Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

2011. január 16.

Meghalt Geraldine Doyle

Geraldine Doyle, a második világháború egyik legismertebb plakátjának női modellje 86 éves korában, 2010. december 26-án elhunyt.

Míg Geraldine-t kevesen, addig a plakátot egy egész világ ismerte és a nők egyenjogúságáért vívott harc ikonikus elemévé vált. De ki is volt ő valójában? Hogy is vált híressé?

Geraldine Hoff néven született 1924-ben, Michiganben. Elektromos vállalkozó édesapja tíz éves korában meghalt, míg zeneszerző édesanyja gerincferdülésben szenvedett. Így a fiatal lány már a középiskola elvégzése után, 1942-ben munkába állt a Broach & Machine Co. nevű amerikai cégnél, ahol fémek megmunkálásával foglalkoztak. Ebben az időszakban sok amerikai férfi bevonult a hadseregbe, így a hátországra egyre nagyobb feladat hárult. A nők olyan munkát kezdtek el végezni, melyek korábban a férfiak feladatai közé tartoztak.

Geraldine ennek ellenére – szemben számos női társával - pusztán csak rövid időt töltött a gyárban. Csellósként féltette a kezét, ezért hamarosan távozott. Mégis ez a kis időszak elég volt arra, hogy neve örökre beíródjon a történelembe és modellként emlegesse az utókor. Valójában azonban még csak igazi modellnek sem nevezhetjük őt, hiszen inkább inspirálta a plakát rajzolóját, sem mint modellt állt neki. Mindezek mellett kétségtelenül ő szerepel a képen.

A United Press International fotósa ugyanis munka közben lencsevégre kapta a hölgyet. Később ez a kép ihlette meg J. Howard Miller grafikust, aki a We can do it néven közismert vált posztert rajzolta. A plakát később a női egyenjogúságért vívott harc szimbólumává vált és bejárta az egész világot.

A történet érdekessége, hogy Doyle minderről semmit sem tudott. A gyárból kilépve feleségül ment Leo Doyle fogorvoshoz. Rosie, a szegecselő - ahogy a plakáton lévő nőt elnevezték - csak 1984-ben figyelt fel önmaga történelmi szerepére, mikor az eredeti fényképet a Modern Maturity magazinban megpillantotta.

Geraldine tehát jókor volt jó helyen, így öntudatlanul is ismerté vált. A képen szereplő fiatal lány pedig nemcsak a második világháború örök emlékévé vált, hanem a korra jellemző feminista mozgalmak ösztönző alapköve is lett.

Szlopóczki Janka

Forrás, fotók: hochwasserinfo.wordpress.com,

bittenandbound.com,

shop.greenithc.com


1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
1234567»

Győzd le a narancsbőrt a For...

Igen, győzd le a narancsbőrt otthon, kényelmesen, éhezés nélkül!»»

A legtrendibb társkereső: Jin...

Hazai fejlesztés tör a Tinder babérjaira»»

Rúzsa Magdi: "Szerelem volt e...

Egy díva mezítláb is díva»»

A 2015-ös ELLE Fashion Show-n...

Az Elle ismét meghívta Magyarországra a legígéretesebb francia divattervezőket, hogy április közepén hazai dizájnere...»»

Szigorú élek és játékos anyag...

Új kapszulakollekció és egzotikus faékszerek Alma Abonyitól»»

Nemzetközi siker a PRIESTON-n...

Osztrák pályázat döntőjén a magyar brand!

»»