Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

Az egykori Haggenmacher palota ad otthont hétvégente a főváros egyik legnagyobb klubjának, melynek belső terei gyakorlatilag korhű milliőként fogadták az 50-es évek magyarországi divatját bemutató showt. Ahhoz, hogy megértsük, miért azok a darabok kerültek a kifutóra, amik, fontos ismernünk a történelmi hátterét a korszaknak, mely nagyban különbözött Európa keleti és nyugati felében.

Mi jellemezte az 50-es évek magyarországi divatját?

 

Nyugat-Európa ünnepelt, hiszen Christian Dior ekkor, 1947-ben mutatta be később New Look-ra keresztelt vonalát, ami aztán hosszú évekre mutatta a divat alapirányát. A vállak kerekre lettek szabva, a derék vékonyságát hangsúlyozták és a szoknyarész nagy volt, tömör, sok-sok ráncolással, s sokszor akár bokáig is ért.

Ezzel szemben az, ami itthon köszöntötte a nőket, azt a kényszerpuritanizmus szóval jellemezhetnénk leginkább. Megváltozott a nőideál: szemben a korábbi, törékeny nővel a stramm munkásnő lett a követendő példa, akinek ruházata egyszerű, funkcionalista és kerül mindennemű magamutogatást.

“A női ideal szerencsére megváltozott. Nem kötelező már nádszálkarcsú, légies tüneményként járkálni a világban. Az esett vállú, kígyózó modernség már senkinek sem tetszik. Örülünk a gyerekkorcsi fölé hajló telt fiatalasszonynak, jól felépített stramm nőket szeretünk látni a darun, s az sem baj, ha a SZITes kislány majd kicsattan a duzzadó élettől.”

A korabeli divatlap már nem az egyedi ízlést, hanem az államosított konfekcióipar sorozatban gyártott darabjait dicsőíti a Magyar Állami Konfekcióipar és a Textiligazgatóság 1949-es divatbemutatójáról készült tudósításban. Igen ám, de a vásárlóközönség már sokkal kevésbé volt lelkes, hiszen az “új ruhák” silány anyagból készültek, rosszul szabottak és unalmasak voltak.

 

Korabeli “must have”-ek

Az egyszerűség lett a divat aktuális irányzata, minden tekintetben. A kötényruha például nagy sláger volt a nők körében, de rengetegen viseltek overallt, munkásruhát, lódenkabátot, vagy egyszerű vászonruhát és kockás flanelblúzt. Kalap helyett pedig ott volt a micisapka! 1956-ban a munkás és alkalmazotti családokban a nők félévente lephették meg magukat egy pár harisnyával.

A kordbársony például 1955-ben hiánycikk volt, míg a műselyem női hálóing és nadrág az NDK-ból érkezett. Télikabáthoz kevesen juthattak, de lóden, átmeneti, eső-és viharkabátok azért elérhetőek voltak.

“A mai nő öltözködése célszerű, egészséges és csinos. A nagy áruházak nem a divatkirályok esztelen hóbortjait, hanem a dolgozó nők érdekeit szolgálják.”

Tiltólista!

Tiltólistára került a lakkcipő, a kalap és a nyakkendő, a fodor, a mélyebb dekoltázs, a rúzs és a körömlakk is. A divat már nem fejezhette ki az egyéniséget, de szakítania is kellett a kispolgári szokásokkal.

Változó szelek érkeznek

1956-57 fordulóján már megfigyelhető az enyhülés a divatban, melyhez az is hozzájárult, hogy a hazai ipar képtelen volt az igények kielégítésére. 1956 nyarától már újra rendszeressé váltak a londoni és párizsi divatbemutatókról készült tudósítások, sőt, beszélgetést szerveztek arról is, hogy a francia, vagy a magyar nők csinosabbak-e?

A divatbemutatóról készült képeket itt tudod megnézni: 

https://www.facebook.com/pg/hellobabybar/photos/?tab=album&album_id=840039349466534 


Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

Sikeresen debütált a Magyar D...

A Július 5-én 93. alkalommal rendezték meg a magyar lóversenysport legnagyobb eseményét, a Magyar Derbyt - ezúttal egy divatbemutatóval is kiegészült a program.»»

FashionTime on Facebook
1234567»

A legtrendibb társkereső: Jin...

Hazai fejlesztés tör a Tinder babérjaira»»

Rúzsa Magdi: "Szerelem volt e...

Egy díva mezítláb is díva»»

A 2015-ös ELLE Fashion Show-n...

Az Elle ismét meghívta Magyarországra a legígéretesebb francia divattervezőket, hogy április közepén hazai dizájnere...»»

Szigorú élek és játékos anyag...

Új kapszulakollekció és egzotikus faékszerek Alma Abonyitól»»

Nemzetközi siker a PRIESTON-n...

Osztrák pályázat döntőjén a magyar brand!

»»

Extra DJ settel indul a night...

Nightshopping, vagyis buli és vásárlás egyszerre»»