Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

 2010. április 9.

Batikolás

Kicsit nosztalgikus, mégis modern. Kinek a szabadságot, kinek a nyarat, a napfényt, kinek a lázadást jelenti, de a batikolás mindenkinek mond valamit, ha mást nem, a Hair című musicalt eszébe juttatja. Idén nyáron változatos formában tér vissza a batik minta, szóval mindenki készüljön fel a vízöntő korszak újjászületésére!

A hatvanas-hetvenes évek hippikorszakát idéző különleges ruhafestési technika pár éve már csak a Bahia üzletekben volt látható, ott viszont óriási mennyiségben. A batikolt felsőket, szoknyákat, nadrágokat a rockerek, alternatív zenét hallgatók és a hippi korszakba visszavágyó elvetemült tinédzserek hordták. Most viszont újra visszatért a világtrendbe a batikolt minta, hogy ezerféle színben pompázva tavaszi ragyogással töltse meg a nemzetközi kifutókat.

Városi hippi

A legegyszerűbb és legtipikusabb batikolt mintákat elsősorban a Blumarine kollekciójában lehet felfedezni, az egész tavaszi-nyári kínálatot a batikolásra építették. A forma- és színpaletta igencsak változatos, nemcsak a farmereket, táskákat és topokat festették a szivárvány minden színére, hanem kaftánokat, apró rövidnadrágokat, elegáns és lenge blúzokat, vállpántos nyári ruhácskákat is kínál a márka a városi hippiknek. A sok batik, ami a kifutókon kissé töménynek hat, az utcán viselhető külön-külön is: egy-egy színes, batikolt darabbal is feldobhatjuk öltözékünket, nem kell feltétlenül tetőtől talpig hippinek öltöznünk a laza és felszabadult hatás kedvéért.

BlumarineBlumarineBlumarine

Forró nyári éjszakákra

A Blumarine azonban nemcsak a vagány fiataloknak, hanem az elegánsabb, temperamentumosabb hölgyeknek is készített néhány batikolt szerelést, kifejezetten nyáresti partikra, estélyekre. Az estélyi ruhákon meglepően jól mutat a batikolás, strasszokkal, flitterekkel díszítve, ezüstszínű platform szandállal viselve egész mást fejez ki, mint egykor a hippik öltözéke.

BlumarineBlumarineBlumarine

Retróval keverve

Cynthia Rowley gardróbjában is találtunk batikolt darabokat, de ezek a ruhák egészen más módon készültek, mint a Blumarine hagyományos batik darabjai. A lágy selymek, és a hatvanas-hetvenes évekbeli szabásvonalak szinte felismerhetetlenné teszik a batikolást, a selymes anyagon könnyebben szétfolynak és összemosódnak a színek, az egyszerű szabásvonal, a térdig érő, vékony deréköves ruhák és a masnis szandálcipők feledtetik az összes eddigi asszociációnkat a batikolással kapcsolatban.

Cynthia RowleyCynthia RowleyCynthia Rowley

Igazi hippi

A Proenza Schouler maradt egyedül az eredetinél, autentikus hippi ruhákat készített, csak a kiegészítők és a díszítések árulkodnak a viseletek 21. századi voltáról. A ruhák szabása a sima ujjatlan trikóra hajaz, csak az aljukat tették izgalmasabbá a tervezők egymásra varrt anyagdarabokkal. Ebben a formában ezek a rövid ruhák is bátran viselhetők a merészebb hölgyek által.

Proenza SchoulerProenza SchoulerProenza Schouler

Káosz

A Rodarte tervezői valószínűleg egy posztapokaliptikus korban gondolkodtak, amikor a 2010-es tavaszi-nyári kollekciót megálmodták, legalábbis nehéz lenne az összeállításoknak egyéb kontextust találni. A káosz uralkodik a sötét, titokzatos, sokféle anyagból összeszerkesztett kreálmányokon. Inkább művészeti alkotásnak, mint hordható viseletnek lehet elképzelni őket, mindenesetre a batik minta itt is jelentős szerepet tölt be.

RodarteRodarteRodarte

Már most készüljünk a nyárra, szerezzünk be néhány vidám, színes batikolt darabot, hiszen mint láttuk, a batik újra virágkorát éli, és már messze nem azt jelképezi, mint régen, a hippikorszakban. Nem kell tehát virgonc tinédzsernek, vagy extrém lázadónak lenni, hogy idén nyáron bátran fel merjük venni ezeket az összeállításokat.

Ádám Judit

 Fotók: vogue.co.uk


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
«2345678»

Bő ujjak

Az ujj aprócska, ám fontos részlet.»»

Afrikai szafarikon

A 2010-es tavaszi-nyári trend részeként ismét magunkra ölthetjük a szafari jellegű ruhákat.»»

A rózsák színe

Újra rózsaszínben pompázhatunk.»»

Sportra fel!

A sportos stílus kellemesen ötvözhető a nőiessel.»»

Neo-burzsoá

Trendirányzatok 2010. tavasz-nyár IV.»»

Dualizmus

Fekete-fehér nyáron is!»»