2014. február 4.
S.O.S Száraz ajkak
Egy korábbi cikkünkből megtudhattátok, miért különösen fontos a téli bőrápolás. Ebben az írásunkban pedig ötleteket adunk a helyes ajakápoláshoz, mivel egy kiszáradt ajak éppen annyira kellemetlen, érzésre és látványra is, mint egy kiszáradt bőr.
A száj az arcunk legérzékenyebb része, ami olyannyira érzékeny a külső környezeti hatásokra, hogy a hűvösebb időre, és az ilyenkor gyakori csípős szelekre, hogy kiszáradással, repedezéssel, és sebesedéssel válaszol. Egy sebes száj pedig sokkal fogékonyabb a fertőződésekre, ezért is nagyon fontos, hogy körültekintően ápoljuk, és megelőzzük a bajt.
Radírozás, puhítás, hidratálás, színezés. Röviden akár így is összefoglalhatnánk az ajakápolás menetét, de nézzük kicsit részletesebben!
Radírozás, puhítás
A hámló bőrt (már a nevében is benne van) az elhalt hámsejtek leválásának köszönhetjük, ami időről időre radírozásra szorul. Vigyázz, hogy ne ess végletekbe, a radírozást nem kell minden nap megismételni, elég hetente 1-2 alkalommal. Az ajkad esetében az a legjobb módszer, ha egy meleg vízbe mártott fogkefével óvatosan leszeded az elhalt bőrt (vigyázat: a sörtéket alaposan tisztítsd meg, hogy ne maradjon rajtuk fogkrém, mert a mentol irritációt okozhat), majd egy mézbe mártott kanállal bekened, ami gyulladáscsökkentő, hidratáló hatása mellett puhítja is a bőrt, és fontos vitaminokkal látja el a kényes területet.
Hidratálás:
Hidratálásra többféle módszer közül választhatsz. A drogériákban már mindenféle állagú, illatú és ízű színezett ajakápolót lehet kapni, de ha inkább valami természetesebbre vágysz, házilag is könnyedén készíthetsz magadnak hidratálót.
Az alap recept így hangzik:
Hozzávalók:
· 4 g shea vaj
· 1 g mandulaolaj (édes)
· 1 g ricinusolaj
· ½ g méhviasz
· 5-10 csepp a kedvenc illóolajodból
Elkészítés:
Gőz felett egy tálkában kezdd el olvasztani a méhviaszt, majd amikor olvadásnak indul, add hozzá a shea vajat és a madulaolajat. Ha a massza egyneművé vált, vedd le a tálat a gőzről, hagyd hűlni körülbelül 2-3 percig úgy, hogy közben néhányszor megkevered (lehetőleg fából készült pálcikával vagy evőeszközzel), ezután add hozzá az illóolajat. Az illóolaj csepp arányait ízlés szerint variálhatod, attól függően, milyen intenzitású illatban szeretnéd. Még egyszer keverd meg, öntsd formákba (szerintünk a tekerős stift higiénikusabb, mint a tégely), tedd a hűtőbe 8-10 perce, és már készen is vagy. Az illóolajon kívül ízesítheted a szájbalzsamod csokival, karamellel, de még akár sütemény esszenciával is.
Színezés:
Az ápolt és hidratált ajkakon minden rúzs és szájfény szépen mutat, csak rajtad áll, mit választasz.
Perei Dóra