Kérlek várjál, a képek átméretezése folyamatban van...
fooldalhirekdivatferfidesignsminkfotokjatekforum

Az interjú első részét

A diplomakollekciótok alapszíne pont a fekete lett, kékkel és ezüsttel kombinálva, miért?

Dévényi Dalma - Éppen most döntöttük el, hogy ez a fekete semmiképpen sem lesz nálunk állandó. Eleve nem is volt soha. Azért esett a választásunk a feketére és kiegészítő színként a kékre, mert nagyon sok formai, szabásbeli és felületi játék van ezeken a ruhákon és ha egy erősebb színt használunk, az teljesen elvonta volna a figyelmet. Nem akartunk a színekkel még pluszjelentést adni, mert nagyon sok egyéb geg volt. Egy olyan színt kellett választani, ami kiszolgálja ezeket a megoldásokat és aládolgozik, nem pedig uralkodik az egészen. Sajnos ez  nem túl szerencsés választás, pont azért, mert van a Use és a Nanushka, akiknek szintén van fekete kollekciójuk és akikkel mi elvileg konkurálunk, (de amúgy jóban vagyunk). Szóval nagyon fontos, hogy ez a három márka karakteresen elkülönüljön egymástól, úgyhogy mi abszolút erősíteni akarjuk ezt a kicsit alternatívabb, játékosabb, szürreálisabb vonalat, ami szerintem egyébként is a sajátunk. Azonban az eladhatóságot is figyelembe kell venni, ezért a groteszk irányába sem mehetünk el túlságosan. Abban azonban biztos vagyok, hogy egy karakteres szín vagy később esetleg egy mintahasználat abszolút jellemző lesz ránk. Azt tervezzük, hogy a jövő tavasz-nyári kollekció színes és mintás lesz. Szeretnénk kiépíteni egy koncepciót, hogy a stílusunk egységes legyen. Mint például a tavasz-nyárinál volt ez a romantikus, nőiesebb, régi ágyneműk ihlette hangulat. Voltak vezérfonalaink és abból indultak ki a színek, az, hogy párnagombokat használtunk, meg a hangulat, az érzés is. Szeretnénk ezt a ritmust megtartani, mert azt gondoljuk, hogy ezzel is el tudunk különülni és a saját jegyeinket hangsúlyozni.

-A diplomakollekciónál mi volt ez az alaptéma?

-Ez nehéz, mert itt mind a ketten túlságosan meg akartuk mutatni magunkat is. Azt mondogattuk az elejétől fogva, hogy mind a ketten a saját fejünk után megyünk, és majd az anyagok megteremtik a koherenciát. De hogy hogyan lesz ebből egy kollekció, amikor tök mások vagyunk, azt nem tudtuk. Így belenyugodtunk abba, hogy ez nem szokványosan lesz egységes. Főleg hogy a bemutatón lévő darabok image-darabok, tehát ezeket nem nagyon fogjuk gyártatni, mert nagyon sok kézimunka meg olyan részlet van benne, ami miatt nem minden nap hordhatók vagy nem gyártathatók. Ez egy kiindulási alapnak készült. Nagyon sok elem, szín és ötlet tér majd vissza ebből a kollekcióból azokban a darabokban, amik bekerülnek a boltba. Ez már egy sokkal egységesebb dolog lesz, ami a kettőnk ötleteiből születik meg. Itt kicsit elszigetelődtünk: Tibié sokkal ironikusabb, gegesebb, merészebb, formailag sokkal játékosabb. Az én vonalam egy kicsit klasszikusabb. Tehát itt mindenki jól kitombolta magát és elment a saját irányába. Amikor tényleg közösen dolgozunk, akkor én egy kicsit lazulok, ő meg egy kicsit visszavesz a hatalmas elmebeteg formáiból és így közelítünk egymás felé. Itt azonban még mindenki megmutatta önmagát, így a kollekciónak nincs egy egységes koncepciója.
 
-A darazsolás technikára hogy akadtatok rá?

-Gyűjtés és inspiráció során mi rengeteget merítünk az Ecseri piachoz hasonló helyekből. Ez az egyik állandó forrásunk. Sokkal inkább, mint más tervezők kollekciói. Az Ecserin voltam kint a kollekció tervezése előtt és ott gyűjtöttem pici, finom részleteket, technikákat, ott akadtam rá a darazsolásra is. Nagyon szép kis megoldások vannak amúgy ott, gombolásban, hajtogatásban rengeteg féle, azokat lefényképezem és gondolkodom, hogy melyiket lehetne alapul venni. Mindig is vonzott, hogy valami ne csak díszítésre szolgáljon, hanem a formai struktúrába is beleszóljon. Meglegyen az összhang a díszítés és a formaalakítás között.
 
- Akkor nem az befolyásolt titeket, hogy most ősztől még inkább divat a fekete? Egyáltalán mennyire érdekel titeket, hogy éppen mi az aktuális trend?

-Szerintem tudatosan nem figyelünk rá, sőt én például nem is nézem meg. Amikor lemennek a divathetek, akkor direkt nem megyek fel az internetre. Az lehet, hogy ha valaki mondja, hogy az új Balenciaga mennyire jó, akkor mégis megnézem és elismerem, hogy tényleg tök jó. De direkt ezt nem csinálom. Úgy érzem, hogy túlságosan is befolyásolna tudat alatt. Olyan azonban előfordul, hogy tervezés közben megnézem egy-egy tervező már lefutott vagy aktuálisan futó kollekcióját, azért, hogy a gondolkodását megértsem, az inspiráljon. De előre nem szeretjük megnézni, a Tibi se és én sem.
 
-Kik azok, akiket mégis szerettek, vagy esetleg felnéztek rájuk?

- Nekem nyílván Balenciaga, de ez szerintem nagyon sok ember kedvence. Tibivel mind a ketten nagyon szeretjük. Sokszor  az új és friss arcok érdekesek, akik most végeztek, tök kreatívak tudnak lenni. Amikor pedig a Fashion Weeken voltunk Londonban, láttunk két nagyon izgalmas bemutatót. Az egyik a Bassoani brook, akik azóta folyamatosan megjelennek új kollekciókkal és mindig fent vannak a neten is. Ők akkor végeztek két éve, amikor kint voltunk Angliában és rögtön megnyerték a Fashion Fringet, ami ott kint nagyon nagy lehetőség, mert a nyertesnek legyártatják az első kollekcióját és bemutathatják a London Fashion Weeken. Olyan hihetetlenül egységes és profi kollekció volt, amit akkor láttunk, hogy nagyon inspirálóan hatott, bár ízlésben tökéletesen más, mint a miénk. A tervezői hozzáállás miatt szenzációs volt. A másik a Future Classic, akik egy szintén nagyon kreatív és kicsit alternatív tervezőcsapat.
 
-Hogy érzed, az idén megkapott Év Fiatal Divattervezője díjjal nagyobb eséllyel indultok? Jelent ez egyáltalán bármilyen előnyt?

-Kaptunk egy fitnesszbérletet ajándékba. Más nem nagyon történt. Esetleg többet hallanak rólunk. Én nagyon örültem neki, mert jó érzés volt, hogy még le sem diplomáztunk és már elindítottunk valamit.
 
-Ti hol vásároltok?

-Ami most rajtam van: Vágó Réka csinálta a cipőt, a nadrág az Use. Az ing az saját, Je suis belle. A táskát Devecseren vettem körülbelül kétszáz forintért. Valójában ez nagyon jellemző rám. Vagy saját, vagy más tervezők ruháit hordom és turkálok. Vásárolni csak tornatrikót szoktam. Gyakorlatilag így oldom meg, mert nem igazán szeretek itthon elmenni vásárolni. Nagyon szeretem az Ecseri piacot és a hasonló használt dolgokat.
 
-Úgy gondolod, hogy megtaláltátok a helyeteket a Je suis belle-el?

-Ami eddig történt, azzal elégedettek vagyunk, de most egyre inkább úgy gondoljuk, hogy tovább kell lépni. Elég sokat tettünk érte, de ha ezen a szinten maradunk, az sehova sem vezet. Mert az, hogy fenntartsa önmagát egy cég, az sehol nem lehet cél. Nyilvánvalóan egy sokkal szélesebb réteghez kell szólnunk és ezt nem Magyarországon belül értem. Mi nem akarunk másfajta ruhákat csinálni, márpedig nem vagyunk annyira naivak, hogy azt gondoljuk, ezzel a stílussal nagyon széles rétegeket tudunk megszólítani itthon. Muszáj egy csomó dolgot megoldani, nagyobb tételben anyagrendelés, gyártás, egy showroom, állandó varrónők, stb… és ehhez kell találni egy befektetőt, akinek a segítségével magasabb szintre léphetünk. Ha pedig elindult a női ruhák szélesebb körben való terjesztése, akkor lehet arra gondolni, hogy elindítsunk egy férfikollekciót.
                                                                                                                                                     
                                                                                                                                                                                            Dörnyei Marianna

1956 - 2016 divatbemutató a H...

Sajátos módon emlékezett az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Hello Baby Bar.»»

Bemutatkozott Magyarországon ...

Az olasz fitokozmetikai világmárka végre Magyarországon is elérhető, már nem csak kozmetikákban! »»

Megérkezett a Yamuna forradal...

Különleges hatóanyagok, holisztikus szemlélet, kimagasló ránctalanító hatás, a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete.»»

LEVI’SŸ FOTÓVERSENY

Többek között hazaviheted új kedvencedet is, az új 700-as farmert!»»

FashionTime on Facebook
«12

Interjú Borbély Orsolya divat...

Divatművészet: amikor megéri „igent” mondani! Minden ruha egy műalkotás, számomra ez jelenti a kihí...»»

Je suis belle interjú I. rész

Én szép vagyok, és te? A Je suis belle már lassan két éve egy hazai divatmárka. Jelentése franciául: szép vagy...»»