Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

2010. szeptember 1.

Csináld magad, javítsd magad

Öt alapvető dolog, amit tudnod kell ruháid karbantartásával és javításával kapcsolatban.

Murphy törvényeiből már tudjuk, hogy ami elromolhat, el is romlik. Ezen alapigazság alól a testünket fedő textíliák sem kivételek, így nem árt, ha mindig készen állunk egy-egy váratlan probléma elhárítására.

1. Hogyan varrj fel egy gombot 

Talán ez a legtöbbször előforduló mindennapi viseletünkkel kapcsolatos probléma. Ezek az apró záróelemek a legrosszabb pillanatokban tudnak leválni ruháinkról. Éppen ezért fontos, hogy a gombfelvarrás tudományával minden ember tisztában legyen. Amire szükséged van, az csupán egy tű, némi cérna és a leszakadt gombod. Hasznos tipp, hogy tarts meg minden pótgombot, amit a vásárolt ruháidhoz adnak, így bebiztosítod magad, hogy baj esetén megfelelő helyettest találsz az adott darabhoz. Ha még ennél is könnyebb műveletet keresel, akkor mindig tarts magadnál biztosítótűt, ami kevésbé esztétikus megoldás, de praktikus és igen gyors.

2. Hogyan foltozd meg a nadrágod

Habár a térden és a combon szakadt gatyák még menőnek is mondhatóak, az ülepen lyukas nadrágok cseppet sem elegánsak. A kedvenc farmerod pár év nyúzás után azonban könnyen erre a sorsra juthat, ám ha megfoltozod, meghosszabbíthatod élettartamát legalább arra az időre amíg megtalálod méltó utódját.

3. Hogyan hajtsd fel a nadrágod szárát

Ha alacsonyabb vagy az átlagnál, vagy épp gyermekeid vannak - akik, mint tudjuk úgy nőnek, mint a gomba -, ennek a tudománynak bizony feltétlenül a tarsolyodban kell lennie. Ez a művelet egyaránt végezhető varrógéppel, vagy anélkül, így ne hagyd, hogy a csodamasina hiánya varrónőhöz üldözzön. Mindössze annyit kell tenned, hogy kibontod a gyári varrást, alaposan leméred, majd megtűzöd a megfelelő hosszúságnál, levasalod a felhajtást, végül felvarrod.

4. Hogyan szűkíts be egy nadrágot

Ez a trükk a magas, ám az átlagnál karcsúbb személyek számára lehet igazán hasznos. Megkönnyíti a nadrágvásárlást, mivel a napokon át tartó hosszadalmas keresés helyett megteszi egy hosszban jó, de bő darab is. Sikeres fogyókúra után is nagyon jól hasznosítható ez a tudomány.

5. Hogyan távolítsd el a foltokat természetesen

Mindenkinek ismerős a világos színű ruha és a gyümölcs/kávé/leves/szósz foltok nem éppen vidám története. Intelligens mosószerek tucatjai sorakoznak a polcokon, ám ennél könnyebben beszerezhető szerekkel is ki lehet hozni azokat a jól ismert makacs foltokat.

A legjobban bevált módszer az, ha még azelőtt beszappanozod és hideg vízbe áztatod a foltos ruhát, mielőtt a nemkívánatos anyag beleszáradna a szövetbe. Gyümölcs okozta piszok ellen sokszor használ, ha mosás előtt citrommal próbálod eltávolítani. Olaj ellen bevált módszer, ha elhintesz egy kis kukoricalisztet vagy szódabikarbónát a folton, majd folttal lefelé a vasalódeszkára fekteted és forró vasalóval átmész rajta párszor. A textilbe ragadt rágógumi eltávolítására pedig jégkockával lehet felkészülni: hagyd, hogy kicsit megolvadjon a jégkocka, majd kezd el dörzsölni a kritikus pontot a ruhán és hamarosan régi állapotában viselheted újra.

Guttray Móni

Forrás: planetgreen.discovery.com

Fotók: fashionista.com,

guardian.co.uk,

buzzle.com,

ocdrycleaner.com


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
123456»

Veszélyes henna

A henna és a lemosható tetoválások is veszélyesek lehetnek! »»

Fátylat rád!

Fátyol és fejdíszuralom a párizsi Haute Couture bemutatókon.»»

A fotók illata

Fényképek illusztrálta parfümök az Olfactive Studiótól!»»

KREA Workshop

2012 SS make-up trend»»

Darázsderék a divatvilágban

Nem tündérmese a homokóra forma!»»

Valentin-nap - szólóban

Na azért nem dől ám össze a világ! Nézd csak! »»