Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

A Múmia visszatért- ősi egyiptomi nők a modern divat előfutárai

Mind köztudott az ősi egyiptomi nők nagy gondot fordítottak megjelenésükre, ruházatuk gondosan, ravaszul megtervezett, igényes kialakított volt.

Divatkultúrájuk vizsgálata egyedülálló betekintést ad történelmükbe is. Napjaink divattervezői gyakran inspirálódnak a múltból, a letűnt korok viseleteiből, művészetéből. Az ősi egyiptomi divat is jó példa erre.

Az egyiptomi nők gyakran használtak feketeszenet szemük hangsúlyozására, sötétítésére, amit napjaink férfi és női modelljei szintén alkalmaznak a sminkeléshez. A kiemelkedő nemzetközi kifutókon is gyakran csodálhatjuk a felvonuló modelleken, az ősi Egyiptom által inspirált ruhakölteményeket.

Redőzött szövet a testen népszerű stílus volt az egyiptomi nők körében. Napjainkban, ez a Balenciaga 2009-es tavaszi és nyári kollekciójában köszön vissza, amelyben a modellek redőzött, a teljes testet és karokat fedő ruhákat viselve lépnek a kifutóra. A magasan szabott derékrész divatos jelenség volt, ami a baby-dollban született újjá. A könnyű vászon anyag napjaink divatos matériája, szintén ismert volt Egyiptomban.


A napi aktuális divatirányzatok sok egyiptomi motívumot használnak, mint az ősi az hieroglifák (ősi Egyiptomi betűk) szfinx, lótuszvirág, szkarabeusz. Ezek a minták, mind visszaköszönnek napjaink ruháin és a kiegészítőkön is. Az ősi stílus újraélesztése nem csak Európában, de az Államokban is évtizedek óta nagyon népszerű dolog. A mai divat szinte percről-percre változik, ám az egyiptomi már évezredekkel ezelőtt jelen volt és formáit előszeretettel használják napjainkban még a férfidivatban is. Régészeti kutatások során számtalan rajzot (szabásminta-szerűséget) találtak a síremlékekben, sőt a skót-szoknyának az elődjét is megtalálták egy téglalap alakú formában, melyet övcsattal erősítettek a derekukhoz.

Az egyiptomi művészet hatását olyan művészek, tervezők használták fel, mint Paul Poiret vagy Rick Owens és a Balenciaga.


Szabados Melinda


Forrás, fotó: fibre2fashion.com
rickowens.eu


Nóji 2009-05-30
Vadócka! Azért ez erős!! Bár a modellek valóban élő-halottra emlékeztetnek, de a ruhák nem is rosszak! Ez a piros meg a zöld szerintem nagyon csinos, nőcis!
vadócka 2009-05-30
Múmia style??? Majd a koporsóban, köszönöm. Nem leszek élő halott!

1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
«3456

Overall mindenkorra

A tavalyi sportosabb vonal után idén tavasszal az alkalmibb overallok hódítanak.»»

Balerinák

A balerina stílus karakteres alapdarabjait mindenki kapásból sorolja: tütü és a balerinacipő. Ez amo...»»

Gyűrötten a tavaszba

2009-ben gyűröttek leszünk. Na jó, csak a ruhánk, és az is csak akkor, ha hűen követjük a divatot.»»

Nefrit

Már nemcsak a természetbarátok és a környezetvédők kedvenc színe a zöld.»»

Bows - Trend 2009

Masnik mindenhol Természetesen a masnitrend sem új keletű, régebben is divatos volt. 2009 tavaszán és nyarán új...»»