Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

2012. szeptember 3.

Gellért, a divat strandja!

A Gellért, a divat strandja! című pályázat döntőjébe 17 tervező és 4 tervezőpáros jutott.

Egy kis divattörténelem

A boldog békeidők, azaz az 1920 és 1930 közötti időszak, nemcsak a háborútól mentes évekről volt híres, hanem a hollywoodi filmipar első fénykoráról is. Futószalagon „gyártották” a szebbnél szebb filmcsillagokat úgy, mint Greta Garbót, Bette Davist vagy éppen Marlene Dietrichet. Ahogy manapság, akkoriban is a színésznők voltak a legfrissebb divattrendek első követői, melyek a fürdőruháikon is visszaköszöntek.

Greta Garbo és Marlene Dietrich

Az 1920-as női fürdőruhákat először sötét színű, nehéz anyagokból varrták, eleinte buggyos nadrággal.


A kezdetbeli formátlan ruháktól a varrodákban eljutottak a könnyű, színes egyberészesekig. Persze ezek az újhullámos fürdőruhák konfliktust teremtettek a női fürdőzők és a rendfenntartók között. Nem csoda, hiszen a testhez simuló, rövid dresszek nem kevés férfifejet csavartak el. A fürdőruhák gyakran absztrakt mintázatúak voltak, eltakarva a társadalmi különbségeket. Az új típusú fürdősapkák pedig ideálisan passzoltak a bob frizurához.

A ’30-as években az egészség és a sportos élet előtérbe került, s egyre népszerű lett a nők körében a napbarnított bőr. Erre a szükségletre a divatnak válaszolnia kellett: megjelentek a strandkendők, a strandtáskák és a puha kalapok. A fürdőruhákat latexből készítették, melyek már annyira testhez tapadóak voltak, hogy úszáskor nem puffadtak fel. A hátuk mélyen vágott volt, mely felfedte a nők barnaságát. Divatosak voltak a tengerészkék, a fehér, a krémszín, a szürke, a fekete és a pirossal kevert okker.

Ezt az időszakot próbálták meg feleleveníteni és 21. századi köntösbe bújtatni a jelentkező tervezők a Gellért, a divat strandja! című pályázaton. Az impozáns Szent Gellért Gyógyfürdőben rendezték meg a díjátadó fashion showt aug. 30-án, ekkor választotta ki a zsűri a nyerteseket. Lássuk!

Különdíj

Szépligeti Ágnes és Tarjáni Andrea különdíjként egy-egy Ibusz utazásban részesült. Három darabos kollekciójukban fürdőruháik nyakbakötős modellek voltak, s a hátat kellően szabadon hagyták. A mell alatti fekete karcsúsította a derekat, míg a mell fölötti apró mintás anyag kiemelte a dekoltázst.

A dresszekhez strandruhákat is terveztek, először egy piszkos rózsaszín, áttetsző, a vállakat szabadon hagyó, denevérujjú ruhát láthattunk, amire egyből felcsillantotta szemét szerkesztőségünk több tagja is, majd pedig két sötétebb ruha fedte a fürdőruhákat.

3. hely

Váradi Marietta szettjei minket is lenyűgöztek, ezért nem lepődtünk meg, hogy ő is helyezést ért el, illetve 50000 Forint pénzjutalmat is kapott. A tengerészkék és krémszín kombinációja már egy nyerő választásnak bizonyult, amit csak tetézett az anyagválasztás: a latex kéket, horgolt krémszínnel egészítette ki, mely rendkívül elegánssá és szexissé tette a fürdőruhákat anélkül, hogy azok ízléstelenekké váltak volna.

2. hely

Pusztai Judit és Gál Barbara három fürdőruhát és három strandruhát tervezett. Dresszeik olyan nyomott mintázatúak voltak, mintha egy fényképet nyomtattak volna rájuk. Ez igazán különleges volt, azonban nem ezzel tűnt ki a tömegből ez a kollekció.

A rózsaszín ombre lepleket hatalmas „úszósapkák” egészítették ki, amiket ráadásul hosszú, vastag masnival kötöttek meg az áll alatt. Bár nem tudjuk magunkat elképzelni ilyen virágmintás kalapokban a Balaton parton, mégis ez egy izgalmas átirata a ’20-as és ’30-as évek úszósapka trendjeinek. A második helyezés mellé a tervezőpáros 70000 Forint jutalmat is bezsebelhetett.

A győztes

Hornok Barbara mini kollekciója 100000 Forintot és az első helyet érte a zsűri szemében. És a mienkében is… Ebben a három fürdőruhában egy elegánsabb strandon, vagy sokkal inkább egy világjáró hajó fedélzetén tudnánk elképzelni magunkat, hiszen a balatoni hekkes bódéhoz mégsem tipegnénk ilyen dresszekben. Nemde? A fehéret leheletnyi arannyal ötvözte a tervező, és megbolondította a szetteket különleges szabással, illetve az anyag húzásával, fodrozásával.

A csütörtök esti fashion show-t gyönyörű környezetben rendezték meg a szervezők, élmény volt a Szent Gellért Gyógyfürdő standján nézni a bemutatót. Az eseményről készült videót itt tekinthetitek meg:

Ráadásul kiegészítő programként fellépett az Aqua Dance szinkronúszó csapat, illetve láthattuk az Adele Fado olasz divatmárka kapszula kollekcióját is, melyet a nyomott mintázatú felsők és maxiruhák, illetve a lezseren szabott feliratos pólók jellemeztek.

A divatbemutatón készített fotókat itt és itt találod.

A pályázat lezajlott, folytatására jövőre is számíthatunk, amikor is a ’30-as és ’40-es évek fürdőruha divatjait kell újjátervezniük a jelentkezőknek. Vajon a mostani nyertesek kollekcióit láthatjuk már a következő strandszezonban?

Lazáry Fanni

Fotók: Holecz Endre


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
1234567»

Fashion Week Budapest

Mindig is úgy gondoltam, hogy a Toni&Guy FashionWeek a magyar divatélet legrangosabb eseménye kis hazánkban. Az...»»

MQ Vienna Fashion Week

Pár héttel ezelőtt levelet kaptunk a bécsi thai nagykövettől… Bécsi Divathetek négy thai származású divetterv...»»

FF 2014 AW Fashion Show, Lond...

Itthon kevés brand jár el úgy, mint az igazán nagyok. Nem is gondolnátok, hogy egy olyan márka, mint az F&F, mek...»»

Toni&Guy Fashion Week Budapes...

A Toni&Guy FWB második részében az ANDA, a Nanushka és a USE Unused kollekcióját mutatjuk be!»»

Toni&Guy Fashion Week Budapes...

Toni&Guy Fashion Week Budapest már harmadik alkalommal! Természetesen Mi is ott voltunk!»»

A magyar delegáció - Elle Fas...

A Nubu, Kata Szegedi és Dori Tomcsanyi mutatta be nekünk SS kollekcióját!»»