Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

2013. július 5.

 

Vintage esküvő stílusbakik nélkül – interjú Klenovszki Mimi esküvőszervezővel

Éppen a nagy napodat tervezed, de nem tudod, hogy mit szeretnél? Vannak ötleteid, de nem szeretnél túlzásba esni? Klenovszki Mimi megmutatja, hogyan éljük meg életünk egyik legnagyobb napját, mindezt stílusosan a vintage jegyében.

Először is tisztázzuk: „vintázs” vagy „vintidzs”?

Klenovszki Mimi: Igazából mindegy, én a vintidzs-et használom, de a kettő között nincs különbség. Ez csak a magyaros és angolos kiejtés kérdése. Magyarországon mindkettőt használják.

Pontosítsuk csak, hogy mit is jelent a vintage?

K.M.: Ez egy stílus, egyfajta életfelfogás, hogy hogyan tudjuk a múlt értékeit a jelenbe varázsolni. Én is ezt teszem, a régi kor szépségeit ötvözöm a mai modernséggel. A vintage egészen a húszastól a hetvenes évek stílusát fedi le, ami nemcsak a ruhákban, hanem a loknis hajban, a sminkben, a kiegészítőkben, a dekorációban, de még a hely hangulatában is megjelenhet.

Milyen egy igazi vintage esküvő?

K.M.: Semmiképp sem egy kosztümös felvonulást kell elképzelni régi bútorokkal. Na persze vannak olyan párok, akik például egy „Nagy Gatsby”-stílusú party-t szeretnének, de a tapasztalatom az, hogy a magyar menyasszonyok még ritkán ilyen bátrak.

Akkor mit kérnek tőled a hazai arák?

K.M.: Ez nagyon változó. Vannak, akik azért keresnek meg, mert tetszik nekik az, amit csinálok, de vannak olyan párok is, akiknek konkrét elképzeléseik vannak, s nekem azokat kell megvalósítanom.

Hogy néz ki egy mai modern-vintage esküvő?

K.M.: Épp egy szeptemberi esküvőt szervezek, ami Badacsonyban lesz, a hegy lábánál. Baráti összejövetel, ahol egy mini kápolnában esküszik meg a pár. A kerthelyiségben pedig grillezni fognak. Az esküvő érdekessége, hogy szervezünk egy fotósarkot, tele vintage kiegészítőkkel, ahol a vendégek is megörökíthetik a saját szemszögükből a pár legszebb napját. A DJ pedig a régebbi korok zenéjét fogja játszani, azokat, amelyek a pár életében valaha fontos szerepet játszottak. Az asztalon pedig mezei virágok lesznek.

És mit fog viselni a menyasszony?

K.M.: Abszolút vintage lesz a ruhája! Egy sima fehér top lesz rajta, amihez egy régies stílusú szoknyarészt varratunk. Nagyon izgalmas. Szeretem ezeket az egyszerűbb megoldásokat, de vannak már magyar tervezők is, akik vintage stílusú ruhákat készítenek, mint például Halász Éva is.

Ha magunk szervezzük az esküvőt, és a vintage jegyében szeretnénk tartani, mit kell tennünk ahhoz, hogy még véletlenül se essünk túlzásba?

K.M.: Szerencsés, ha már a szervezés elején kiválasztunk egy témát, amihez az utolsó asztaldíszig is tartjuk magunkat. Enélkül könnyű túlzásba esni. Lehet, hogy megtetszenek a papírdíszek, de aztán rájövünk, hogy hűha, de jó lenne, ha sok élővirág díszelegne az asztalon és a falakon, és akkor már lógassunk fel egy hintát is, mert az olyan klassz… Ez sok! Ha tudjuk, hogy bohém esküvőt szeretnénk kék, sárga és pink papírdíszekkel, akkor ne kezdjünk el hozzá antik tükröket keresni, mert az ki fog ríni az összhangból.

Szerinted miért lehet ez manapság ennyire felkapott?

K.M.: Mert most ért el hozzánk. Az USA-ban, Angliában, de még Franciaországban is van már ennek a stílusnak egyfajta hagyománya. Hozzánk csak az elmúlt egy-két évben érkezett meg. Azok, akik most vannak a fiatal koruk elején, vagyis a harminc körüliek, ők már nagyon nyitottak az újdonságokra. Szerintem nagyon jó, hogy ebben a rohanó világban, ahol nincs igény arra, hogy mélyebben éljük meg a mindennapjainkat, van egy olyan stílusirányzat, ami az értékeken alapszik. 

Úgy tudom, hogy nem csak az esküvő szervezéséből veszed ki a részed.

K.M.: Mostanában kezd elterjedni, hogy a lagzikra egy háziasszonyt fogadnak fel a vőfély és a ceremóniamester helyett vagy mellett. Az ara nem tudja egyedül kézben tartani a dolgokat, s ha megkéri az anyukáját vagy az egyik barátnőjét, hogy ő intézzen mindent, akkor ők sem tudnák úgy élvezni az eseményt, ahogy kellene. Ezért vagyok én, például „guide”-olom a vendégeket, háziasszonykodom és az esküvő napján is minden apró-cseprő dolgot is én intézek.

Mióta foglalkozol vintage esküvők szervezésével?

K.M.: Tavaly szeptember óta dolgozom ezen a területen. Először egyébként blogokon és cikkekben olvastam a vintage-ről, jó pár évvel ezelőtt, aztán Londonban és New Yorkban estem igazán szerelembe a stílussal. Nemcsak esküvőket, hanem családi és baráti összejöveteleket is szervezek. Igyekszem úgy dolgozni, hogy van egy stílus, amit én képviselek, de ennél fontosabb az, hogy a pár nagy napja vagy a családi party olyan legyen, amilyennek ők megálmodták azt. Jó érzés, hogyha tudok ebben segíteni, de mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy a pár, a család stílusa érvényesüljön, ne az enyém. Talán ez a titka ennek a munkának.

Zsingor Tünde


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
1234567»

Vásárlás mindenekfelett

Önvizsgálat a boltkórosságtól a felüdülésig»»

Táncmesék Felnőtteknek

Balett kulisszatitkok a Mai Manó Házban»»

Normcore... Hogy micsoda?

A divatvilág szótárába új kifejezés került: normcore. Mi ez?»»

Tömegcikkek kontra designer-t...

Hogyan jutnak el a gondolatok az üzletek polcaira?»»

Elcsípni Valentint

Egy nap, felesleges giccs nélkül.»»

VÁGY

Divatfotó kiállítás januárban a Bálnában»»