Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum
2012. október 16.
 

A legbotrányosabb ruhák toplistája - I. rész

Marilyn Monroe híres metrós képe, vagy éppen Coco Chanel kis fekete ruhája nagy port kavart az éppen aktuális divatvilágban. Lássuk a kronologikus listát a divattörténelem legbotrányosabb outfitjeiről.

 

Ádám és Éva

Kezdjük Ádámnál és Évánál, mert hiszen mindennek ők az alfái. Bár nem várjuk el, hogy nadrágot és felsőt viseljenek a bibliai figurák, azért a fügelevelüket lehetett volna nagyobbra rajzolni, hogy tényleg takarja azt, amit takarnia kell. Miután a Tudás Fáját megízlelték az első emberek, fügelevelet kötöttek maguk elé. Később Isten szőrmeruhákba öltöztette fel őket, de mégis Ádám és Éva fügelevelekkel vonult be a köztudatba.

Marie Antoinette

A francia forradalom egyik fő áldozatának élete több filmest is megihletett, mi azonban kifejezetten a ruhájára koncentrálnánk, amit a guillotine-nál viselt a királyné. „Egy fehér köntöst viselt, vállát fehér zsebkendő takarta, haját pedig egy fehér kalap fedte, melyen egy fekete szalag futott körbe” - írja a korabeli tudósítás. És hogy mi a botrányos ebben az öltözékben? Csupán annyi, hogy Marie Antoinette még halálos óráján is manipulálni akarta a nagyérdeműt ezzel a fehér galamb kinézettel. A francia királyné nem éppen az ártatlan magaviseletéről volt híres… sőt…

A Bloomer-kosztüm

Elizabeth Cady Stanton és az ő névrokona, Amelia Bloomer voltak az első nők, akik mertek nagyot álmodni, és változtattak az addig megszokott női divaton. Az 1851-ben viselt ruhát egy terjedelmes, bőszárú nadrág jellemezte, mely fölé a térdig érő szoknyát vettek fel a hölgyek. A botrányt nem más okozta, minthogy ebben a ruhában kilátszott a nők bokája. A szett gúny tárgyává vált akkoriban, mi azonban ma már hálát adunk ennek az apró forradalmi újításnak, nemde?

Banánszoknya a húszas évekből

Nem elég, hogy Josephine Baker 1926-ban afroamerikaiként kabarékban játszhatott, a párizsi Folies Bergére varietében ezt a banánszoknyát viselte – beindítva a fantáziálást a gyarmatokon élők faji és nemi különbségeiről. Ráadásul Josephine testi vonzalmát, mintegy fegyvert használta.

A kis fekete

Míg az egyik oldalon kihívó banánszoknyát viselnek a nők, addig ugyanabban az évben a másik oldalon Coco Chanel megtervezi az első kis feketét. Amikor a Vogue 1926-ban közzétette az első képet a „Little Black Dressről”, Paul Poiret, a francia divattervező a szegények luxusának gúnyolta a ruhát. A Vogue viszont másképp gondolta: ezt az egyszínű, egyenes vonalú fekete ruhát az egész világon hordani fogják. És ma már tudjuk, a jóslat beteljesedett.

 

Dior és az 1947/SS Haute Couture kollekció

„A háborúk korszakából kellett újra építkeznünk, az egyenruhák és a női katonák ruháit pedig el kellett felejtenünk. Virágokat, leengedett vállú ruhákat rajzoltam, finoman keskenyedő derekakkal és olyan széles szoknyákkal, mint a corolla virág” – jellemezte saját kollekcióját Christian Dior. A Harper’s Bazaar szerkesztője, Carmel Snow újhullámos irányzatként könyvelte Dior első haute couture kollekcióját.

A ruhák szigorú homokóra alakja feltámadt poraiból, hangsúlyozva a női test szépségeit. Közvetlenül a háborús évek után a darázsderekú fűző és az extravagáns anyagok ellenállásba ütköztek, nem meglepő módon. A párizsi Montmartre-on az utcai árusok megtámadták a Dior-modelleket a fotózás közben, illetve New Look-ellenes clubok alakultak szerte Amerikában. Azonban a következő évben az ellenállás megtört, és mind a két kontinensen a stílusos nőket elvarázsolta a Dior bűvölete.

Marilyn Monroe és a metró szele

Talán nem is kell bő lére eresztenünk a sztorit, ami Marilyn Monroe-t és a híres „metrós ruha” esetét írja el. Botrány volt a javából, amikor 1955-ben a szexszimbólum színésznő egy metrószellőző fölé állt, egy amúgy térdig érő, nyakpántos, fehér ruhában. Joe DiMaggio, Marilyn férje, annyira felháborodott azon, hogy gyakorlatilag mindenki látta feleségét fehérneműben, hogy három héttel később a pár bejelentette a válásukat. És még mielőtt elefelejtenénk: a híres (vagy inkább hírhedt?) metrós ruha rekordot érő 5,52 millió dollárért kelt el 2011-ben egy aukción.

 

Miniszoknya a hatvanas években

Habár korábban már hordtak rövid szoknyákat, Quant lerövidítette a hosszukat. Csak egy mottója volt, amivel népszerűvé tette a minit a hatvanas évek közepén: „rövidebbre és rövidebbre”. Ezzel a két szóval széles vásárlói körre és méltó hírnévre tett szert a brit divat ikonja.

Vérfoltos Chanel

Jaqueline Kennedy ezt a pink buklé kosztümöt számtalanszor viselte az előtt a bizonyos végzetes dallasi nap előtt. A ruha először a Chanel 1961-es őszi-téli kollekciójának darabját képezte, de Chez Ninonnak megengedték, hogy elkészítse pontos mását a ruhának, Chanel textilekből.

Miután John F. Kennedyt lelőtték, a First Ladynek nem volt ideje átöltöznie, ezért a vérfoltos ruhában kellett a kórházba mennie és az Air Force One fedélzetén utaznia. A ruha bevonult a történelembe, a foltokat azóta sem tisztították ki belőle, és ilyen állapotában őrzik mind máig az Országos Levéltár egy titkos helyén, Marylanden. Micsoda ereklye!

Lazáry Fanni

Fotók: nymag.com


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
1234»

A legbotrányosabb ruhák - III...

Emlékeztek még Lady Gaga húsokból készült ruhájára?»»

A legbotrányosabb ruhák - II....

Egekig tupírozott haj, aranyozott biztosítótű és hamisítás.»»

Divat a bíróság küszöbén - VI...

14 év közös munka után vált külön John Galliano és a Dior divatház útja.»»

Divat a bíróság küszöbén - VI...

Bár Ivanka Trump nemrég kezdte el divattervezői karrierjét, neve máris felmerült egy perlekedés kapcsán.»»

Divat a bíróság küszöbén - VI...

A divatot nem a celebek teremtik.»»

Divat a bíróság küszöbén - V.

Már a helytelen kiejtés is dollármilliókba kerülhet.»»