Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

2014. január 27.

Sweatshop is our sweetshop

A napokban egy kedves barátnőm felhívta a figyelmemet egy norvég divatbloggerekről és a kambodzsai varrónők életéről szóló dokumentumfilm sorozatra, a Sweatshopra. A néhány részes, feltáró videókban a Mango, a H&M és még sok más világmárka ruháinak előállítását és az előállítás körülményeit láthatjuk. Azonban a rendező és a csapat továbbment: a bloggereknek a munkafolyamatokban is részt kellett venniük és a dolgozók bérével megegyező összeggel kellett boldogulniuk.

Három norvég blogger, Anniken, Frida és Ludvig vállalták, hogy részt vesznek Joakim Klever rendező műsorában és elutaznak Kambodzsába, felfedezni a divatipar könyörtelen oldalát is. A dokumentumfilm sorozat a Sweatshop nevet kapta, az elnevezés pedig olyan ruhagyárakat takar, ahol a munkvállalókat rossz körülmények között és éhbérért dolgoztatják. Általában a fejlődő országokban találhatunk ilyen gyárakat, ahol olcsón varratják meg a nagy cégek a ruháikat - a mi üzleteink számára.

Az első részben a bloggerekkel és egy kambodzsai fiatal varrónővel, Sokty-val ismerkedhetünk meg. "Az egész lakása kisebb, mint a mi fürdőszobánk." Sokty évente kétszer vesz ruhákat, maximum 4 dollárt költ rájuk összesen. Egy Mango boltba érve egy bőrkabátról beszélgetnek: Soktynak 1 évig kellene dolgoznia azért, hogy azt a terméket megvehesse, amit ők állítanak elő naponta hatalmas mennyiségben. Hol itt a fair-play, az igazság, egyáltalán az emberiesség?

A 3 blogger egy boltban próbál a varrodai fizetéséből bevásárolni

A videókat nézegetve kellett egy szusszanásnyi szünetet tartanom a folyamatos sokkhatások miatt. Persze, én is tudtam, hogy szörnyű helyzetek uralkodnak a nagy vállalatoknak gyártó cégek esetében, főleg ázsiai országokban, de látni, kicsit átélni mindezt, teljesen más. 

A harmadik epizódban már a varrodába is elmennek a bloggerek, ahol embertelen körülmények között dolgoztatják őket is.

 "Egy varrónő átlagos fizetése napi 3 dollár."

Számomra az egész epizód talán legsúlyosabb mondata mégis Ludvig - a férfi blogger - gondolata volt: "A szomorú igazság az, hogy ez a varroda beengedett minket kamerákkal. El tudom képzelni, milyen lehet a többi, ahol nem láttak minket szívesen."

Az ilyen emberhez méltatlan körülmények között működő sweatshopok pedig a mi édességboltjaink: "Mi gazdagok vagyunk, mert egy H&M-es póló 10 dollárba kerül, de másnak éheznie kell azért, hogy ezt a pólót mi meg tudjuk venni." Egy kambodzsai munkás 1 dollárért varr egy ruhát, míg mi 100 dollárért vesszük meg.

A műsor megmutatta a fast fashion üzletek könyörtelen oldalát, és sikerült eljuttatnia az éhbérért dolgoztatott emberek üzenetét hozzánk, a kérdés mostmár csupán az, hogy mi mit kezdünk ezzel...

Makra Márta


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
«3456789»

The Budapest Feeling

Fotósorozat a Szputnyik shoptól»»

Ünnepi csillogás és gondoskod...

Egészségtől fénylő hajkoronát ígérnek az új SATINIQUE új termékei!»»

Karácsony - a bőrnek is jár!

Tápláló Dove tusfürdővel és testápolóval a bőrödnek is köszönd meg egész évi munkáját!»»

Ragyogó karácsony tündöklő ha...

Szép haj karácsonyi készülődés közben is a Bellissimával»»

Az ünnepi fények a karácsonyi...

Égnek már a karácsonyi fények az Arena Plazában»»

Adventi divat

A Marianna Boutique kollekciója az év utolsó hónapjára»»