila és fekete kombinációja. Ez sem túl előnyös összeállítás, hiszen a télnek nem jó a fáradt lila, pedig a fekete nagyon előnyös lenne, a nyárnak pedig pont fordítva. És mivel a kendő összességében hideg árnyalatú, ezért az ősznek és a tavasznak szintén nem áll jól.

- A szivárSzínpalettavány melyik színe univerzális?

- Az a sötétkék, amely nem zöldes, de nem is lilás. Ezt sokszor alkalmazzák iskolaköpeny/munkaruha/kosztüm színként. Ehhez óvatosan kell választani fehér inget, hiszen tudjuk, hogy például az ősz típusnál nem szerepel a fehér szín, ezért ez a típus ezt a kéket csak krém vagy vajszínnel hordhatja. A tél típusnál van fehér, sőt az egészen világos fehér is megjelenik, úgyhogy bátran kombinálhatja ezzel az univerzális kéket. A nyár típus fehérje törtebb fehér, de nem sárgás, tehát ennek megfelelően kell választania inget. Ráadásul utóbbi típusnak nagyon jól áll ez a kék, mert egyáltalán nem hat benne unalmasan.

Tehát...

tartsuk szem előtt, hogy az arcon levő színharmóniát célszerű végigvinni az öltözéken. Ha az arcon nincsenek nagy kontrasztok, tehát a haj-, a bőr- és a szemszín közel azonos, akkor a ruhában sem lehet akkora kontraszt. Bátran viseljük a típusunknak megfelelő színárnyalatokat és ne feledjük: „Aki nem látja a színeket, annak szürke a világ.” /A. J. Christian: Mit keresett ISTEN a nappalimban/.

 
Kató Iringó

 
Fotók: Kiripolszky Csongor


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
«123456»

Nyuszidivat

Rágcsálónk miért ne lehetne divatos?»»

Hagyjuk a gyereket gyereknek ...

Kis Anett jegyzete a divat gyerekekre gyakorolt hatásáról.»»

Boltkóros celebek - top 10

Kik a legnagyobb vásárlásfüggők a sztárok között?»»

Halloween a divatban

Gyűjtsünk halloweeni inspirációkat a legnagyobbaktól!»»

Csináld magad, javítsd magad

Öt alapvető dolog, amit tudnod kell ruháid karbantartásával és javításával kapcsolatban.»»

Örök fiatalság mindenáron?

Az Egyesült Királyságban mindenki botoxozna, ha tehetné.»»