Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum
Sophia Loren, a mediterrán gyöngyszem
 
 
A tengerszemű kislány
 
„A kis Sofia ábrándos kék szeme olyan volt, akár a tenger Pozzoulinál…” – írja Stefano Masi, Sophia című könyvében.
Sophia Loren bár Rómában született, Pozzouliban nevelkedett, egy átható kénszagot árasztó kis városkában, Nápolytól huszonöt kilométerre. Édesanyja, Romilda, aki megtévesztésig hasonlított Greta Garbora, szívében olyan álmokat dédelgetett, amikor Rómába érkezett, hogy a nagyvárosban majd sikeres, ünnepelt színésznő lesz belőle. Akkoriban, a harmincas évek közepén, Itália nagyon szegény ország volt. Az emberek egyetlen szórakozási lehetőségét a hirtelen megszaporodó mozik jelentették. A korabeli filmművészet alkotásai álmokat, vágyakat ébresztettek az olasz polgárokban, vagy éppen saját életükhöz hasonló sorsokkal szembesítették őket. Ezekben, az ínséges időkben mindenki ugyanarról ábrándozott, hogy valaki felfedezi, és híres színész, vagy színésznő lesz, ami lehetőséget nyújt majd a szegénységből való kitörésre. 
Sofia édesanyja is hasonló reményekkel és bizakodással köszöntötte Rómát. Romilda mindent megtett azért, hogy gyerekkori álmát beteljesítse. Sikerült bekerülnie a Hadrianus társulatába, ami egy kis színház volt. Szinte azonnal beleszokott a színésznők életébe, s kihasználván, hogy a nagy Greta Garbora hasonlít, olyan ruhákat kezdett viselni, mint imádott bálványa a Krisztina királynő című filmben. Nyakába hosszú, teveszőrből készült pelerint vetett hanyagul, és úgy tetszelgett a városban. Olyan jól alakította rajongásig szeretett színésznőjét, és a köztük lévő hasonlóság annyira megtévesztő volt, hogy gyakran megállították a járókelők az utcán, és autogramot kértek tőle. 
Ám, a kis színészi társulatból sohasem tudott kitörni, és Róma nem hozta meg számára az áhított sikert és csillogást. Ez a nyüzsgő, élettel teli város egészen más életutat szánt neki. Megismerkedett egy fess fiatalemberrel, Riccardo Scicolonéval, akibe azonnal beleszeretett. Villámcsapásszerű szerelmük gyümölcse lett a kis Sofia, aki alig pár hetes volt, mikor édesapja elhagyta őt és mamáját. A papa csupán a nevét hagyta a kislányra, aki hivatalosan Sofia Scicolonénak lett anyakönyvezve. Ez a nincstelen, pénz és munka nélkül tengődő fiatalember cseppet sem akart megnősülni, és Romildával közös gyermeküket túl nagy felelősségnek érezte. 
Miután a papa elhagyta őket, Romildára szomorú, kétségbeesett napok köszöntöttek. A pénze rohamosan fogyott, és kislányát nem volt kire hagynia, hogy dolgozni mehessen. Nem tehetett mást, fájó szívvel és megszégyenülve hazautazott Pozzouliba, a szüleihez. A Solfatara utca 5 szám alatti, vörösre festett kis házban megbocsátással, és segítőkészen fogadták a szülők a megesett lányt, és törvénytelen kis unokájukat.
 
 
 
Gyermekévek
 
Sofia gyermekkorát meghatározta az ezerarcú táj, a nagyszülők oltalmazó háza, és az édesapja hiánya. Amikor édesanyja dolgozni ment, Luisa nagymama vigyázott az unokájára, aki ilyenkor sosem vette szájára a Sofia nevet, amit a kislány édesapja anyja után kapott. Ilyenkor egyszerűen csak Lellának nevezte mindenki. 
Lella szótlan, félénk kislány volt, leginkább magában szeretett játszani, álmodozni. Az iskolában mindig túl komoly és fegyelmezett volt, és ebből a szerepből még az osztálytársai gonosz csúfolódása sem mozdította ki. Leginkább sovány testalkata miatt bántották, - gyakran „piszkafának” nevezték – de sokat pletykáltak arról is, hogy Sofia házasságon kívüli, törvénytelen gyerek. Ezeket, a rosszindulatú susmogásokat édesanyjának, Romildának is el kellett viselnie, miközben titkon még mindig a szívében őrizte Riccardót, és arról álmodozott, hogy egy napon a férfi majd visszatér hozzá.
Miután ez nem történt meg, Romilda maga utazott Rómába, hogy megkeresse régi szerelmét, akit sosem tudott feledni. Az asszonynak sikerült a tékozló nőcsábász nyomára akadnia, és találkozásuk eredménye egy újabb terhesség lett. Sofia kishúgát Mariának keresztelték, de az apa ismét nem volt hajlandó nősülésre adni a fejét. Sofia sosem mutatta, de legbelül nagyon bántotta, hogy nincs édesapja. Egyszer, mikor apja mégis megjelent a házukban és ajándékokkal akarta elhalmozni az idegenkedő kislányt, Sofia elutasította a szokatlan gesztust, s kék szemei szinte villámokat szórtak a számára ismeretlen férfira.
Az apátlan kislány sokszor saját fantáziájában talált menedéket, ahol bárki lehetett. Legkedvesebb játszóterét a római kori amfiteátrum jelentette, de kishúgával, Mariával, gyakran játszottak színházasdit is. Sofia híres színésznők szerepébe élte bele magát, és papírból készített magának csinos kosztümöket.
A gyermekkor édes álmait később beárnyékolta a háború, ami minden család életét megváltoztatta. Ahogy teltek a hónapok, egyre nőtt a munkanélküliség, egyre nehezebb volt élelemhez jutni. A félelem, a kétségbeesés minden házba bekopogott, és jó időre ott is maradt, mint egy szemtelen, hívatlan vendég. 
Az amerikai bombázások lassan a háború végét jelentették. A pozzouliakat Nápolyba evakuálták, de ott sem fogadta őket jobb sors. Már nem csak az élelemért, az ivóvízért is keserves küzdelmet kellett vívniuk a családoknak. Nápoly 1944-ben szabadult fel. Az amerikai katonák nem csak a békét hozták magukkal, valamint az élelmet és életet jelentő segélycsomagokat, hanem velük együtt a hollywoodi filmek is megérkeztek Itáliába. 
Sofia is gyakran járt moziba, hogy a filmek csillogó világa elfeledtesse vele a háború borzalmait. Akkoriban sok híres, amerikai színésznőért rajongott. A Gilda című film hatására olyan frizurát fésült magának, mint Rita Hayworth, azután Veronica Lake gyönyörű, hullámos haját irigyelte el, és magának is hasonló fürtöket varázsolt.
Sofia alig lehetett 13 éves, de máris látványos hatást gyakorolt a férfiakra. Ha csak végigsétált az utcán, nem volt olyan alkalom, hogy ne ütközött volna bele az utána forgolódó, sóvárgó tekintetekbe. A háború után a kislány szívét egy Maurizio nevű, vele egykorú fiatalember dobogtatta meg, aki számára az első szerelmet jelentette. Kamaszkori érzelmeik azonban csak néhány, titokban elcsattant csókban teljesedtek be. Sofia szépsége nem csak a fiúkat, hanem a nála jóval idősebb férfiakat is lenyűgözte. Nem egyszer tettek neki pimasz ajánlatokat, sőt, tornatanára még a kezét is megkérte az alig serdülőkorú kislánynak, akit természetesen ez teljességgel hidegen hagyott.

Hamarosan folytatjuk...
 


Kiss Krisztina


Fotó: fest21.com,
poster.net,
democracyforums

1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
«12345»

A Beckham kultusz

Médiasztár pár kereszttűzben.»»

Grace Kelly

Az 1950-es években Grace Kelly a puszta megjelenésével valóra váltotta a filmstúdiók álmát.»»

Sophia Loren - III. rész

Egy lezárult korszak után, Sofia a Milano miliardia (A milánói milliárdosnő) című filmben tűnt fel ismét, melyben ...»»

Sophia Loren - II. rész

1949 őszén Sofiát benevezte édesanyja egy szépségversenyre, A tenger királynője választásra. A háborúban teljesen ...»»

Ikonunk, Audrey Hepburn

A vaspillangó Elegancia és stílus tekintetében kevés nő tudja felvenni a versenyt Audrey Hepburnnel.»»

Madonna, a kaméleon - Második...

Madonna is fashion!” (Jean-Paul Gaultier) A Madonnáról szóló cikk második részét itt olvashatjátok...»»