Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

2010. július 19.

Mennyire káros a magassarkú?

Azok a nők, akik rendszeresen viselnek magassarkú cipőt, rövidebb vádli izomrostokkal és vastagabb achilles ínnal rendelkeznek, mint azok, akik inkább lapos cipőket hordanak. Legalábbis ezt állítják a kutatók.

Mi következik ebből? Az, hogy a magas sarkak szerelmeseinek Achilles ínja erősebb lesz és nehezebben nyúlik, ezért mikor a nap végén lerúgják kedvenc Jimmy Choo cipőjüket, alig tudnak menni a fájdalomtól, mondja a legújabb kutatás, mely a Journal Experimantal Biology nevű kiadványban látott napvilágot nemrég.

A tűsarok nagyon szexi, de sarok megelemése miatt a vádli összezsugorodik, és ha ez a terhelés hosszú ideig fennáll, az izmok megrövidülnek.

Bebizonyították, hogy a magas sarkak mindenkire ugyanazzal a hatással vannak: 11 nőt vizsgáltak, akik mindannyian 5 centiméteres sarkakkal rendelkező cipőt viseltek az elmúlt két évben, és lapos cipőben nem tudnak már kényelmesen gyalogolni. Őket hasonlították össze egy másik 9 tagú csoporttal, akik nem hordanak magassarkú cipőt.

Mindegyik nő ugyanolyan hosszúságú vádliizomzattal rendelkezett, de a magas cipőt hordók izomrostjai 13 százalékkal rövidebbek voltak a lapos cipőt hordókénál.

A fájdalomérzet pedig akkor kezd kialakulni, amikor az ín már nem képes olyan rugalmasságra, mint normál állapotban, mondják a kutatók.

Ha váltogatjuk a cipőket, enyhíthetjük a fájdalmat, vagy ha végleg felhagyunk a magassarkúk viselésével, javulhat az izomzat állapota. A kutatók azt javasolják, hogy próbáljuk meg mindig csak rövid ideig viselni a magas sarkakat, ha nem akarjuk tönkretenni az ínjainkat.

Ádám Judit

Forrás, fotók: featuresblogs.chicagotribune.com


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
123456»

Veszélyes henna

A henna és a lemosható tetoválások is veszélyesek lehetnek! »»

Fátylat rád!

Fátyol és fejdíszuralom a párizsi Haute Couture bemutatókon.»»

A fotók illata

Fényképek illusztrálta parfümök az Olfactive Studiótól!»»

KREA Workshop

2012 SS make-up trend»»

Darázsderék a divatvilágban

Nem tündérmese a homokóra forma!»»

Valentin-nap - szólóban

Na azért nem dől ám össze a világ! Nézd csak! »»