Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum
2009. augusztus 21.

Hollywood, később Monaco hercegnője

Az 1950-es években a fiatal Grace Kelly a puszta megjelenésével valóra váltotta a filmstúdiók álmát. Könnyűszerrel alakította ki hollywoodi stílusát: kifinomultan, kecsesen, elegánsan és nőiesen öltözködött. Diort, illetve Hermést kedvelte leginkább, utóbbi egy táskát is elnevezett róla.

Kelly bagKelly bagKelly bag

A látszat csal

Annyira eszményinek tűnt, hogy senki nem feltételezte róla, hogy néha neki is szüksége lenne tanácsra, bókra vagy ölelésre. Megközelítetlen és gyönyörű hollywoodi ikon volt, de előkelő szépsége mögött valódi emóciók rejtőztek. Az emberekre mindig mély benyomást gyakorolt önbizalmat sugárzó, magabiztos megjelenésével.

Kezdjük az elején

1929-ben Grace Kelly olyan ír-amerikai családba született, amelyben apja és bátyja is Olimpiai-bajnok sportoló volt, akik rossz szemmel nézték Grace színészi ambícióit. Grace azonban bizonyított: első két hollywoodi filmje elképesztő sikert hozott. Nem csak tehetséges színésznő volt, hanem kiváló kamera-arccal is rendelkezett: bőre makulátlan, arca kerek, az orcacsontja széles, ajka telt, hullámos haja szőke volt, és szemei sokatmondóak voltak. Irigylésre méltó filigrán testével és hosszú, csinos lábaival ő volt az 1950-es évek klasszikus szépsége, maga a tökéletesség. Akkortájt Grace szépségideáljai Elizabeth Taylor, Ava Gardner, Sophia Loren és Marilyn Monroe voltak. Eleinte pallérozott orrhangon beszélt, de később kidolgozta jellegzetes brit akcentusát. Ezzel pedig egy olyan beszédstílust alakított ki, amely egyrészt jól nevelt volt, másrészt sebezhetőséget sugallt, és ami csak rá volt jellemző, így vált egyedivé a többi hollywoodi csillag között.

Hitchcock-Kelly

A szakmai életben DíjnyertesGrace mindig helyesen döntött, kellő eltökéltséggel és elszántsággal rendelkezett, hogy sikeres színésznő váljon belőle, még szülői pártfogás nélkül is. Hitchcock több filmjében is szerepelt, akinek megszállottsága a stílusos, intelligens színésznők iránt Grace-ben teljesedett ki. Grace elődei olyan színésznők voltak, mint Ingrid Bergman vagy Marlene Dietrich. A Hitchcock-féle ideális nő szőke, gyönyörű, szexi, okos, ellenállhatatlan, határozott, hidegvérű és nyugodt. Grace tökéletesen megfelelt az összes elvárásnak, így a Hitchcock-Kelly három filmes kooperáció mind emberileg, mind szakmailag sokat jelentett mindkettejük számára. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az 1954-es, utolsó Hitchcock filmjéért, a Vidéki lányért Grace megkapta a legjobb színésznőnek járó Oscart, ezzel pedig olyan favoritokat körözött le, mint Judy Garland vagy Audrey Hepburn. A díjátadáson egy kifinomult, testhez álló szaténruhát viselt, amelynek pántjai gyöngéden simultak kecses vállaira. Könyékig érő fehér kesztyűje és gyöngyfülbevalói illettek komplex dívás stílusához, ezt csak tetőzte, hogy haját kontyba rendezte. Ezzel pedig le is írtuk a Grace Kelly stílust, amelyhez legjobban a Christian Dior által tervezett ruhák illettek.

Sikert sikerre halmozott

Végül 1955 elejére a 25 éves Grace mindent elért, amire áhítozott: elismert, Akamédia-díjas színésznő lett, akit nem csak a rajongók szerettek, hanem a színésztársai is tiszteltek. Bár azt nem sejtette, hogy ő, Hollywood szőke arisztokratája a következő évben teljesen megváltoztatja az életét. 1956-ban ugyanis egy riporter rábeszélte, hogy vegyen részt a cannes-i filmfesztiválon, és többek között leszervezett Grace-nek egy találkozót a Monacói herceggel. Grace eleinte vonakodott, de végül elfogadta az invitálást. Olyannyira izgult, hogy a találkozó előtt a palotában, a tükör előtt gyakorolta a pukedlizést, hogy stílusosan üdvözölhesse majd a herceget. Ezt a herceg azonban meglátta és igencsak mosolygott azon, hogy Hollywood egyik tündöklő csillaga ennyire meg akar neki felelni. Grace is észrevette, hogy a herceg meglátta őt, ezért pirulva odalépett hozzá, és természetesen tökéletesen üdvözölte. Egy olyan színes ruhában jelent meg Grace, amelyet voltaképpen nem szeretett, és csak azért azt vette fel, mert a szállodában áramszünet volt, és csak ez az egy ruhája volt, amely nem igényelt vasalást. Első pillanattól kezdve szimpatizáltak egymással, Grace-nek azonban vissza kellett utaznia Amerikába, de levelezve tartották a kapcsolatot. Persze a történethez hozzátartozik, hogy a herceg már igencsak benne volt a korban, ideje volt megházasodnia, és utódot nemzenie, mert ha utóbbit nem teszi meg, akkor Monaco Franciaország hatása alá kerül. A csodaszép és stílusos színésznő pedig pompás választásnak bizonyult. Grace mivel az apjának akart megfelelni, ezért jó ötletnek találta, hogy a herceggel folytasson viszonyt. Végül a dolgok odáig jutottak, hogy eljegyzés, majd házasság került tervbe.Grace

Komoly románc

Amikor Grace igent mondott a lánykérésre, akkor hirtelen mindenki arra a ruhára volt kíváncsi, amelyet az első találkozásuk alkalmával viselt. Néhány hónap múlva megkérték, hogy álljon modellt ebben az öltözetben egy reklámkampány kedvéért. Az esküvő után Grace folytatni akarta a filmezést, de a lapokból értesült, hogy Rainier herceg azt nyilatkozta, hogy közösen úgy döntöttek, hogy Grace nem filmezik többet. Grace-t tehát sarokba szorították, de már nem volt menekvés, tulajdonképpen az erős színésznőikon képtelen volt kiállni saját igaza mellett. Az esküvői hajcihő miatt olyan kimerült lett, hogy folyton napszemüveget hordott, nehogy lefényképezzék a szeme alatti karikákat. Igyekezett minden elvárásnak megfelelni: amikor az atya elmagyarázta a házasságkötési ceremónia menetét, akkor az eminens Grace oly sebesen jegyzetelt, mintha egy Hitchcock-film jelenetére készülne. Az évszázad esküvőjeként beharangozott eseménytől azonban már kezdett fuldokolni.

Polgári szertartás

Végül 1956. április 18-án Rainier Grimaldi herceg és Grace Kelly örök hűséget esküdött egymásnak a palota tróntermében, egy polgári szertartás keretében. A hercegen zsakett, gyöngyszürke mellény és szürke csíkos nadrág volt. Grace háromnegyedes ujjú, galléros rózsaszín-bézs, csipkés tafota kosztümöt viselt, lábszárközépig érő szoknyával, selyem körömcipővel és kecskebőr kesztyűvel. Karima nélküli kalapja szabadon hagyta az arcát, amelyen meglátszott az elmúlt hetek feszültsége. Visszafogottak, elegánsak és maximálisan divatosak voltak mindketten, akár csak egy jól megrendezett filmben.

Ő volt a középpontban

Grace-nek sikerült a terve, hiszen a ceremónia után szülei úgy csüngtek rajta, mintha mindig ő lett volna a kedvencük. Aznap este balettelőadást rendeztek az Operaházban, ahol Grace egy fehér, hímzett ruhát, hosszú fehér kesztyűt és fehér nercstólát viselt, és ragyogó gyémántokat, amelyeket a hercegtől kapott. Hollywood és Monaco pompája egyaránt jellemezte a hercegnőt, és a stílusos Grace igen jól érezte magát nagyvilági ruháiban. Monacóban nincs korona, mert azt a francia forradalom ideje alatt valaki ellopta, ezért ekkor Grace gyémánt tiarát viselt.

Templomi esküvő

Grace és férjeMásnap tartották a templomi esküvőt, amelyet a média szinte lehetetlenné tett. A menyasszony Helen Rose hollywoodi tervező csodás kreációját viselte, amely egy magas nyakú, hosszú ujjú, bő aljú ruha volt, és amely kb. 40 méter brüsszeli csipkéből, illetve selyemtaftból készült. Csipkeszegélyes fátylába gyöngyöket és narancsvirág szirmokat varrtak. Kezében liliomcsokrot és egy a ruhájával megegyező anyaggal borított fehér Bibliát tartott, valamint egy kis gyöngyökkel kirakott keresztet. Haja kontyban volt és igazgyöngy-fülbevalót viselt. Rainier is lélegzetelállítóan nézett ki napóleoni ihletésű díszegyenruhájában. Fekete tunikakabátját aranyhímzésű gombok és zsinórok, valamint érdemjelek sokasága és a piros-fehér Szent Miklós-rend szalagja díszítette. A ceremónia alatt Grace olyan volt, mint egy távoli, selyembe és csipkébe burkolt egzotikus szépség. Az emberek többsége így emlékszik vissza a színésznőre. Grace és Rainier arca egyáltalán nem árult el semmilyen érzelmet, csak a szertartás végeztével mosolyogtak egymásra. Zárásképpen a hollywoodi díva gúnyosan odasúgta a hercegnek, hogy köszöni ezt a csodálatos, bensőséges esküvőt.

Nem fenékig tejfel

A házasságkötés után 9 hónappal megszületett Caroline lányuk, majd a következő évben Albert Együtt a családfiuk, 1965-ben pedig Stephanie lányuk. A gyereknevelés túl bonyolultnak tűnt Grace számára, először túl engedékeny, később túl szigorú volt. Látszott, hogy a 37 éves hercegnő már feladta az álmait. Így nyilatkozott: „Több millió nő adta már fel a karrierjét a családja kedvéért, és most már én is közéjük tartozom.” Igaz tartotta a kapcsolatot hollywoodi barátaival, de egy idő után teljesen megbánta, hogy feladta karrierjét. Unatkozott Monacóban. Még szomorúbb és elhagyatottabb lett az egykor tündöklő művésznő, amikor betöltötte a 40-et. Ekkor a Look magazinban adott interjúban elmondta, hogy ki nem állhatja, hogy idős lett, csak kínszenvedés számára a lét.

Téveszmék

A kecses és tökéletes modorú Grace-t kifinomultsága miatt még mindig tisztelte a közönség. Sőt továbbra is csodálta, bálványozta. Grace viszont úgy érezte, hogy a filmgyár hűvös szőke üdvöskéjének csodálatos képe foszladozik. Kora és feltételezett nélkülözöttsége miatt rengeteget bánkódott. Téveszméit addig hajszolta, míg 52 évesen életét nem vesztette egy autóbalesetben.

Kató Iringó

Fotók: highsocietybridal.co.uk,
imagecache5.art.com,
hotbrandclub.com,
images.chron.com,
posters555.com


lili 2009-08-27
Hihetetlenül szép és fájdalmasan korán halt meg.

1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
«12345»

Madonna, a kaméleon - Első ré...

,,Madonna is fashion!" (Jean-Paul Gaultier) Ki az, aki mind külsejét, mind stílusát folyton megreformálja,...»»

Kylie Minogue: Hamarosan Magy...

Kylie Minogue idén lesz negyven éves Leküzdve a mellrákot friss lendülettel elkészült új albuma, az X. A szőke ...»»

John Travolta

Az éneklő gengszterpilóta Jennifer Lopez szerint egyáltalán nem férfias, sőt, mi több, sokan azt gyanítják, ne...»»

Björk

A huncut sikolyok királynője Hamarosan megkörnyékezi a punk mozgalom. Legelső zenekara csak lányokból áll és ...»»

Carol Bouquet

Szépségikon, színésznő és borász Ezeken az egymástól teljesen eltérő szerepeken keresztül megtalálta belső egye...»»

The King of the Pop...was (?)...

1988-ban Michael Jackson főszereplésével elkészült a Moonwalker című, amerikai zenés film.»»