Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

A kötött holmik királynője”

Sonia RykielA 78 éves Rykielt divattervezőnek nevezzük, annak ellenére, hogy semmiféle képesítése nincs ilyen szakirányon, sőt, saját bevallása szerint amikor tervezni kezdett, akkor még egy gomb felvarrása is nehézséget okozott neki. Az egyik legidősebb aktív tervezőnő a mai napig sugárzóan démoni kinézettel rendelkezik, zöld szeme csak úgy világít, bámulatos vörös haját pedig mindenki irigyli. Egy interjúban elmondta, hogy mindenhol tükrök veszik körül, hogy folyton nézegethesse magát. Ugyanakkor hozzátette, hogy távol áll tőle, hogy gyönyörűnek képzelje magát, de abban hisz, hogy különleges karaktere van. Ezt mi is aláírhatjuk.

Laura

Sonia Rykiel 1930. május 25-én született Párizsban. 17 évesen már egy Laura nevű textilbolt kirakatrendezőjeként dolgozott, és addig-addig ügyeskedett, amíg az üzlet tulajdonosa, Sam Rykiel el nem vette feleségül. A boldog ara hamar várandós lett. Amiatt viszont kevésbé volt boldog, hogy kismamaként hiába vágyott finom kötött ruhákra, sehol sem kapott számára megfelelőt jó minőségben. Hiány volt. Ezt a piaci rést az élelmes Sonia Rykiel hamar észrevette és 1962-ben megalapította saját kötöttárSonia Rykielu-vállalkozását.

Unique style

Elkezdett izgalmasan feszülő pulóvereket tervezni, amelyek második bőrként tapadtak a női testre. Később ezek a pulóverek tették világhírűvé, Audrey Hepburn például kapásból több darabot is rendelt Rykiel pulóvereiből, de igazán akkor vált népszerűvé a tervezőnő, amikor egyik szvettere az Elle címlapján szerepelt. A címben szereplő kifejezést 1970-ben a Women's Wear Daily aggatta a lengyel zsidó származású divattervezőre. Ámde a szűk pulóverek tervezési folyamata nem volt könnyű. Volt olyan, hogy egy-egy pulóver hétszer tette meg az utat a velencei műhely és Párizs között, ugyanis Rykiel csak is akkor bólintott rá a darabokra, ha olyanok voltak, amilyennek megálmodta.

Un-fashion”

1968 májusában, a párizsi diákforradalom közepette nyitotta meg első üzletét a divat fővárosában, a Rue de Grenette utcában. Azóta is azon van, hogy a hölgyek ne vakon kövessék a divatot, hanem saját határaikat és adottságaikat feltérképezve legyenek jól öltözöttek. Ezt ő „un-fashion”-nek nevezi. Szerinte az öltözködés legfontosabb elemei a következőek: a fekete szín, a csíkos minta, a csipkeanyag, a strasszdíszítés és a különféle feliratok a szvetterein. Kedvenc színei közé tartozik a bézs, a szürke és a sötétkék, de ő maga szinte kizárólag feketében jár – szinte uniformisként hordja –, míg pirosat sosem venne fel. Öltözködési stílusát 1980-ban is elismerték: a világ 10 legjobban öltözött hölgye közé választották.

Egy rózsafajtát is elneveztek róla

Egyszer "Coco Rykiel"-nek nevezték, mert jelleme és sikerei a franciák erős nagyasszonyához hasonló. Akárcsak Chanel, Rykiel is piacra dobott kozmetikumokat, parfümöket (1987). Ezen kívül könyveket írt (pl. A to Z of fashion), színészkedett, Malcolm McLarennel énekelt és felkérésre lakberendezett is. Megkapta a Fashion Group International Oscar-díját is, és 2001 telén a francia kormány a Commandeur de l'Ordre National du Mérito kitüntetéssel jutalmazta. Már nem csak Európába, hanem az Egyesült Államokba (Boston, New York és Guam) is betette a lábát. Sikere valószínűleg egyéniségében és abban rejlik, hogy családi vállalkozásként lányával, Nathalievel együtt szervezik a divatház ügyeit – rajta kívül van egy fia is, Jean-Philippe –, sőt három unokája a modelljei közé tartozik. Nemrégiben a divatházhoz új kreatív igazgatónő került, név szerint Gabrielle Greiss, aki a tervezésbe segít be Soniának. Idén nyáron viszont sajnos bejelentették, hogy leállnak a férfi kollekcióval, a nem annyira sikeres Rykiel Homme vonallalEgyik divatbemutatójának fináléja. Persze a ház többi vonala – a Sonia Rykiel, a Sonia by Sonia Rykiel és a kiegészítők – ugyanolyan hévvel dübörög tovább.

Egy kiállítás róla

A párizsi Les Arts Décoratif-ben ma nyílik egy kiállítás Sonia Rykiel ruháival, a divatház fennállásának negyvenedik évfordulója előtt tisztelegve. Ha 2009. április 19-ig Párizsban jársz, ne hagyd ki!

Egy tanács tőle

A szépség ott kezdődik, hogy ismered magad és megtanulod azt, hogy szeresd úgy magad, ahogy van. Szerintem nagyon fontos dolog kihangsúlyozni azt, ami gyönyörű bennünk és eltakarni azt, ami kevésbé.”

Kató Iringó

Fotók: top-fashion-designers.info,
famouswhy.ro,
timesonline-typepad.com


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
«1234

Az haute couture kis hercege

YSL „Hiszek abban, hogy a megjelenés, az öltözködés által képviselt hatás behozhatatlan fegyver a nők tár...»»

Yamamoto világa

A fekete filozófia Yojhi Yamamoto japán divattervező elrugaszkodik az aktuális trendektől, célja az önkifejezés...»»

Trussardi

Nyughatatlan tervező Trussardi mindenkinek felkínál egy világ filozófiát, amelyben a divat, a dizájn, a művésze...»»

Arany Dior

\"\\"\\"\" Christian Dior 1905-ben született egy tisztes polgári családba és már korán rájött arra, hogy leginkább a művészet és a divat érdekli, ezért először galériát nyitott egy barátjával, majd 33 korában elszegődött modelltervezőne...»»

A kalóz Vivienne Westwood

Too fast to live too young to die Nevéhez vad, hordhatatlan, megbotránkoztató és szexi ruhák fűződnek, amilyen ...»»

Mademoiselle, a stílusművész

Mademoiselle, a stílusművész A divat világában Gabrielle - Coco - Chanel francia divattervező neve fogalom, his...»»