Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum


Pillbox Lady

A lázadó ’60-as évek. Ez az évtized a fiatalok éve volt, akik változást akartak mindenben, és ez a divatban, az életstílusban is megjelent. Ekkoriban egy fiatal pár ejtette ámulatba a világot könnyed eleganciájával, tenni akarásával, és páratlan kisugárzásával: John F. Kennedy, és neje Jacqueline, akit később csak Jackie-neAnn Lowe kreációjak nevezett a publikum.

J+J esküvője

A szerelmesek 1953-ban házasodtak össze, ami az év legnagyobb eseményének számított, a sajtó egyszerűen a világ legszebb párjának könyvelte el őket. Az eseményhez természetesen egy impozáns menyasszonyi ruha dukált: egy habfehér csodaruha, ejtett vállakkal, szűk felső-, és mesésen dús alsórésszel. Jackie visszafogott hajdíszt, kis, fehér gyöngysort viselt és apró fülbevalókat. Hajának és szemének sötét színe édes kontrasztot alkotott a menyasszonyi ruha sápadt fehérjével.

A látszat és a valóság

1961, Párizs: Cassini ruhábanA felhőtlen boldogság gyümölcseként először Caroline, majd John John született meg, akit a megduplázott keresztnévvel különböztettek meg apjától. A külvilág az egekig ajnározta a családot, de a pletykák szerint John F. Kennedy gyakran udvarolt szép hölgyeknek, és szeretőinek listája csak bővült (Joan Crawford, Lana Turner, Joan Fontaine és mindenekelőtt Marilyn Monroe), miután 1961-ben az Egyesült Államok elnökévé választották. Jackie tudott ezekről, de látszólag nem érdekelte, hiszen a média istenítette stílusát, és ezt igen élvezte. A visszafogott, arisztokratikus elegancia és a tündöklő báj szimbólumaként emlegették, aki méltósággal viselte sorsát. Tulajdonképpen köztisztelet övezte a karizmatikus Jackie-t és férjével egy új stílust honosított meg. First Ladyként ugyan nem politizált, de ravasz asszony volt, tudta, hogy mi jó neki és a gyerekeinek, és azzal is tisztában volt, hogy az elnök a népszerűségét nagyban neki köszönheti. Erre utal John F. Kennedy híressé vált mondata, amelyet egy párizsi estélyen mondott: ,,Azt hiszem, be kell mutatkoznom. Én vagyok Jacqueline Kennedy párizsi kísérője.". Ezt a várost imádta Jackie, tulajdonképpen köztudott volt, hogy a kanadai francia származású asszony nagyon kötődött a divathoz, és így Párizshoz is.

Híres ruhadarabjai

Modern eleganciája alaposan elütött a korábbi amerikai First Lady-kétől. Az egyik legismertebb ruháját 1961-ben Kennedy beiktatásakor viselte: egy bézs gyapjúkabát, aprócska kalappal, háromsoros gyöngysorral. Utóbbit igen kedvelte Jackie, többek között Coco Chanel-nek köszönhetően, de mellette szerette Givenchy-t, Cardint és Diort, általában a francia divattervezőket preferálta. Emellett természetesen saját szabója is volt: Oleg Cassini. Másik nevezetes ruhája egy ezüst strasszos fehér tüllruha, amelyet Karl Lagerfeld ihletett. Egy másik alkalomra a Givenchy-ház fehér selyemből készült ruháját vette el, és az emberek el voltak bűvölve az elnök feleségének személyes varázsától, azonnal a címlapokra került. Az egyik bécsi hivatali látogatáson a szokásosnál is jobban kiemelkedett a többi vendég közül: egy hosszú ruhát viselt uszállyal, tűsarkú cipővel, ennek és feltupírozott hajának köszönhetően 180 cm körül volt.Pillbox

Valódi stílusikon

Lényegében az amerikai divat vezető egyénisége volt, ezt a szerepét főként a sajtónak és a közvéleménynek köszönhette. Ezzel kapcsolatban egyszer kifejezte reményét, hogy nemcsak a ruháira fognak emlékezni. Megvolt a maga ízlése, és ahhoz ragaszkodott. Igazi divatdiktátor lett, nők százai kopírozták Amerikában és Európában egyaránt, a legtöbben csodálták, és utánozták, leginkább a feje búbjára illesztett híres kis sapkákat, a különleges pillboxokat, amelyeket Párizsban camambertes dobozoknak is neveztek. A pillbox a ’60-as évek kalapformája volt, amely tényleg leginkább dobozhoz hasonlítható. Ez egy karima nélküli, kemény, kerek kis kalap volt, amelyet tűvel rögzítettek a tarkón.

Túlzások és különlegességek

Híres kesztyűiVoltak azonban kritikusai, akik felhívták a figyelmet az elnökasszony furcsaságaira, miszerint néha vJackie Bagolt olyan, hogy egy nap ötször átöltözött, valamint szóvá tették csúnya, rágott körmeit, amelyek egyértelműen a szorongás jelei voltak. A hivatalos estélyeken műkörmöt viselt, mert zavarta, hogy folyton a kezét figyelik, és általában fehér kesztyűt hordott, hogy leplezze körmeinek állapotát, és sosem lakkozta őket, attól félve, hogy felhívja a figyelmet gyenge pontjára. Általában órákat töltött ruháinak elpakolásával, és jóval az alkalom előtt kigondolta, hogy mit fog majd viselni, ruhatárát már egy szezonnal előbb megtervezte. Természetesen mindig átlapozta a divatlapokat, hogy megtalálja a neki tetsző modelleket. Specialitása az óriási napszemüveg volt, amelyet többek között ő tett státusszimbólummá, hiszen elképzelhetetlen volt nélküle, és nagyméretű táskák nélkül is. Egy Gucci táskát híressé is tett: róla nevezték el Jackie-táskának. Jackie olyan személyiség volt, aki megmutatta, hogy az egyszerű, klasszikus darabok a megfelelő hölgyön a legtökéletesebbek, így vált a ’60-as évek egyik nőideáljává. Még a Barbie divatot is befolyásolta, róla mintázott Barbie-kkal játszottak a kislányok, voltaképpen az amerikai élet minden területére befolyt a Jackie-hatás.

A nevezetes bouffatBouffat frizura

A nők új hajviseletét is ő népszerűsítette, amely a bouffat nevet kapta. Ez egy olyan frizura, amelyet mind oldalirányban, mind a fejtetőn alaposan feldúsítottak, ezáltal a hajkorona sokkal nagyobb és összetettebb hatást keltett. Mivel Jackie haja sem volt tökéletes, ezért hajtincseket rakatott be hajába, hogy dúsabbnak tűnjön. Jean-Louis, Jackie washingtoni fodrásza úgy emlékszik vissza rá, mint egy elviselhetetlen hisztérikára: ,,Hetente háromszor vagy négyszer kellett bemenjek hozzá a Fehér Házba, és gyakran olyan sokáig váratott, hogy a végén rábíztam valakire a hajmosást, és csak a frizuraigazításra mentem vissza.”.

Tiffany, majd Valentino

GyászruhaLátható, hogy az elnökfeleség szerette a luxust, ámde arra is volt példa, hogy bizsukat kért kölcsön a jó nevű Tiffany-háztól. Mindent megtett, hogy ne tűnjön alázatos és szerény asszonynak. Ennek megfelelően visszautasította, hogy részt vegyen az elnök születésnapja tiszteletére rendezett nevezetes estélyen 1962. máj. 29-én, ahol az elnök új hódítása, a gyönyörű Marilyn Monroe énekelte a „Boldog születésnapot”. Ez az időszak szomorú véget ért, amikor férje 1963. november 22-én, Dallasban merénylet áldozata lett. A temetésen Jackie egy szolid, Valentino által tervezett gyászruhát viselt. Szomorú arcát pedig fekete fátyol takarta, amelyen keresztül is átütő volt a tekintete.


Onassis-időszak

A szép özvegy életébe viszont hamar belépett a milliomos hajógyáras Onassis, aki mellett feltűnően költekezni és szórakozni kezdett. Onassis teljesen elkényeztette Jackie-t, mérhetetlen vásárlásait fedezte, és így nyilatkozott róla: „Csak a jó isten tudja, a feleségemnek milyen nehéz és fájdalmas napjai voltak egykor. Így hát hagyni kell, hadd vegye meg a neki tetsző dolgokat, ha ez örömet okoz neki. Nincsen semmi meglepő, hogy a feleségem sokat költ. Az ellenkezője lenne abnormális. Képzelje el, mit szólnának az emberek, ha éveken át ugyanazt a ruhát hordaná, vagy másodosztályú kozmetikai szalonokba járna! Azt gondolnák, hogy rosszul megy az üzletem.”. Új vagyonától megrészegülten Jackie gyermekként szórakoztatta magát, akár Elisabeth Taylor: gyémánttal, zafírral, rubinnal feldíszítve járt-kelt. Úgy gondolta, hogy a bizsuk meghatározzák egy korszak divatját, és azt akarta, hogy az övéi mindig eredetiek legyenek. Folyton első akart lenni. Fontos volt számára, hogy az új, az egyedi rajta legyen először látható.Jackie O.

Új társ, új stílus

Haját ekkoriban már nem annyira röviden vagy feltűzve, sokkal inkább kiengedve hordta, fehér kesztyűit pedig nem viselte többé, hogy megmutathassa szép gyűrűit a világnak. Alakjára rettentően vigyázott, általában salátát evett, és minden reggel tornázott, napozott a luxushajón, ám figyelt arra, hogy Onassis sose lássa őt borzosan, izzadtan. Még ha napközben farmerben, rövid ujjúban és mezítláb járt, estére mindig nagyon csinosan felöltözött, előszeretettel hordta kedvenc szív formájú rubin fülbevalóját. Azonban voltak olyan fülbevalói, amelyeket csak azért nem hordott, mert túl nehéznek találta őket. Jackie-vel ellentétben Onassis sosem adott a megjelenésére, de Jackie-t rávette, hogy kidobja Elisabeth Arden-féle magas nyakú hálóingeit, és felkérte Halstont, tervezzen szexisebb fehérneműket Jackie-nek. Jackie is próbált divattippeket adni Onassisnak, de az nem volt hajlandó a változásra, sőt Jackie még Onassis gyerekeinek túlságosan laza öltözékére is megjegyzéseket tett.

A divat mindkét oldalán

EzekbeJackie stylen az időkben Jackie nemcsak, hogy rengeteget vásárolt, de tervezgetett is, leginkább táskákat, öveket. Az egyik kedvenc cége a Hermés volt, így órákat töltött Párizsban, Liliane asszonynál, a Hermés cég nadrág-, pulóver-, és sálosztályának megbízottjánál, valamint Kart asszonynál, a bőrdíszmű osztály vezetőjénél. Készpénz természetesen sosem volt nála, így a számlát mindig férjéhez küldette. „Az arcom a legjobb hitelkártya.” – mondta viccelődve. Az igazi luxus körforgásába került: Rolls-Royce-val és magánrepülővel járt. Az amerikai divat irányadó lapjában, a Women’s Wear Daily-ben csak Jackie O.-ként szereplő asszony iránt nagy érdeklődés mutatkozott, hiszen ő volt a ’60-as, ’70-es évek egyik nagy csillaga. Több folyóirat jelentetett meg „Jackie stílussal” foglalkozó különszámokat, hiszen stílusa annyira mértékadó és lehengerlő volt.

Praktikái

A baráti ebédeken viszonylag egyszerűen öltözött fel: kasmír pulóver és egy nadrág széles övvel átlagosnak számított nála. Általában viselt egy kevés púdert és rúzst, összességében mindig rendkívül ápoltnak bizonyult. Hetente kétszer járt kozmetikushoz, és a ráncfelvarrás sem állt távol tőle. Mindezek ellenére, amikor tükörbe nézett, nem volt megelégedve önmagával, ezért rendszeresen edzett, minden reggel futott 5 km-t a Central Parkban. Ekkor fekete kapucni fedte a homlokát, fekete sálját pedig magasan arcába húzta, valamint fekete kesztyűt, futócipőt, stretch nadrágot és sötét szemüveget viselt. Fejét lehajtotta, hogy óvja magát az erős széltől és a fotósoktól. Ebben az öltözékben messziről nehezen lehetett megállapítani a nemét, de egy kis idő után stílust teremtett futóöltözékével, a későbbiekben sokan viseltek hasonlót a Central Parkban.

Mégsem és ismét

Annak ellenére, hogy egy idő után visszafogta magát vásárlás terén, Onassis mégis úgy vélekedett, hogy: „Ez egy szép nő, de a szépsége mégsem ér milliókat.”. Viszonyuk az évek múlásával egyre romlott, és csak a görög hajógyáras 1975-ben bekövetkezett halála akadályozta meg válásukat. Így Jackie tizenkét év elteltével ismét megözvegyült.

Indokolt váltás

Végül visszatért New Yorkba, és egy könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozott, elvonulva a közszereplés
től. Mivel élete átformálódott, ezért a divatot illetően is változott az ízlése és hozzáállása. Már nem járt előkelő párizsi szabókhoz, hanem inkább a kis konfekcióüzleteket részesítette előnyben. Általában kasmír felsőrészben járt, ehhez passzoló szoknyával, Hermés sállal és a nyaka körül egy diszkrét gyöngysorral, és természetesen elmaradhatatlan kelléke volt az óriási napszemüveg. Mindemellett gyűjteménye volt estélyi ruhákból, amelyekből később kiállítást is tartottak New York-ban.
Rózsaszín Chanel
Időskor


Az 196Örök elegancia3-ban meggyilkolt Kennedy elnök özvegye, férje halála után több mint harminc évvel később, hatvannégy éves korában távozott az élők sorából. Jackie személyisége, előkelősége, szépsége, diszkréciója és méltósággal viselt betegsége továbbra is jókora hatást gyakorolt a közvéleményre. Jackie-t nem felejtették el, napjainkban újra virágkorát éli az úgynevezett Lady Look, azaz az elegáns, klasszikusan nőies megjelenés. És ennek a stílusnak Jackie volt az egyik legendás alakja, hiszen visszafogott volt mind színek, mind szabásvonalak terén. Jellegzetes ruhadarabjai közé tartoztak a rövid kabátos kiskosztümök (a legismertebb a rózsaszín Chanel), vagy a teljesen sima, gallér nélküli rövid ujjú vagy ujjatlan kis ruhák, amelyeket gyönggyel, brossal, körömcipővel és színben megegyező táskával viselt, nem egy nőnek mutatva példát ezzel.


 

Kató Iringó


Fotók: post-gazette.com,
images.della.com,
cbc.ca,
firstladies.org,
operagloves.com,
cnn.com,
rozaneh-group.com,
hinduonnet.com,
littlewillow.com,
photobucket.com,
news.bbc.co.uk,
xdcr.com


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
«12345»

A Beckham kultusz

Médiasztár pár kereszttűzben.»»

Grace Kelly

Az 1950-es években Grace Kelly a puszta megjelenésével valóra váltotta a filmstúdiók álmát.»»

Sophia Loren - III. rész

Egy lezárult korszak után, Sofia a Milano miliardia (A milánói milliárdosnő) című filmben tűnt fel ismét, melyben ...»»

Sophia Loren - II. rész

1949 őszén Sofiát benevezte édesanyja egy szépségversenyre, A tenger királynője választásra. A háborúban teljesen ...»»

Sophia Loren - I. rész

„A kis Sofia ábrándos kék szeme olyan volt, akár a tenger Pozzoulinál…” – írja Stefano Ma...»»

Ikonunk, Audrey Hepburn

A vaspillangó Elegancia és stílus tekintetében kevés nő tudja felvenni a versenyt Audrey Hepburnnel.»»