Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum


A ruhaujjak mestere
Herrera

 
A virágokat és azok illatait felettébb kedvelő Carolina Herrera viszonylag későn, csak a negyedik X betöltése után kezdett el divat- és parfümtervezéssel foglalkozni. Soha nem késő – mint tudjuk. A négy lánygyermekes anyuka 1971 és 1980 között már a világ legjobban öltözött női között volt, ruhái tehát legalább annyira kifinomult és elegáns hölgyeknek valóak, mint amilyen ő maga. Bemutatóin a tökéletes vonalú, remek minőségű kollekciókból különleges fénnyel ragyognak az estélyi ruhák, amelyeket neves és sikkes személyiségek viseltek és viselnek mind a mai napig. A néhai Jacqueline Kennedy Onassison és Estée Lauderen kívül Reese Witherspoon, Penélope Cruz és Meryl Streep is igazolja a tervezőnő tehetségét.

Bemutatón

A venezuelai dizájner

Az 1939-ben született Carolina egy maximalista, fegyelmet tisztelő, gazdag családban szocializálódott. Anyja szigorúsága és műveltsége lendületet adott a fiatal lánynak, míg apja, Caracas kormányzója az erkölcsösség betartására buzdította. A divat terén igazán nagy hatással az a Balenciaga bemutató volt rá, amelyre a nagymamája vitte el a 13 éves Carolinát, hisz tudta, hogy a kislány régóta vonzalmat érez a divat iránt. Természetesen a divatbemutató hangulata elragadta a fiatal lánykát, a ruhák teljes mértékben lenyűgözték, és mindezért Balenciagát egyszerűen zseninek tartotta.

Total look


Első bemutatójának helyszínéül az Egyesült Államokat választotta, ezért 1981-ben családjával együtt New Yorkba költözött. Klasszikus alapokon nyugvó, felettébb esztétikus kollekcióval debütált, amelynek véget értével így nyilatkozott: „Ez az első kilépésem hódolat volt Balenciaga felé és egyben egy kísérlet is, hogy vajon működik-e még a Balenciaga által megteremtett stílus.”. Megsúgjuk, működött! Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy erőteljesen csak a '90-es évek második felében irányult az európai ruhadivat (árgus) figyelme Carolinára, amikor Paco Rabbane-nal közösen tartottak egy bemutatót. Ezek után egyből meg is kapta az Amerikai Divattervezők Szövetségének különdíját, mivel a szakma egyöntetűen vallotta, hogy a tervezőnőnek helye van a divatvilágban.

Renée és férjeA független nő stílusának kifejeződése

HerreEgyik kreációjara egyik becsülendő tulajdonsága, hogy kerüli a túlzásokat, általában egyszerűségre és hordhatóságra törekszik a tervezés során, egyúttal felismerve, hogy lehet, hogy a legegyszerűbb megoldás a legnehezebb. Kislánykori vágya volt gyönyörű, csillagporos esküvői ruhákat tervezni. Ez később nemhogy valóra vált, hanem nagyon sok elismerést is bezsebelt menyasszonyi ruháinak különleges volta miatt. Caroline Kennedynek tervezett diszkrét vonalú, bámulatos esküvői ruhájától kezdve Herrera menyasszonyi ruhái egy az egyben garanciát jelentenek arra, hogy a jeles napon a messzemenőkig elegánsak és nőiesen mértékletesek lesznek az arák. Pár évvel ezelőtt Renée Zellweger is hitelt adott a tervező kreativitásának és vele terveztette meg esküvői ruháját. A kreáció pedig hűen tükrözte mind Renée, mind a tervezőnő visszafogott, elitista stílusát. Herrera persze nemcsak nagyban, hanem kicsiben is játszik: limitált szériás, esküvői ruhás Barbie babákat is tervez.

Parfümjeiért az egész világ hálás

1988-ban Carolina Herrera kiterjesztette divathálózatát első, saját nevével fémjelzett parfümjének piacra dobásával. Egyik kedvenc illata a jázmin, ezért ennek is ez az alapja. Eredetileg csak saját magának szeretett volna parfümöt előállítani, de később – szerencsé(nk)re – meggondolta magát és sorra rukkolt elő a jobbnál-jobb illatokkal. A legkelendőbbek: az 1991-es Herrera For Men, amely elegáns és természetesen trendi fiatalembereknek szól, az 1994-es Floral Flore, és két évvel idősebb párja, az Aqua Flore.

Tisztelgés imádott városa előt2008 Springt

Bár a legnevezetesebb parfümjei a Carolina Herrera 212 nevű illatok. (A név New York hívószámát jelöli és még a parfümüveget is úgy tervezte meg, hogy formája felhőkarcolókra emlékeztessen.) Egy másik parfümje, a 212 On Ice egy üde nyári illat nőknek, férfi megfelelője, a 212 Men On Ice pedig igen férfias és természetes illat. 2002 szeptemberében mutatta be CHIC parfümjeit, amelyeknek létrehozásában segítségére volt lánya, Adriana is. A nemrégiben megjelent CH pedig egy nosztalgikus, ugyanakkor modernitást tükröző illat.

Legújabb kollekciói 

Szürke hamu, barna fakéreg, zöld szőlőszemek eme színdimenzió köré szerveződött 2007-es őszi kollekciója, amelyet Munch képei ihlettek. Alapszínek, alapvonalak, semmi felesleges cicoma. Giccsmentes kollekció, amelynek mégis van egy pikáns hangulata, hiszen például a gyapjú ugyanúgy helyet kapott benne, mint a tüll, de a tervezőnő mindkettőt csak diszkréten és óvatosan használta. 2008 tavaszi kollekcióját viszont már Jeremiah Goodman vízfestékei ihlették, ennek hatására a valóságot igyekezett keverni egy csipetnyi fantáziával.


A divat nem hadseregMunch: A sikoly

Galliano-t igazán nagyra értékeli, mert mer alkotni és azt teszi, amit igazán kedvel, Herrera szerint pedig ez a divat, és ő is erre törekszik. Teljes mértékben megveti a státusszimbólum táskákat, -cipőket, nem szereti a tetoválásokat, az elhanyagoltság kimondottan idegesíti, a túlóráról pedig hallani sem akar. A nyugalommániás tervező és (kb. 100 fős) dolgozótábora ezért már délután öt órakor befejezi a munkát a manhattani stúdióban. Amolyan lassú víz partot mos típus, aki azonban jó pár elismeréssel büszkélkedhet. Például három évvel ezelőtt elnyerte az Év Tervezője címet az USA-ban, hiszen a bölcs és hálás világpolgár tehetségét mindenki elismeri. Nem nehéz észrevenni ugyanis, hogy a tervezőnőben a nemes érzékenység bájjal, tehetséggel és üzleti éleslátással párosul, ami pedig meglehetősen irigylésre méltó.

 

 Kató Iringó


Fotók: z.about.com,
sephora.com,
sitv.com,
weddingphotousa.com,
shinymedia.headshift.com,
ivcc.edu,
cultchavultcha.blogspot.com


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
«1234

Az haute couture kis hercege

YSL „Hiszek abban, hogy a megjelenés, az öltözködés által képviselt hatás behozhatatlan fegyver a nők tár...»»

Yamamoto világa

A fekete filozófia Yojhi Yamamoto japán divattervező elrugaszkodik az aktuális trendektől, célja az önkifejezés...»»

Trussardi

Nyughatatlan tervező Trussardi mindenkinek felkínál egy világ filozófiát, amelyben a divat, a dizájn, a művésze...»»

Arany Dior

\"\\"\\"\" Christian Dior 1905-ben született egy tisztes polgári családba és már korán rájött arra, hogy leginkább a művészet és a divat érdekli, ezért először galériát nyitott egy barátjával, majd 33 korában elszegődött modelltervezőne...»»

A kalóz Vivienne Westwood

Too fast to live too young to die Nevéhez vad, hordhatatlan, megbotránkoztató és szexi ruhák fűződnek, amilyen ...»»

Mademoiselle, a stílusművész

Mademoiselle, a stílusművész A divat világában Gabrielle - Coco - Chanel francia divattervező neve fogalom, his...»»