Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

 2012. április 26.

B(U)Y ME

A kalocsai és a matyó hímzés a reneszánszát éli (nem csak) Magyarországon. Egyre több hazai divattervező nyúl vissza az ősmagyar motívumokhoz, és a magyar közönség nem győzi háláját kifejezni.

Hrivnák Tünde divattervezőnk nem divatból nyúl a letűnt korok virágmintáihoz - hozzá mindig is közel állt a hagyományőrzés mai, modern formanyelven. Hétfőn, a Zara Hotelben megrendezett divatbemutatón Pataki Zita és Bánhidi Petra a BY ME Matyó és Kalocsai kollekció védnökei, valamint az est házigazdái, Polyák Lilla és Homonnay Zsolt köszöntötte a főként közéleti személyekből és hírességekből, sajtóképviselőkből álló közönséggel az egyedi darabokat.

Merjünk bátran a hagyományainkból építkezni!

Az idei tavasz üde színeiben pompázó ruhákat a virágmotívumok bolondították meg, de csak leheletfinoman. Az egyszerű fekete-fehér összeállítások mellett helyet kapott a mélykék, a tűzpiros, a türkiz, a bézs és a narancssárga, valamint a szomorú kalocsai mintavilág lila, zöld és kék színárnyalatai is. A ruhák az állandó és örök eleganciát sugallták, őrizve a kulturális hagyományokat. Ráadásul a mai modern nő ruhaviseletét maradéktalanul hozta a kollekció. 

A divat minden korszakban hat, a magyar minták állandóak

A kalocsai és matyó hímzéseket Kalocsán és Mezőkövesden készítették, melyek mára már a BY ME ruhák védjegyeivé váltak. Régi és új, egyszerre – bizonyította be Hrivnák Tünde tervező, akinek célja nem volt más, mint elegáns köntösbe bújtatva becsempészni az aktuális divatba a hagyományos magyar motívumokat.

A BY ME SPICY kollekció jellegzetessége a riselin hímzés. Ez a géppel készített kézi hímzés vetekszik bármely csipkedíszítéssel a világon. Ráadásul nevét a Vasállarcos c. filmből is ismert, Richelieu-bíborosról kapta, ugyanis a minta szülőhazája Franciaország. (A mi kedvenc ruhánk is egy, a riselin hímzéssel készített, törtfehér, sokatsejtető darab volt.) A természetes alapanyagokra – pamut, tisztaselyem és lenre varrott hímzéseknek varázslatos, misztikus kisugárzása van. A ruhafazonok követik az aktuális trendeket. A kerek és egyenes nyakkivágások, egyenes vonalú és bő szabású szoknyák a különleges technikával készült ruhákat egyedivé és különlegessé teszik.

A népművészetben a rózsa a nő, a tulipán a férfi

De mi a különbség a matyó és a kalocsai virágminták között? A kérdés jogos, a különbséget nem is könnyű észrevenni, laikus szemmel gyakorlatilag lehetetlen, ugyanis mind a kettő stílus a virágornamentikából táplálkozik. Azonban a kalocsaiban észrevehetjük a szabadon rajzolt mintákat, míg a matyó íróasszonyok sokkal szigorúbbra komponálták a tulipánokat, gyöngyvirágokat, rózsákat, liliomokat, szegfűket, nefelejcseket… A mezőkövesdi hímzést eredetileg fekete klott és fehér vászon anyagra varrták, egyszerű kék és piros fonallal. A színek meghatározott jelentéssel bírtak: pl. a fekete a föld, az erő és a termékenység, a piros az öröm, a kék pedig a bánat színe volt.

Az említett árnyalatok visszaköszönnek Hrivnák Tünde munkáin is, ám ezúttal új jelentéstartammal felruházva: a fekete és a fehér színek ezúttal az állandóságot, a kék szín az eleganciát jelképezi, míg a piros szín energikussá teszi a ruhákat.

Lazáry Fanni

Fotó: Holecz Endre


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
1234567»

Fashion Week Budapest

Mindig is úgy gondoltam, hogy a Toni&Guy FashionWeek a magyar divatélet legrangosabb eseménye kis hazánkban. Az...»»

MQ Vienna Fashion Week

Pár héttel ezelőtt levelet kaptunk a bécsi thai nagykövettől… Bécsi Divathetek négy thai származású divetterv...»»

FF 2014 AW Fashion Show, Lond...

Itthon kevés brand jár el úgy, mint az igazán nagyok. Nem is gondolnátok, hogy egy olyan márka, mint az F&F, mek...»»

Toni&Guy Fashion Week Budapes...

A Toni&Guy FWB második részében az ANDA, a Nanushka és a USE Unused kollekcióját mutatjuk be!»»

Toni&Guy Fashion Week Budapes...

Toni&Guy Fashion Week Budapest már harmadik alkalommal! Természetesen Mi is ott voltunk!»»

A magyar delegáció - Elle Fas...

A Nubu, Kata Szegedi és Dori Tomcsanyi mutatta be nekünk SS kollekcióját!»»