Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

2013. szeptember 22.

Újromantika? Újromantika!

Gondoltátok volna, hogy századunkban újra értelmet nyer a romantika felfogása?

Lidewij Edelkoort szerint a századunkban újra értelmet nyer a romantika felfogása, és az elvágyódás fogalma. Edelkoortot a Time magazin a 25 legbefolyásosabb divatszakértő közé sorolja, tehát érdemes fontolóra venni szavait.

Napjainkban több problémával is küzd egy átlagember, akár már diákkorában is, legyen az anyagi, társadalmi, vagy politikai. Mi lenne jobb vigasz, mint elrugaszkodni a valóságtól? Nem véletlen, hogy virágkorát élik a mesefilm feldolgozások (pl.: Tükröm Tükröm, Hófehér és a vadász stb.) illetve a vámpír és vérfarkas motívumok. A romantikus léleknek állandó lételeme a szenvedés, a boldogtalanság, illetve a vágyakozás az elérhetetlen után. Azonban ez nem újkeletű dolog, a 19. században a nők bármit megtettek, hogy ezt az életérzést láttassák is magukon, hiszen ez volt kordivat.

Ez idő tájt a legnagyobb megbecsülést a sápadt, fájdalmas tekintetű, haldokló tüdővészesek kaphatták meg. Ezért a tiszteletért a nők szemrebbenés nélkül kortyolgatták az ecetet, egymás után ették a citromot, valamint rosszullétig koplaltak. Ebédmeghíváskor lerítt róluk az anyagi élvezetek megvetése, szinte alig ettek valamit, ha mégis, azt is fájdalmas tekintettel tették. Akár mérgeket is képesek voltak fogyasztani, nadragulyát, atropint vagy maszlagot. Ez kölcsönözte ugyanis a pupilla misztikumát, mozdulatlanságát, csillogását, mellyel a bennük rejlő szenvedélyt óhajtották kifejezni. Nem véletlen a választás, a maszlagot már a bennszülött-törzsek orvos-varázslói is használták, hallucinogén hatása miatt, további mellékhatásai: hányinger, pupillatágulás, homályos látás, fényérzékenység, zavarodottság, egyensúlyvesztés. Arséne Houssaye így írt erről: „Ez a belső égés olyan mint, mikor a lángok fölött a halál szele suhan át”.

Ingres Louise de Broglie

A romantikusoknál a női szépség félénk és viszolygó. Igyekeztek minden gyors mozdulatot kerülni, nehogy véletlenül elárulják jókedvüket. Hófehér bőrükön áttetszett a kék erezetük, arcukból sugárzott a fájdalom, a melankólia, szemük borús és karikás, mégis ők testesítették meg a vágy forrását.

Winterhalter Adelina Patti

A 21.század újromantikus alakja a sokat kritizált Kristen Stewart.

Kristen Stewart

Végezetül pedig álljon itt egy fotósorozat Mathias Sternertől. Tehát a romantika életérzése újragondolva:

Kovács Bernadett


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
1234567»

Vásárlás mindenekfelett

Önvizsgálat a boltkórosságtól a felüdülésig»»

Táncmesék Felnőtteknek

Balett kulisszatitkok a Mai Manó Házban»»

Normcore... Hogy micsoda?

A divatvilág szótárába új kifejezés került: normcore. Mi ez?»»

Tömegcikkek kontra designer-t...

Hogyan jutnak el a gondolatok az üzletek polcaira?»»

Elcsípni Valentint

Egy nap, felesleges giccs nélkül.»»

VÁGY

Divatfotó kiállítás januárban a Bálnában»»