Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

2011. március 3.

A Galliano botrány

Ha megbecsült divattervező vagy, nem élhetsz hétköznapi életet!

Az előzményekről

Az ember azt hinné, hogy ha jól áll a csillaga, akkor bizony mindent lehet, a világ a lábai előtt hever és őt ünnepli. Az utóbbi napok hírei azonban ezt megcáfolni látszanak, sőt mi több, éppen az ellenkezőjét bizonyítják.

Miután Kenneth Cole háza tájáról értesülhettünk az érzéketlenségből származó marketing botrányról, a Dior is célkeresztbe került, méghozzá John Galliano kapcsán. A Dior ház exkluzív és felkapott tervezője ugyanis nemrégiben alkoholos mámorában Hitler iránti érzelmeit fejtegette.

A párizsi La Perle Brasserie-ben üldögélve, Galliano jól felhajtott a garatra, majd a szomszéd asztalnál ülő vendégeknek tartott szédült eszmefuttatást arról, hogy szereti Hitlert, ezt követően pedig kellemetlen és kelletlen zsidózásba kezdett. A tervező azóta is a poklok poklát járja, hiszen a nagy mennyiségű alkoholfogyasztást nem holmi szokványos macskajaj követte, hanem egy, a monológját rögzítő videó, és az ezzel járó botrányok hada.

A Dior felfüggesztette Galliano-t

A Dior ház azonnal felfüggesztette 50 éves, brit származású kreatív igazgatóját, ezzel is bizonyítva, hogy a Dior Couture zéró toleranciát hirdet minden nemű antiszemita vagy rasszista jellegű megnyilvánulásra. Galliano 1996 óta dolgozik a Dior-nál, sikeres pályafutása pedig 2011 február 25-én került parkolópályára mindaddig, míg a tette felett hozott ítélet napvilágot nem lát.

Galliano a felfüggesztés másnapján nyilvánosan bocsánatot kért, illetve hangsúlyozta a bármi nemű megkülönböztetés elleni küzdelmeit, és azok elfogadhatatlanságát. Galliano ügyvédje, Stephane Zerbib szerint a szóban forgó estén rágalmazták a tervezőt, aki ezek ellenére sem hangoztatta az idézett sértő szavakat, illetve azt is, hogy tanúkkal rendelkeznek, akik ezt alátámasztják.

Galliano saját nyilatkozatában is tagadja az elhangzottakat, bízva abban, hogy bebizonyíthatja ártatlanságát, és visszanyerheti a nagyközönség bizalmát.

Akárhogyan is legyen, reméljük, hogy az igazság győzedelmeskedik, de érdemes tudni arról, hogy a francia törvények az ilyen nemű bűntettek miatt fél év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

A divatvilág küzd a szennyessel

A divatvilág a feje tetejére állt, van, aki sajnálkozik, van, aki a vállát vonogatja, és nem hiszi el, hogy ez megtörténhet, és van, aki fel van háborodva.

Lagerfeldet sem hagyták hidegen az események, és el is mondta, hogy egy ismert embernek mindig oda kell figyelnie magára, ráadásul ebben az internettel átitatott modern világban mindennél jobban kell figyelni. Egy ismert ember nem élhet átlagos életet, nem rúghat be nyilvánosan, nem lehet felelőtlen. A divat is az üzleti világ egyik kiemelt szektora, ez megengedhetetlen.

„Nagyon mérges vagyok, hogy ez megtörténhetett. Jelen esetben már nem is az a kérdés, hogy mit mondott valójában, hanem az, hogy a videó körbejárta a világot. Ez rettenetesen beszennyezte a divatról alkotott imázst, hiszen most azt hihetik, hogy ebben a világban minden, és mindenki ilyen.” - nyilatkozta Lagerfeld a WWD-nek.

Ezek mellett Galliano rendkívüli módon megbántotta támogatóját, Bernard Arnault-t, az LVMH cég igazgatóját is, aki kiemelte őt és mindenben mellette volt, hiszen Arnault nagy kedvencei közé tartozik a Dior ház.

Az óriási divatbotrány nem csupán a médiát kavarta fel, de az éppen zajló párizsi divathét fókuszpontját is elhomályosította, sőt a tervezett Dior bemutatót is kérdésessé tetté.

Az óriási kavalkád után csak remélni merjük a szélvész csitulását, és a mielőbbi tisztázódást. John Galliano igen nagy bajban van, és fergeteges karrierje könnyen derékba törhet, amennyiben a vádak beigazolódnak. A designer felfüggesztése óriási veszteséget jelenthet nem csupán a Dior háznak, de a teljes divatvilágnak is.

Szerintetek megbírkózik a divatipar egy újabb veszteséggel McQueen után?

Vaspál Melinda

Forrás, fotók: vogue.fr,

vogue.uk,

wwd.com,

purepeople.cpm,

thegloss.com,

guardian.co.uk,

nymag.com


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
«1234567»

Haute Couture Fashion Week - ...

Tegnap Elie Saab, Jean Paul Gaultier és a Valentino vitte kifutóra a couture álmait. Már mutatjuk is őket!»»

Haute Couture Fashion Week - ...

A hatalmas vonumenű divathét harmadik napján a Chanel, a Giorgio Armani Privé és Alexandre Vauthier mutatta be kolle...»»

Sweatshop is our sweetshop

"A szomorú igazság az, hogy ez a varroda beengedett minket kamerákkal. El tudom képzelni, milyen lehet a többi, ahol nem láttak minket szívesen."»»

Haute Couture Fashion Week - ...

Ti láttátok már, mit tartogatott nekünk a Dior divatház és Giambattista Valli a Haute Couture Fashion Weeken? Mutat...»»

Párizsban hivatalosan is elin...

A haute couture álomruhákat felvonultató divathét hivatalosan is a kezdetét vette, de még hogyan...»»

Új divatmárka a piacon - Elin...

Montero Antonia tervezőt a svéd stílus inspirálta»»