Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

2012. január 1.

Stílusról őszintén - megjelent Lakatos Márk könyve

Írta: Kis Anett

Mielőtt bárki heves szemforgatásba kezdene, hogy ismét a boltok polcaira került egy könyv, melyet a szerző jól ismert nevével próbálnak a gyanútlan vásárlóra rátukmálni, mindenkit megnyugtatunk: tartogathatja a szép szemeit a tökéletes sminkben való pillarebegetésre. Merthogy "édeseim", itt sokkal jobbról van szó, mint egy újabb celebkönyvről...

Hogy honnan a közvetlen stílus? Nos, aki akár egy percre is  találkozott Márkkal vagy legalább a Facebookján megnyomta a követés gombot, pontosan tudja, hogy a valaha volt Megasztár-stylist pontosan ilyen: közvetlenül kedves. A könyv egyik nagyszerűsége éppen ez: nem kezel téged, olvasót valamiféle kisdiáknak, akinek az a dolga, hogy minden egyes szót lexikonszerűen bemagolva, bármikor kikérdezhetően magáévá tegye az anyagot - sokkal inkább kelti az érzést, hogy te magad is a szerző barátnője vagy, akinek egy-két divatjótanácsra van szüksége. Valljuk be, a stílus azért nem mindegy - még a megfogalmazásban sem...

Lakatos Márk: Stílusterápia

Ha már a stílusnál tartunk, rögtön megütheti a szemünket a tréning szó. A könyv címe ugyebár Stílusterápia, melynek láttán a szemfüles kötekedni vágyók nyugodtan kezdhetnének kardoskodni, hogy a stílus nem oktatható, hiszen valaki vagy rendelkezik vele vagy felesleges a dologra időt fecsérelni. Egyesek szerint viszont a  stílus "egy olyan dolog, ami velünk született, de tanulható, feltéve, ha megvan hozzá az emberben a kellő intelligencia." Sorry, de talán egyetértetek velem, ha úgy vélem, hogy egy olyan koponya, mint Giorgio Armani, talán ezt jól gondolja...

Ha pedig tanulható, akkor miért ne lehetne ebben segítségünkre egy könyv? Persze ha nem egy - már korábban említett - tankönyvszerű papírrengetegről beszélünk... Valljuk be, kis hazánkban nem gyakran találkozunk Márkéhoz hasonló alkotásokkal. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én csak hevesen csapkodom össze a kis tenyeremet, hogy ahhoz, hogy egy könyvben összegyűjtve lássam a legfontosabb, öltözködéssel kapcsolatos kis útmutatásokat, nem kell egy órát hezitálnom a londoni könyvesbolt hatalmas divatszekciós polcai előtt, hogy hány lexikont tudok úgy hazahozni a repülőn, hogy ne kelljen angol földön hagynom legalább egy pár cipőt, vagy nem szükséges éjszakába nyúlóan az Amazon keresőjébe pötyögnöm a legkülönfélébb kulcsszavakat, hogy megtaláljam, ami már régóta kellett: egy érthető, világos, átlátható könyvet, amiből kiderül, hogy hogyan kellene viselnem a fehér inget és milyen szabású farmer állna jól az alkatomra.

Igen, tudom, hiteltelen, ha ilyeneket írok, hiszen jómagam is stylist vagyok, - csúnya lenne, ha pont én nem tudnám, mi a legideálisabb az egyébként korántsem 90-60-90-es testemre, de ha ez mindenkinek csípőből menne, akkor mindenki stylist lenne és nem lenne szükség olyan emberekre, mint például Márk, aki végre vette a fáradságot és egy könyvbe gyűjtötte azokra kérdésekre a válaszokat, amelyeket biztos, hogy minden nő feltett már legalább egyszer a képzeletbeli divatgurujának.

Lakatos Márk makeover csapata - a szalon szintén nemrég nyitotta meg kapuit

Lehet ugyanis valaki bármilyen dörzsölt divatfan, tuti, hogy egy valóságos talponmaradós játékban elvérezne, ha megkérdeznénk, mi a különbség az informal és a cocktail attire dress code között vagy megkérnénk, magyarázza el, mit jelent a mosási útmutatós címkén a kis körbe írt A betű.

Persze ha csak ennyiről lenne szó, akkor elég lenne egy kis türelem, no meg a régi jó Wikipédia. Utóbbi egyébként nem túl megbízható forrás, ha divatról van szó, de egyébként sem ad vásárlási tippeket, nem segít megtervezni egy komplett outfitet a ruhától kezdve a hajon, a parfümön keresztül egészen a tökéletes cipőig, no meg nem osztana meg velünk olyan pazar gondolatokat, mint amelyeket Márk a legnagyobbaktól idéz és nem szólaltatná meg a divat magyar szakértőit azokról a fashionista területekről, amelyekben ők a legnagyobb mesterek. Pedig egyértelmű: Vágó Réka a cipőkhöz, a USE a tervezéshez, Lakatos Márk és csapata pedig a stílushoz értenek.

Lényeg a lényeg: ha szükséged van egy könyvre, amely segít eligazodni a divattörténelemben, amely segít megtalálni a legtutibb alakformálós trükköket, amely elmondja, hogyan legyél klasszikus, mint Rosie Huntington-Whiteley vagy romantikus, mint Beyoncé és amely bebizonyítja neked, hogy "az sem olyan nagy baj, hogy esetleg van egy kis narancsbőröd vagy 44-es méretet hordasz", less bele a könyvbe. Könnyen lehet, hogy neked ez a 280 oldal lesz a személyes Nicola Formichettid. Ha mégsem, legalább azt megtudhatod, hogy ez a könyv nem a te stílusod.

Lakatos Márk: Stílusterápia, Alexandra, 2011 - 4999 forint

Fotók: Alexandra,

lakatosmark.hu


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
1234567»

Vásárlás mindenekfelett

Önvizsgálat a boltkórosságtól a felüdülésig»»

Táncmesék Felnőtteknek

Balett kulisszatitkok a Mai Manó Házban»»

Normcore... Hogy micsoda?

A divatvilág szótárába új kifejezés került: normcore. Mi ez?»»

Tömegcikkek kontra designer-t...

Hogyan jutnak el a gondolatok az üzletek polcaira?»»

Elcsípni Valentint

Egy nap, felesleges giccs nélkül.»»

VÁGY

Divatfotó kiállítás januárban a Bálnában»»