Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum
2012. október 16.
 

A legbotrányosabb ruhák toplistája II. rész

Egekig tupírozott haj, aranyozott biztosítótű és hamisítás. A legbotrányosabb ruhák toplistájának II. részénél a mi hajunk is az egeknek állt.

 

Az YSL női szmokingja

Yves Saint Laurent szmokingja 1966-ban debütált, az őszi-téli haute couture bemutatón. A férfiviselet inspirálta tuxedo felkavarta az állóvizet a női körökben, akik addig olyan nadrágkosztümöket mertek viselni, melyek nem lógtak ki ilyen feltűnően a sorból.

A divat egyik kedvenc anekdotája ehhez a szmokinghoz kapcsolódik: Nan Kempner, a New York-i it-girl késve érkezett a manhattani La Côte Basque étterembe, 1968-ban. A dresszkód szoknya volt, ezért hogy ne sértse meg az illemet, Kempner lerántotta nadrágját és besétált az étterembe egy szál szmoking zakóban, ami miniruhaként segítette ki őt a dress code bakiból.

YSL Haute Couture katasztrófája

Ha igazán tönkre akarsz tenni egy őszi-téli haute couture kollekciót, akkor kövesd Yves Saint Laurent 1969-es félrelépését. Az egyik estélyi ruhát vörösréz fémmel bevont testékszerrel díszítette. Azonban úgy tűnik, hogy az akkori ellenállás nem volt elég hatásos Tom Ford számára, aki újra életre keltette ezt a dizájnelemet a bemutatkozó kollekciójában, három évtizeddel később. A vörösréz elem helyett viszont ő bőrből formázott egy mellvértet, amire még szegecsekkel kivert mellbimbó piercinget is rakatott. No comment.

Politikai szlogenek a pólón

Katharine Hamnett, a brit divattervező egy borzasztó egyszerű, ám megtévesztő ötlettel állt elő 1983-ban: szavakat nyomtatott pólókra. A nagyméretű topokon olyan szlogenek virítottak, mint „Válaszd Az Életet”, „Világméretű Nukleáris Tilalom Most” és „Mentsd Meg A Világot!”. Ezek a feliratok már-már politikai állításokba csaptak át, melyek meglepték a divat képviselőit.

Karrierjének csúcspontján Katharine egy sajátkészítésű pólót viselt, amikor találkozott a miniszterelnök Margaret Thatcherrel. Persze nem volt botrányoktól mentes ez a találkozó sem, mert a pólón ez a felirat állt: „58% Nem Akar Pershinget”, azaz az Egyesült Királyság több mint fele ellene van a Pershing-rakéták behozatalának. 2003-ban pedig olyan pólókat viseltek a modellek a kifutókon, amiken felszólította Blairt a tervező, hogy vonuljon ki Irakból: „No War, Blair Out”.

Cher túlzásba vitte, ismét

Az amúgy sem visszafogott öltözködési stílusáról híres énekesnő az 1986-os Oscar díjátadó ünnepségén ebben a Bob Mackie jelmezben, mert ezt már nem lehet máshogy nevezni, adta át a legjobb színésznek járó szobrot. Ráadásul Cher még szellemeskedett is a mikrofonba: „Ahogy látjátok, én meg a >>Hogyan öltözködjünk komoly színésznőként?<< akadémiai könyvecskét nyertem meg”.

A titkos recept nem volt más, mint egy fekete sztreccsnadrág, egy kövekkel ékesített ágyékkötő, egy merészen és sok helyen kivágott top, egy vállra ejtett, földig érő köpeny és az egekbe tupírozott frizura, melyek nemcsak akkor, hanem még ma is kivágja a biztosítékot a fashonista körökben. Arról nem is beszélve, hogy masszív résztvevője a legrosszabb Oscar-ruhák listájának ez a szett. Köszönjük Cher!

A biciklisnadrág esete Demi Moore-ral

Botrány a javából. Ha eddig kétségeid voltak afelől, hogy hogyan legyen uszály a ruhádon szoknya nélkül, akkor vess egy pillantást erre a förmedvényre, amit a színésznő az 1989-es Oscaron viselt. A black-tie biciklisnadrágot lycra, moaré és fémes virágbrokád összekeverése keltette életre, de hogy miért, azt a mai napig nem tudjuk. Demi, ha ruhára van szükséged, legközelebb véletlenül se te varrd magadnak!

Rabbik a kifutón

Jean Paul Gaultier igazán kitett magáért 1993-ban. Vagyis csak próbált volna, de a kísérlete botrányba fulladt. Az ortodox zsidók ihlették meg őszi-téli kollekcióját: „egyszer láttam, amikor egy csoport rabbi hagyta el a New York-i Közösségi Könyvtárat az Ötödik sugárúton. Gyönyörűeknek és elegánsaknak találtam őket, amikor a kalapjukat és a hatalmas kabátjukat meglegyintette a szél”. A kollekciót persze nem fogadták kitörő lelkesedéssel. A vallásosak pedig kifejezetten támadásnak vették, hogy a hagyományos férfi hajviseletet és öltözetet Gaultier nőkre tervezte.

Egy igazi maszlag a Marc Jacobstól

A Marc Jacobs divatház jócskán lejáratta magát 1993-ban, amikor a tavaszi-nyári kollekcióját Perry Ellis-szel terveztette. A kifutón megjelentek nagyanyáink ruhái, a horgolt házisapkák és a flanel pedig visszatértek kísérteni. A „kollekcióval” ráadásul még meg is nyerte a CFDA: Az év tervezője díjat Ellis, viszont a divatház inkább elbocsátotta köreiből a botrányhőst.

YSL versus Ralph Lauren

Egy érdekes helyszín volt egy divatbemutató számára, amikor 1994-ben a franci bírónő berendelte kihallgatásra a két nyakpántos tuxedo stílusú estélyi ruhát. A baj csak az volt, hogy az egyik bizonyítékot Yves St. Laurent, a másikat pedig Ralph Lauren tervezte. Az előbbi leheletkönnyű pamutból készül, széles hajtókával és aranyozott gombokkal, míg az utóbbit selyemből varrták, szűkebb hajtókával és fekete gombokkal díszítették.

A francia bíróság YSL javára döntött, aki 1970-ben volt úttörője ennek a dizájnnak, és Ralph Laurent pedig 395 ezer dollárra büntették meg. A vád nem más volt, mint: hamisítás és hűtlen versengés. Ez a döntés volt az első, amikor egy dizájner munkáját szerzői tulajdonnak minősítették.

Négy esküvő és egy temetnivaló ruha

 

Elizabeth Hurley-t 1994-ig csupán Hugh Grant barátnőjeként ismerték. Viszont amikor a Négy esküvő és egy temetés című film premierjén megjelent ebben a Gianni Versace tervezte ruhában, akkor tett róla, hogy sose felejtsék el őt. A fekete, keveset takaró estélyit oldalt hatalmas, aranyozott biztosítótűk tartották egybe. Ezzel a megjelenésével a színésznő Anglia it-girl-je lett, és innentől már csak felfelé ívelt a karrierje. De hálásak vagyunk neki, hogy többször nem hordta ezt a, khm, kifejezetten rendhagyó ruhát…

A ruha és a test találkozása

Vagy inkább a test és a ruha vitája? A Comme des Garçons divatcég 1996 őszén állította kifutóra ezeket a felettébb érdekes darabokat. A japán tervező, Rei Kawakubo a ruhákat extrán kitömte a vállaknál, a csípőnél és a háton. Szegény azt hitte, hogy mindenki lelkesedni fog az ötletétől, hogy a térfogatot és a területet ezekkel az eltorzult sziluettekkel ábrázolta, azonban nagy pofára esés lett a vége: a kritikusok sokkot kaptak, és a tumor, illetve a Quasimodo voltak a legtöbbet használt jelzők írásaikban.

A legbotrányosabb ruhák első részét itt olvashatod el.

Lazáry Fanni

Fotók: nymag.com


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
1234»

A legbotrányosabb ruhák - III...

Emlékeztek még Lady Gaga húsokból készült ruhájára?»»

A legbotrányosabb ruhák - I. ...

Ki az, akinek nem kellett volna inkább bevonulnia a divattörténelembe?»»

Divat a bíróság küszöbén - VI...

14 év közös munka után vált külön John Galliano és a Dior divatház útja.»»

Divat a bíróság küszöbén - VI...

Bár Ivanka Trump nemrég kezdte el divattervezői karrierjét, neve máris felmerült egy perlekedés kapcsán.»»

Divat a bíróság küszöbén - VI...

A divatot nem a celebek teremtik.»»

Divat a bíróság küszöbén - V.

Már a helytelen kiejtés is dollármilliókba kerülhet.»»