2012. június 13.
Bújj borba!
Ne csak idd, viseld is a bort!
Finom az íze, jó az illata, még a színe is szép. Kis mennyiségben ráadásul egészséges is. Egy kellemes este tökéletes „kiegészítője” lehet - pláne bordó dresszünk mellé - egy pohár bor. De hogy egy egész ruhányi?
Ha leöntik a ruhánkat borral, az nagyon is bosszantó tud lenni. Az ötlet viszont, hogy szándékosan borból készült outfitbe bújjunk, izgalmasnak tűnik! A Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói rájöttek, hogyan tudnak alkoholból ruhaanyagot előállítani. Gary Cass tudós cellulózzal végzett kísérletei közben fedezte fel, hogy egy vékony, bőrszerű réteg keletkezett annak a tartálynyi bornak a tetején, amely Acetobacter baktériumokat tartalmazott.
Donna Franklin művésznővel közös munkája eredményeként ezután olyan anyagot sikerült előállítania, amely varrások nélkül formálható az emberi testre. Együtt megalkották e bőrre tapadó matéria vörösborból, fehérborból, valamint sörből, például Guinness-ből készült változatait, amelyek mindegyike az ital színét és illatát ruhaneműként is őrzi.
Pár fejlesztés még várat magára az outfiteket illetően: az italruha nedves és formázható állapotában olyan érzést kelt viselőjében, mintha az iszappal burkolta volna be a testét. Szárazon viszont már második bőrként hordható, azonban rugalmatlansága miatt eléggé nehézkes a le- és felvétele.
A tervezők dolgoznak már azon, hogy orvosolják ezeket a problémákat. Addig is, termékük nevét már kitalálták: Micro’Be’ nevet kaptak az alkoholruhák, mivel élő mikrobákat alkalmaznak előállításuk során. Ha megtalálták a megoldást arra, hogyan váljon hordhatóbbá a borruha, gondolkozhatnának azon is, a szaggal nem kellene-e kezdeni valamit. Nem mintha nem szeretnénk a bor illatát, de a ruhánkból talán mégsem lenne jó egész este tömény alkoholszagot árasztani...
Doroszlai Beáta
Fotók: examiner.com,
bioalloy.org